Těchto 10 filmů byste si letos na LFŠ neměli nechat ujít. Lynch, Fellini i Chytilová v programu září

Těchto 10 filmů byste si letos na LFŠ neměli nechat ujít. Lynch, Fellini i Chytilová v programu září
Dědictví aneb Kurvahošigutntag | Česká televize

Narodil jsem se, ale... (1932)

Narodil jsem se, ale...
Narodil jsem se, ale...
79%
Japonský mistr obrazu Jasudžiró Ozu je známý hlavně díky nadčasovému Příběhu z Tokia, o němž dodnes básní většina učebnic filmové gramatiky, letošní LFŠ však připomene pětici jeho němých snímků z 30. let, jež budou doprovázeny živou hudbou. Zde snad ani není možné šlápnout vedle, vypíchnout si však zaslouží pozoruhodný film pro dětského i dospělého diváka, fascinující množstvím výrazových prostředků i paletou emocí, již dokáže vykouzlit.
Narodil jsem se, ale...
Narodil jsem se, ale... | Shochiku

Silnice (1954)

Silnice
Silnice
  • iVysílání
76%
Na Federica Felliniho se bude vzpomínat se slavnými snímky jako Sladký život, Amarcord, Osm a půl či Darmošlapové, chybět však nebude ani věhlasná Silnice, nejednou označená za jeden z nejvlivnějších filmů všech dob. Znovu se tedy můžete vydat s Anthonym Quinnem a Giuliettou Masinou na existenciální cestu po felliniovské mytologii.
Giulietta Masina, Anthony Quinn
Silnice | Dino De Laurentiis Productions

Spalovač mrtvol (1968)

Spalovač mrtvol
Spalovač mrtvol
  • Netflix
  • Voyo
  • O2 TV
  • +3
85%
Připomínka hudebního skladatele Zdeňka Lišky umožní užít si na velkém plátně tak rozdílné kousky jako ojedinělou sci-fi Ikarie XB 1, Vláčilovu historickou tragédii Ďáblova past, odvážné podobenství Věry Chytilové Ovoce stromů rajských jíme, oscarové drama Obchod na korze či také možná nejlepší československý film všech dob Spalovač mrtvol, kde Liškovu morbidní hudbu opravdu nejde přeslechnout.
Spalovač mrtvol
Spalovač mrtvol | Národní filmový archiv

Rozhovor (1974)

Rozhovor
Rozhovor
72%
Tradičně historická sekce Filmová čítanka tentokrát připomene Nový Hollywood se všemi jeho Půlnočními kovboji, Bezstarostnými jízdami, Špinavými ulicemi či Vysvobozeními. Oprášení čeká i Coppolovu paranoidní klasiku Rozhovor, v níž Gene Hackman jako odborník na odposlouchávání okusí vlastní medicínu – a jak už to tak bývá, chutná velmi hořce.
Rozhovor (1974)
Rozhovor (1974) | Paramount Pictures

Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel (1975)

Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel
Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel
78%
Jak bychom mohli mezi nejlepšími snímky letošní Filmovky nezmínit nejlepší film všech dob? Alespoň tedy podle předloňského prestižního žebříčku časopisu Sight & Sound, na jehož základě se feministický i nestřídmý opus magnum Chantal Akerman, jejíž tvorbu si letošní LFŠ připomene, dočkal obrovské míry pozornosti.
Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles
Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles | MUBI

Čarodějův učeň (1977)

Čarodějův učeň
Čarodějův učeň
81%
Druhé Letní kino ve Smetanových sadech zase nabídne průlet stále inspirativní filmografií Karla Zemana. Vedle Cesty do pravěku, Vynálezu zkázy či Barona Prášila nebude chybět ani Čarodějův učeň, stále možná nejlepší tuzemská kombinace pohádky a hororu. Celovečerní snímky navíc doprovodí kraťasy s postavou Pana Prokouka.
Čarodějův učeň
Čarodějův učeň | Filmové studio Gottwaldov

Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992)

Dědictví aneb Kurvahošigutntág
Dědictví aneb Kurvahošigutntág
  • Netflix
  • Voyo
  • Prima Plus
  • +4
79%
V rámci Letního kina na Masarykově náměstí, kde je možné zajít na projekce zdarma, se letos promítají filmy na přání, což znamená jediné – celý žebříček by šlo poskládat pouze z těchto veleoblíbených titulů. Nebudou zde chybět třeba Kolja, Postřižiny, Samotáři, Vesničko má středisková či Marečku, podejte mi pero, vypíchnout si však zaslouží i nesmlouvavě hrubozrnná satira Věry Chytilové s Bolkem Polívkou v životní formě.
Dědictví aneb Kurvahošigutntag
Dědictví aneb Kurvahošigutntag | Česká televize

Lost Highway (1997)

Lost Highway
Lost Highway
77%
V rámci retrospektivy Davida Lynche dojde třeba Modrý samet, Sloního muže, Mulholland Drive či Zběsilost v srdci, avšak Lost Highway dodnes představuje možná nejucelenější esenci lynchovské poetiky. Klasika moderního neo-noiru předkládá na první pohled běžný svět, do něhož se však agresivně prolamuje cosi temného z hlubin naší mysli.  
Lost Highway
Lost Highway (1997) | October Films

Jaro, léto, podzim, zima... a jaro (2003)

Jaro, léto, podzim, zima... a jaro
Jaro, léto, podzim, zima... a jaro
76%
Speciální sekce pro letošní 50. ročník se nazývá Comeback a spočívá v tom, že čtveřice hostů-filmařů, kteří LFŠ už v minulosti navštívili, osobně uvede snímek, který je pro ně důležitý. Režisér Anthropoidu Sean Ellis tímto způsobem představí prvního Vetřelce a íránský filmař Mohsen Makhmalbaf si zvolil klasiku moderního poetična od jihokorejského mága Kim Ki-duka.
Jaro, léto, podzim, zima... a jaro
Jaro, léto, podzim, zima... a jaro | Bavaria Film International

Od konce světa nic dobrého nečekejte (2023)

Od konce světa nic dobrého nečekejte
Od konce světa nic dobrého nečekejte
74%
V rámci sekce Východní přísliby se mohou návštěvníci Filmovky každoročně seznámit s průřezem současné tvorby střední a východní Evropy. Z nabídky zaujme novinka na vavřínech neusínajícího provokatéra Radua Judeho, jehož Smolný pich aneb Pitomý porno před třemi lety patřil k nejvýraznějším titulům roku. Ani nyní si při tepání do TikToku a moderních politiků nebere servítky a jeho dobová výpověď je tak zábavná, až z ní mrazí.
Od konce světa nic dobrého nečekejte
Od konce světa nic dobrého nečekejte | Météore Films
Nepřeberné množství dalších lákavých titulů si můžete projít v programu na webu LFŠ. Podívejte se také třeba na náš žebříček nejlepších filmů všech dob.
Zdroj: LFŠ