Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Tereza Ramba pije jako o život. Zápisník alkoholičky je tak vyhrocený, až jen klouže po povrchu
    Recenze12. 7. 2024
    Tereza Ramba pije jako o život. Zápisník alkoholičky je tak vyhrocený, až jen klouže po povrchu

    V roce 2019 se stal facebookový blog Zápisník alkoholičky nečekaným fenoménem, který získal cenu Magnesia Litera a dočkal se i knižní podoby. Jeho autorka Michaela Duffková od té doby rozjela řadu projektů věnujících se tématu alkoholismu a způsobům, jak s tímto společensky až příliš tolerovaným problémem bojovat. Jako součást rozsáhlejší kampaně, kam spadá třeba i nedávno vzniklá iniciativa Ženy s odvahou, dává zfilmování osudu Duffkové smysl, jelikož se díky tomu mohou v jádru bohulibé aktivity dostat k většímu množství lidí. Jako filmové dílo však Zápisník alkoholičky trpí až příliš mnoha problémy.

  2. Vyšehrad se vrací na prvních fotkách. „Dvojky jsou lepší než jedničky,“ láká Jakub Štáfek
    Filmy11. 7. 2024
    Vyšehrad se vrací na prvních fotkách. „Dvojky jsou lepší než jedničky,“ láká Jakub Štáfek

    Dlouho vyhlížený projekt se konečně začíná blížit. Vyšehrad: Fylm se stal nejnavštěvovanějším tuzemským snímkem roku 2022, kdy jej vidělo bezmála 700 tisíc diváků, a tak Jakub Štáfek, hlavní tvář celého projektu, neustále čelil dotazům, zdali se dočkáme i pokračování. Před pár měsíci v rozhovoru pro Kinobox prozradil, že přípravy dvojky jsou v plném proudu, a nyní jsme se dočkali i prvních konkrétních důkazů.

  3. Jak se v Česku proměnilo chození do kin? V 50. letech jsme v nich byli pořád, po revoluci už málo
    Téma10. 7. 2024
    Jak se v Česku proměnilo chození do kin? V 50. letech jsme v nich byli pořád, po revoluci už málo

    Český statistický úřad před pár dny zveřejnil zajímavá data o návštěvnosti tuzemských kin od 30. let až do současnosti. Na těchto číslech lze sledovat proměny společenského chování během velké části 20. století, jelikož kinematografie hrála v různých obdobích odlišnou úlohu. Pojďme se na pár bodů podívat podrobněji.

  4. Westernová klasika Clinta Eastwooda se dočká remaku. Nepotřebujeme ji, ale nemusela by vadit
    Filmy10. 7. 2024
    Westernová klasika Clinta Eastwooda se dočká remaku. Nepotřebujeme ji, ale nemusela by vadit

    Další žánrová klasika se dočká remaku, který zdánlivě nikdo nepotřeboval. Snímek Pro hrst dolarů (A Fistful of Dollars) z roku 1964 patří mezi základní kameny spaghetti westernu a jednalo se o první velký úspěch Clinta Eastwooda před kamerou a Sergia Leoneho za ní. Nyní se zřejmě chystá remake, který to u fanoušků rozhodně nebude mít jednoduché.

  5. Jiří Langmajer v tropickém ráji tentokrát nesouloží. Hledá bájný poklad a vztah k dceři
    Filmy10. 7. 2024
    Jiří Langmajer v tropickém ráji tentokrát nesouloží. Hledá bájný poklad a vztah k dceři

    Co funguje, není třeba měnit. Tak nejspíš uvažuje Rudolf Havlík, jenž dál pokračuje v neúnavném chrlení jedné lifestylové komedie za druhou. Franta mimozemšťan, který měl premiéru před necelým půl rokem, sice s ani ne padesáti tisíci diváky zůstal trochu za očekáváním, ale o rok starší Ostrov se díky 332 tisícům prodaných vstupenek stal druhým nejnavštěvovanějším Havlíkovým snímkem – hned po půlmilionové komedii Po čem muži touží. Právě k Ostrovu má čerstvě představená novinka s názvem Poklad zjevně nejblíže.

