Westernová klasika Clinta Eastwooda se dočká remaku. Nepotřebujeme ji, ale nemusela by vadit

Westernová klasika Clinta Eastwooda se dočká remaku. Nepotřebujeme ji, ale nemusela by vadit
Pro hrst dolarů | United Artists
Už před pár lety se přitom šuškalo o možném televizním seriálu na základě Leoneho klasiky, jenž by měl příběh z Divokého západu přesunout do současnosti. Zůstalo však u spekulací a seriál dosud nevznikl. Nyní však společnost Euro Gang Entertainment v čele s producenty Giannim Nunnarim a Simonem Horsmanem spolupracuje s firmou Jolly Film stojící za 60 let starým Leoneho snímkem.
Pro hrst dolarů
Pro hrst dolarů
  • Google Play
  • iTunes
80%
Ten vedle Eastwooda jakožto charismatického Muže bez jména a režijního génia Leoneho stál i na hudbě Ennia Morriconeho. Příběh pojednával o tajemném pistolníkovi, jehož si postupně najmou obě znepřátelené rodiny, jejichž spor terorizuje zapadlé městečko. Úspěch filmu vedl k natočení dvou nepřímých pokračování, které dohromady tvoří věhlasnou dolarovou trilogii, a jen těžko byste našli lepší zástupce spaghetti westernů.
Snaha o remake, a to navíc v dnes téměř zapomenutém westernovém žánru, tedy vyznívá poněkud absurdně – ať už se pod projekt podepíše jakýkoli režisér, ze srovnání s Leonem pravděpodobně nevyjde dobře. Je však třeba si uvědomit, že už samotný snímek Pro hrst dolarů byl remakem – ačkoli nepřiznaným.
Volně totiž vycházel z o pár let staršího samurajského dramatu Tělesná stráž (či také Yojimbo) od Akiry Kurosawy. Ba co víc, v roce 1996 vznikla gangsterka Poslední zůstává s Brucem Willisem v hlavní roli. Příběh se přesunul do Texasu 20. let minulého století, jádro vyprávění však zůstalo stejné.
Pro hrst dolarů
Pro hrst dolarů
Pro hrst dolarů
Pro hrst dolarů
Yojimbo
To tedy znamená, že jde o velmi „remakovatelné“ dílo a premisa o samurajovi/kovbojovi/mafiánovi, který trochu proti své vůli zjednává pořádek mezi dvěma rozkmotřenými stranami, může fungovat v mnoha podobách. Chystaná verze, o níž zatím podle webu Deadline žádné informace známé nejsou, se zřejmě poněkud odvážně opět vydá do westernového žánru.
Před lety však relativní úspěchy slavily westerny 3:10 Vlak do Yumy, Opravdová kuráž či Sedm statečných, přičemž ve všech případech šlo o remaky starších snímků. S odsudky nové verze Pro hrst dolarů tedy zatím počkejme aspoň do té doby, než se dozvíme, kdo ji bude režírovat, či zdali na nás nečekají nějaká příběhová překvapení. Materiál by k tomu každopádně vybízel.
Zatím se podívejte třeba na náš žebříček nejlepších kultovních filmů.
Zdroje: Deadline, JoBlo