Na 50. ročníku LFŠ se bude vzpomínat. Dorazí režisér Anthropoidu i král bobrů

Na 50. ročníku LFŠ se bude vzpomínat. Dorazí režisér Anthropoidu i král bobrů
Vlny | Bontonfilm
Letní filmová škola poběží už od pátku, avšak oficiální zahájení jako vždy proběhne až v sobotu večer, a to ve společnosti novinky Šimona Holého s názvem Hello, Welcome. Snímek hodlá odlehčeně mapovat cestu tří hereček na karlovarský festival a jistě bude zajímavé sledovat, jak zarezonuje sice také ve festivalovém, přesto však oproti Karlovým Varům poněkud odlišném kontextu.
I slavnostní závěr o čtyři dny později proběhne v české společnosti. Ve středu večer totiž návštěvníci uvidí převážně chválený snímek Jiřího Mádla Vlny, který ve Varech vyhrál diváckou cenu a do běžných kin se dostane až o dva týdny později. Vedle Hello, Welcome a Vln nebudou chybět ani další české a slovenské novinky, obvykle uváděné ještě před běžnou distribucí.
Hello, Welcome
Hello, Welcome | Aerofilms
Hlavními hosty, kteří si užijí hradišťskou pohostinnost, budou maďarská režisérka Ildikó Enyedi a francouzský filmař Arnaud Desplechin. Enyedi si největší úspěchy připsala se cinefilní hříčkou Mé 20. století (1989) a procítěnou romancí O těle a duši (2017), Desplechin zase zaujal hlavně psychologickými dramaty v čele s Jimmym P. (2013) a Třemi vzpomínkami (2015). Oba převezmou výroční cenu Asociace českých filmových klubů, která LFŠ pořádá. Přijede i americký svéráz Ryland Brickson Cole Tews, stojící za nedávným obskurním hitem Stovky bobrů (2022), který osobně uvede.
V rámci tzv. Comebacku se v Uherském Hradišti objeví i řada hostů, kteří na Slovácko dorazili už před pár lety a nyní se vrátí, aby prostřednictvím vybraného filmu oslavili 50. výročí festivalu. Týká se to třeba uznávaného íránského režiséra Mohsena Makhmalbafa, anglické artové ikony Petera Stricklanda, autora u nás dobře známého Anthropoidu (2016) Seana Ellise či Islanďana Fridrika Thóra Fridrikssona, nominovaného na Oscara za Děti přírody (1991).
anthropoid-o-atentatu-na-heydricha-vstoupi-jiz-brzy-do-ceskych-kin
Jamie Dornan
Aňa Geislerová
Stovky bobrů
Stovky bobrů
Programové sekce se letos budou věnovat třeba Federicu Fellinimu, Davidu Lynchovi, Chantal Akerman, současné tuniské kinematografii či raným němým filmům japonského mistra Jasudžira Ozua, které naživo doprovodí žánrově rozmanití hudebníci. Chybět nebude ani sekce LFŠ uvádí, v níž se představí tři aktuální evropské snímky, z nichž na základě diváckého hlasování vzejde vítěz, kterého AČFK koupí i do běžné distribuce. Tuzemské publikum zde také bude moci poprvé vidět gruzínský thriller Tatami (2023), na němž se podíleli íránská režisérka a izraelský režisér a který se výhledově rovněž ocitne i ve standardních kinech pod hlavičkou AČFK.
Součástí bude samozřejmě i pestrý doprovodný program, sestávající nejen z koncertů, divadelních představení, autorských čtení či zábavy pro děti, ale i z několika výstav shrnujících půlstoletí historie Letní filmové školy či odborného programu, jenž prostřednictvím přednášek a debat s odborníky doplňuje nabídku promítacích sálů a objasňuje onu „školu“ v názvu festivalu.
Jednodenní, vícedenní i mecenášské akreditace či balíčky vstupenek si můžete zakoupit na webu LFŠ, kde najdete také celý program letošního ročníku a veškeré další potřebné informace.
Zdroj: LFŠ