  6. Nemít prachy, nevadí! Tři veteráni ukázali normalizační chudobu v hávu pohádkové morality
    Filmy10. 7. 2024
    Nemít prachy, nevadí! Tři veteráni ukázali normalizační chudobu v hávu pohádkové morality

    Přestože byla vyrobena roku 1983, premiéru měla až na začátku července následujícího roku. Řeč je o pohádkové komedii Tři veteráni, posledním dokončeném snímku jednoho z našich nejmilovanějších režisérů Oldřicha Lipského. V souvislosti s tímto filmem je třeba zmínit i několik dalších slavných jmen – Jana Wericha, Jiřího Brdečku a Zdeňka Svěráka.

  7. Prci, prci, prcičky po 25 letech vypadají trochu podezřele. Šlo o důležitou generační komedii
    Filmy9. 7. 2024
    Prci, prci, prcičky po 25 letech vypadají trochu podezřele. Šlo o důležitou generační komedii

    „To takhle jednou na hudebním táboře…“ Přesně před 25 lety, tedy 9. července 1999, se v amerických kinech objevil nečekaný hit. Teenagerská komedie Prci, prci, prcičky (v originále mnohem decentněji nazvaná American Pie) položila základ sérii, která čítala tři další pokračování a hned pět spin-offů. Poslední příspěvek z roku 2020 s názvem Prci, prci, prcičky: Holky sobě lze stejně jako většinu spin-offů řadit mezi spotřební brak, u něhož nepřekvapí, že si to namířil rovnou na domácí nosiče. Původní, čtvrtstoletí starý snímek se však stal překvapivým popkulturním fenoménem.

  8. Nejtragičtější epizoda seriálu M*A*S*H šokovala diváky i herce. Smrt klíčové postavy změnila vše
    Seriály9. 7. 2024
    Nejtragičtější epizoda seriálu M*A*S*H šokovala diváky i herce. Smrt klíčové postavy změnila vše

    Seriál M*A*S*H si během svých jedenácti sérií mezi lety 1972 a 1983 vydobyl pověst jednoho z nejlepších a také nejtrvanlivějších televizních produktů. Jen málokteré dílo si napříč lety dokázalo udržet kvalitu i divácký zájem, a to navzdory několika změnám v obsazení hlavních postav. Jedno takové střídání si dokonce vyžádalo velkou vlnu nespokojenosti, ačkoli ze zpětného pohledu šlo o dobré rozhodnutí.

  9. Představitelka Phoebe si připomíná Přátele z dojemného důvodu. Dříve se na ně dívat nemohla
    Seriály8. 7. 2024
    Představitelka Phoebe si připomíná Přátele z dojemného důvodu. Dříve se na ně dívat nemohla

    Přátelé (Friends) patří nejen mezi generačně zásadní seriály, ale zároveň si je fanoušci rádi pouští stále dokola. Do této skupiny oddaných příznivců se poměrně překvapivě zařadila i jedna z hlavních hereček seriálu, totiž představitelka Phoebe Lisa Kudrow. Vysvětlení hereččina čerstvě přiznaného chování je bezesporu dojemné.

  10. Potraty, nechtěné děti a poválečný zmar. Dívka s jehlicí kombinuje melodrama s hororem
    Recenze7. 7. 2024
    Potraty, nechtěné děti a poválečný zmar. Dívka s jehlicí kombinuje melodrama s hororem

    V canneské soutěži se letos objevil i velmi zajímavý dánsko-polsko-švédský příspěvek, který mohli vidět i diváci v Karlových Varech. Dívka s jehlicí (The Girl with the Needle) totiž částečně vychází ze skutečného příběhu, do značné míry však jde o notně fantaskní fikci. Snímek Magnuse von Horna navíc kombinuje hned několik zdánlivě protichůdných žánrů, což dohromady napomáhá vytvoření unikavého, provokativního tvaru.

