Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. „Zadek a prsa zvyšujou dosah.“ Influencerky ukazují odvrácenou stranu života mladé generace
    Filmy3. 8. 2024
    „Zadek a prsa zvyšujou dosah.“ Influencerky ukazují odvrácenou stranu života mladé generace

    V posledních letech jsme především na Netflixu mohli vidět hned několik polských titulů, které se zabývaly ožehavými moderními tématy. Nemáme přitom na mysli ambiciózní umělecká ztvárnění jako třeba ve Tváři (2018), nýbrž spíše otřesnou erotickou trilogii 365 dní (2020-2022) či výrazně lepší thriller Místnost sebevrahů. Hater (2020), zaměřený na odhalování temných odstínů lidské duše v éře sociálních sítí. Do téhle kategorie by se s trochou štěstí chtělo zařadit i blížící se drama Influencerky.

  2. VOD tipy: nový a chválený Batman, legenda Hollywoodu i kamarádka SpongeBoba
    VOD2. 8. 2024
    VOD tipy: nový a chválený Batman, legenda Hollywoodu i kamarádka SpongeBoba

    S příchodem dalšího víkendu si opět prosvištíme novinky, které se na běžných streamovacích platformách objevují. A samozřejmě jde opět o poměrně rozmanitou nabídku, v níž si své favority vybere každý, komu se nechce propršený víkend trávit v kině.

  3. Hello, Welcome ukazuje naše každodenní pokrytectví. Nejen mileniálové však hrají náročné role
    Recenze1. 8. 2024
    Hello, Welcome ukazuje naše každodenní pokrytectví. Nejen mileniálové však hrají náročné role

    Šimon Holý uzavírá svou trilogii nízkorozpočtových a ve značně omezených podmínkách vytvářených příběhů o ženách v mezních situacích snímkem Hello, Welcome. Ačkoli se jedná o ryze „karlovarský“ film, který byl na tamějším festivalu natáčen a zároveň jej tematizuje, premiéru si odbyl během zahájení jiného festivalu, totiž Letní filmové školy v Uherském Hradišti. I tím se však ukazuje, že jde o titul výrazně přesahující hranice karlovarského filmového svátku.

  4. TV tipy: Akční klasika Smrtonosná zbraň, francouzští Prohnilí i herecký Výlet
    Téma30. 7. 2024
    TV tipy: Akční klasika Smrtonosná zbraň, francouzští Prohnilí i herecký Výlet

    Ani pokračující horka a naplněné kinosály nebrání televizím v tom, aby nabízely spoustu výrazných a významných snímků. Opět se tedy podívejme na pětici titulů, jež na běžných streamovacích službách nenajdete, a o to více možná oceníte staré dobré lineární vysílání.

  5. Top kina ČR: Deadpool s Wolverinem rozsekali i tuzemské publikum, útoku odolaly jen animáky a alkohol
    Téma29. 7. 2024
    Top kina ČR: Deadpool s Wolverinem rozsekali i tuzemské publikum, útoku odolaly jen animáky a alkohol

    Globální fenomén se podle očekávání projevil i v tuzemských kinech a hitová dvojka Deadpool & Wolverine ovládla tuzemké kinosály s podobnou intenzitou jako ta celosvětová. A kinaři se mohou radovat, trend vzrůstající návštěvnosti nadále trvá a o víkendu za stříbrnými plátny vyrazilo přes 300 tisíc diváků. I tři další snímky si však připsaly velmi obstojné výsledky, takže i v těchto horkých dnech zjevně je na co vyrazit.

