Peter O'Toole

7.2
Peter O'Toole

Hrdý irský rodák, který na sobě měl vždy alespoň část oděvu zelenou, se dal na hereckou dráhu po službě u vojenského námořnictva. Nejprve se prosadil v divadle hlavní rolí v Hamletovi či jako Shylock v Kupci benátském. Velmi rychle se zapsal u diváků a úspěch ve filmovém světě na sebe nedal dlouho čekat. Nebyl zdaleka prvním kandidátem na roli T.E. Lawrence v klasickém dobrodružném snímku Lawrence z Arábie, štěstí mu ale přálo. Díky tomu se jedna z jeho prvních rolí stala současně i tou, která mu zajistila nehynoucí slávu.

Během své kariéry se Peter O’Toole pravidelně objevoval ve filmech natočených podle knižní předlohy či historické události. Je jedním z hrstky herců, kteří byli nominováni na Oscara za stejnou roli ve dvou různých projektech - zahrál si krále Jindřicha II. ve filmech Becket a Lev v zimě. Vzácně se nechal zlákat ryze komerčními projekty (Troja, Hvězdný prach).

Slavný herec se během své kariéry též potkal s českými filmaři - zahrál si hlavní roli ve fantasy Křídla slávy režiséra Otakara Votočky a vytvořil jednu z rolí v proslulém propadáku producenta/herce Martina Dejdara Panství.




Peter O'Toole: Filmy a pořady 134




Dodatečné informace

Narození:
2. 8. 1932
Connemara, okres Galway, Irsko
Úmrtí:
14. 12. 2013
Londýn, Anglie, UK
Vlastní jméno:
Peter Seamus O'Toole
Alt. jména:
Peter O'toole
Výška:
188 cm

Další články

  1. 10 největších výkonů Anthonyho Hopkinse. Sluha, císař a nejslavnější kanibal slaví 85 let
    31. 12. 2022
    10 největších výkonů Anthonyho Hopkinse. Sluha, císař a nejslavnější kanibal slaví 85 let

    Velšský velikán Philip Anthony Hopkins patří vedle Iana McKellena a Patricka Stewarta mezi poslední herecké mistry ze staré školy. Jeho expresivní výkony se silným vlivem divadelní tradice se často vymykají realistickému, uměřenému trendu. Hopkins raději rozdává své charisma plnými hrstmi, jak to jeho kolegové z mladších generací umí jen málokdy. Jistě i proto se stal předloni nejstarším vítězem hereckého Oscara. Přesto je stále plný energie, jak dokazuje jeho rozverná přítomnost na sociálních sítích, a nebylo by překvapivé, kdyby si pro nás ještě několik silných výkonů schovával. K jeho pětaosmdesátým narozeninám se podívejme na deset z jeho dosud největších rolí.

  2. Lawrence z Arábie slaví 60 let. Vrchol historické epiky naznačoval hrdinovu homosexualitu, naštval Araby a inspiroval Spielberga
    10. 12. 2022
    Lawrence z Arábie slaví 60 let. Vrchol historické epiky naznačoval hrdinovu homosexualitu, naštval Araby a inspiroval Spielberga
  3. Jan Žižka byl dvakrát dražší než Tmavomodrý svět. Které české filmy stály nejvíce peněz?
    7. 9. 2022
    Jan Žižka byl dvakrát dražší než Tmavomodrý svět. Které české filmy stály nejvíce peněz?
  4. Filmový Oscar: Rekordmani a největší smolaři
    1. 6. 2021
    Filmový Oscar: Rekordmani a největší smolaři
  5. Nejlepší herci a herečky, kteří nikdy nezískali Oscara
    2. 8. 2020
    Nejlepší herci a herečky, kteří nikdy nezískali Oscara
  6. 10 nejlepších oscarových filmů
    1. 12. 2019
    10 nejlepších oscarových filmů

    Pokud patříte mezi ty diváky, kteří poslední dobou stále více pochybují o relevantnosti výsledků na poli oscarových klání, s velkou pravděpodobností vzhlížíte k následujícímu ceremoniálu s nadějemi. Letošní filmová sezóna je totiž poměrně štědrá a nešetří opravdu kvalitními kousky, přičemž řada očekávaných titulů má teprve dorazit. Oscara by si tak mohl opět uzmout snímek, který se v budoucnu stane klasikou, což se ostatně už párkrát povedlo.

  7. Retro recenze: Lord Jim - Ryzí velkofilm s hvězdou Lawrence z Arábie
    15. 8. 2019
    Retro recenze: Lord Jim - Ryzí velkofilm s hvězdou Lawrence z Arábie
  8. Zemřel Lawrence z Arábie, oscarový herec Peter O'Toole
    15. 12. 2013
    Zemřel Lawrence z Arábie, oscarový herec Peter O'Toole