  11. Portrét kapely Tata Bojs chtěl být odvázanější. Jeho síla je ve zvládnutí jedné klíčové složky
    Recenze6. 7. 2024
    Portrét kapely Tata Bojs chtěl být odvázanější. Jeho síla je ve zvládnutí jedné klíčové složky

    V Karlových Varech se premiéry dočkal i dokumentární portrét skupiny Tata Bojs, od něhož se i díky režijní účasti Marka Najbrta očekávaly velké věci. Zapojení jednoho z autorů Kanceláře Blaník a laureáta pěti Českých lvů totiž naznačovalo, že půjde o něco víc než rutinně zpracovaný medailonek, čemuž měla napomoct i hudební originalita a tvárnost kapely či její důraz na vizualitu. Výsledný tvar s názvem Tatabojs.doc (či také tata_bojs.doc) sice nejpřísnějším nárokům nedostojí, přesto se v porovnání s konkurencí jedná o svižné a stylové dílo.

  12. Janžurka neví, jestli chce pomník stavět, nebo bořit. Herečka tedy možná ano, ale její portrét ne
    Recenze5. 7. 2024
    Janžurka neví, jestli chce pomník stavět, nebo bořit. Herečka tedy možná ano, ale její portrét ne

    Před začátkem karlovarského festivalu jsme dokumentární portrét jedné z našich nejvýraznějších žijících hereček pasovali na favorita diváckého hlasování – vždyť ve Varech mají medailonky velkých jmen naší kultury či historie na červeném koberci ustláno. Zase jednou se však prognózy ukázaly jako liché a v aktuální desítce nejpopulárnějších titulů se Janžurka nevyskytuje. Kde je tedy problém?

  13. Zahradníkův rok nedělá dobré jméno Havelkovi ani Čapkovi. Prázdnou satiru zachraňuje Kaiser
    Recenze4. 7. 2024
    Zahradníkův rok nedělá dobré jméno Havelkovi ani Čapkovi. Prázdnou satiru zachraňuje Kaiser

    Filmařská kariéra Jiřího Havelky začala s Vlastníky velmi slibně a do té doby především divadelník bodoval na Českých lvech, Cenách kritiky i diváctva, jehož do kin přilákal přes 320 tisíc. Pokud nepočítáme experimentální dokument Očitý svědek, natočil dosud Havelka ještě Mimořádnou událost, která sice do kin rovněž dokázala přitáhnout velké množství diváků a divaček (konkrétně přes 130 tisíc), pod tíhou vlastních ambic se však zhroutila a nepůsobila jako rozvinutí Havelkova filmařského talentu. Jak si v této společnosti stojí Zahradníkův rok?

  14. Český hit z Berlína Ještě nejsem, kým chci být se skládá jen z fotek. Přesto dokáže pohltit
    Recenze4. 7. 2024
    Český hit z Berlína Ještě nejsem, kým chci být se skládá jen z fotek. Přesto dokáže pohltit

    „Krok do neznáma je lepší než přešlapování na místě.“ Jméno Libuše Jarcovjákové možná není tak známé, jak by si jeho nositelka zasloužila, jde však o jednu z nejvýraznějších postav české fotografie druhé poloviny 20. století. Až v poslední dvou dekádách se jí dostává větší uznání, přičemž její nejzásadnější práce se datují do 70. a 80. let, kdy se jí dařilo fotit třeba v Německu či Japonsku. O jejím rozmanitém životním osudu pojednává nový dokument Ještě nejsem, kým chci být, který však má naštěstí do standardně uchopeného portrétního medailonku daleko.

  15. Největší průšvih v kariéře Kevina Costnera. Na Poslu budoucnosti by přesto změnil jen jednu věc
    Filmy4. 7. 2024
    Největší průšvih v kariéře Kevina Costnera. Na Poslu budoucnosti by přesto změnil jen jednu věc

    V kinech momentálně můžete vidět první díl ambiciózní westernové ságy s názvem Horizont, pod nímž je podepsán slavný Kevin Costner. Ten se v posledních letech opět ocitl v kurzu díky seriálu Yellowstone, od vrcholu jeho kariéry v první polovině 90. let už ale přece jen uplynulo hodně vody. Tehdy Costner bodoval s rolemi ve filmech JFK, Robin Hood: Král zbojníků či Osobní strážce, jeho největším úspěchem však zůstává oscarový režijní debut Tanec s vlky. Další Costnerovy režijní pokusy však už tak slavně nedopadly.