  6. Filmové finále Peaky Blinders se blíží. Cilliana Murphyho doplní žádaná herečka z Duny
    Filmy28. 7. 2024
    Filmové finále Peaky Blinders se blíží. Cilliana Murphyho doplní žádaná herečka z Duny

    Seriál Gangy z Birminghamu (snad ještě známější pod svým původním názvem Peaky Blinders) z produkce BBC se stal jedním z největších televizních hitů minulé dekády. Během let 2013-2022 se odvysílalo celkem šest sérií po šesti epizodách, přičemž sledovanost nejen neklesala, ale většinou dokonce rostla. Po poslední epizodě před dvěma lety ohlásil tvůrce Steven Knight, že by se v nejbližších letech měl objevit celovečerní film nahrazující potenciální sedmou sérii – a nejbližší roky se kvapem přiblížily.

  7. 10 nejlepších filmů o panovnících: Nestřídmá Kleopatra, zvrhlý Caligula či bizarní Favoritka
    Téma28. 7. 2024
    10 nejlepších filmů o panovnících: Nestřídmá Kleopatra, zvrhlý Caligula či bizarní Favoritka

    Výlety do historie nás mohou mnohé naučit a často také nastavit zrcadlo současnému dění. Občas se o to historické filmy vyloženě pokoušejí, jindy spíše chtějí předložit atraktivní nadčasový příběh ve výpravném hávu. Nejsnáze se něco takového ukazuje na snímcích o vladařích či králích, díky nimž můžeme nahlédnout na úchvatnost i mizérii dané epochy. Jaké jsou tedy nejlepší historické filmy o panovnících? Podívejte se na následující, chronologicky podle data vzniku sestavenou desítku, v níž se to velkolepými podívanými jen hemží.

  8. Dvojka V hlavě pokořila Elsu a je nejúspěšnějším animákem všech dob. Tedy, s jednou výjimkou
    Filmy28. 7. 2024
    Dvojka V hlavě pokořila Elsu a je nejúspěšnějším animákem všech dob. Tedy, s jednou výjimkou

    A je to tady. Ohromující úspěch animáku V hlavě 2 (Inside Out 2) nebere konce a pixarovský hit není jen kasovně nejúspěšnějším snímkem letošní sezóny – právě se totiž stal i nejvýdělečnějším animákem všech dob. Během šesti týdnů od americké premiéry překlenul hranici 1,46 miliardy dolarů, čímž překonal předchozího vládce Ledové království II (Frozen II), které žebříčku dominovalo od svého uvedení v roce 2019.

  9. Válečná Operace Poštmistr má spoustu lákadel, ale neumí je prodat. Ritchie podlehl svým hrdinům
    Recenze27. 7. 2024
    Válečná Operace Poštmistr má spoustu lákadel, ale neumí je prodat. Ritchie podlehl svým hrdinům

    Američtí fandové Guye Ritchieho mohli vyrazit do kin už v dubnu, většina evropských zemí však ostrouhala. Nyní se novinka anglického řemeslníka, který v posledních letech natáčí neskutečným tempem, dostala i na platformu Amazon Prime Video, a tak se o kvalitách titulu s původním názvem Ministry of Ungentlemanly Warfare a bizarním českým překladem Operace Poštmistr může přesvědčit každý.

  10. Sněhurka nebyla první disneyovskou princeznou. Zapomnělo se na hrdinku s gumovýma rukama
    Filmy27. 7. 2024
    Sněhurka nebyla první disneyovskou princeznou. Zapomnělo se na hrdinku s gumovýma rukama

    Kdo by neznal Sněhurku a sedm trpaslíků (Snow White and the Sever Dwarfs) v okouzlující disneyovské podobě z roku 1937? Walt Disney během 30. let pojal ambiciózní nápad na vytvoření celovečerního animovaného příběhu, ačkoli ho od tohoto nápadu leckdo zrazoval. Vždyť proč se pokoušet o tak náročný podnik s nejistým výsledkem, když kraťasy v čele s hudebně laděnou sérií Silly Symphonies tak dobře fungují?

  11. Těchto 10 filmů byste si letos na LFŠ neměli nechat ujít. Lynch, Fellini i Chytilová v programu září
    Festivaly a ceny26. 7. 2024
    Těchto 10 filmů byste si letos na LFŠ neměli nechat ujít. Lynch, Fellini i Chytilová v programu září

    Letní filmová škola slaví 50. narozeniny a její program proto bude snad ještě nabitější než jindy. Festivaloví návštěvníci se od pátku 26. července do čtvrtka 1. srpna v Uherském Hradišti dočkají množství retrospektiv, díky nimž budou moci na velkém plátně zhlédnout jedny z nejlepších filmů všech dob. Podívejme se na desítku titulů z letošního programu, která je seřazená chronologicky podle data vzniku snímku a řídí se pravidlem, že každá programová sekce může být zastoupena pouze jednou. I díky tomu je patrné, jak našlapaná letošní nabídka bezesporu je.

  12. Nejhorší režisér světa je zpátky. Nenáviděný tvůrce uvede kriminálku se ztraceným pejskem
    Filmy25. 7. 2024
    Nejhorší režisér světa je zpátky. Nenáviděný tvůrce uvede kriminálku se ztraceným pejskem

    Postrach milovníků kvalitních snímků hlásí návrat. Německý filmař Uwe Boll se od začátku 90. let pohyboval v hlubině brakových vod a natáčel hlavně nízkorozpočtové a ne příliš kvalitní horory či komedie. V první dekádě nového milénia se stal svébytnou celebritou díky hrůzostrašným adaptacím řady videoher. Několik let se zdálo, že tato epocha skončila, ovšem nyní se opět musíme připravit na nejhorší.

  13. Keanu Reeves si zahrál zabijáka dávno před Johnem Wickem. Byl z toho největší bizár jeho kariéry
    Filmy25. 7. 2024
    Keanu Reeves si zahrál zabijáka dávno před Johnem Wickem. Byl z toho největší bizár jeho kariéry

    Keanu Reeves se stal v poslední dekádě díky Johnu Wickovi natolik opěvovanou akční (a obecně hereckou) hvězdou, že se v podstatě zapomnělo na opravdu pozoruhodné množství průšvihů či minimálně velmi podivných voleb, které během své kariéry udělal. Vždyť kolik dobrých či alespoň zajímavých snímků natočil v průběhu jedenácti let mezi třetím Matrixem (2003) a prvním Johnem Wickem (2014)? V podstatě jen dva, totiž Constantina a Temný obraz. I přesto ale jeho zřejmě nejbizarnější role přišla už mnohem dříve.

  14. Na 50. ročníku LFŠ se bude vzpomínat. Dorazí režisér Anthropoidu i král bobrů
    Festivaly a ceny24. 7. 2024
    Na 50. ročníku LFŠ se bude vzpomínat. Dorazí režisér Anthropoidu i král bobrů

    Známá uherskohradišťská Filmovka letos slaví významné jubileum. Ve dnech 26. července až 1. srpna totiž proběhne už 50. ročník našeho největšího nesoutěžního festivalu, který se tradičně zabývá ohlédnutím za dějinami filmu i současnými kinematografickými trendy. Na co se tedy mohou těšit návštěvníci, kteří dorazí do rozpáleného srdce Slovácka?

  15. Nejlepší přehlížená role Seana Conneryho? V Hitchcockově thrilleru ho zastínila režisérova posedlost
    Filmy24. 7. 2024
    Nejlepší přehlížená role Seana Conneryho? V Hitchcockově thrilleru ho zastínila režisérova posedlost

    S jakými rolemi máte Seana Conneryho spojeného? Stal se prvním Jamese Bondem, jistě. Dále je tu třeba Skála (The Rock), třetí díl Indiany Jonese (Indiana Jones and the Last Crusade), Neúplatní (The Untouchables), možná Jméno růže (The Name of the Rose) či Hon na ponorku (The Hunt for Red October). Mezi obdivuhodným množstvím hitů napříč zhruba pět dekád trvající kariérou ale jeho spolupráce s Alfredem Hitchcockem přece jen trochu zapadá. Avšak neoprávněně.