Dvojka V hlavě pokořila Elsu a je nejúspěšnějším animákem všech dob. Tedy, s jednou výjimkou

Dvojka V hlavě pokořila Elsu a je nejúspěšnějším animákem všech dob. Tedy, s jednou výjimkou
V hlavě 2 | Pixar
Druhé V hlavě utržilo první miliardu za pouhých 19 dní od uvedení, což se dosud žádnému animáku nepovedlo. Ba co víc, jde o ohromující výkon vzhledem k letošní globální kino-mizérii, v níž se jako dosud největší hit ukazovala druhá Duna s tržbami lehce přesahujícími 700 milionů dolarů. Toto číslo se tedy animáku o dívce, jež vstupuje do puberty a v souvislosti s tím prožívá spoustu nových a nepřehledných emocí, podařilo během krátké doby více než zdvojnásobit. V některých, především jihoamerických, zemích se navíc druhé V hlavě stalo nejvýdělečnějším filmem všech dob!
V hlavě 2
V hlavě 2
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
82%
Ještě jeden milník mu ale zbývá pokořit. Zhruba 200 milionů dolarů totiž pixarovce zbývá do překonání tržeb Lvího krále z roku 2019, jehož přesný status není úplně jasný. Sám Disney jej řadí do série hraných remaků svých animovaných hitů, avšak na rozdíl od dalších snímků z tohoto ranku jako třeba Popelka (2015), Kráska a zvíře (2017), Dumbo (2019), Aladin (2019), Mulan (2020), Pinocchio (2022) či Malá mořská víla (2023) jde o dílo kompletně vytvořené pomocí CGI, jež pomocí realistické animace jako hraný titul pouze vypadá.
Zatímco výčet kasovních hitů na Wikipedii jej tedy počítá jako animák, zámořské weby přejímají Disneyho rétoriku, považují remake Lvího krále za hraný film, a tak prohlašují V hlavě 2 za momentálního krále kasovního žebříčku animáků. Vzhledem k tomu, že od premiéry nové pixarovky uplynul pouze měsíc a půl, šance na vydolování dalších dvou stovek milionů z kapes rodičů po celém světě jsou docela velké, a tak možná brzy už o divácky nejatraktivnějším animáku všech dob nebude žádných pochyb.
V hlavě 2: finální trailer | Falcon
Dvojka V hlavě se momentálně nachází na 13. místě historického žebříčku. Už předběhla největší loňský hit Barbie (1, 445 miliardy dolarů), momentálně si brousí zuby na předloňskou bombu Top Gun: Maverick, která utržila 1, 495 miliardy. Na největší hit roku 2022, totiž druhého Avatara, si však už netroufne – jeho tržby se totiž zastavily na více než 2,3 miliardách. Po něm a největším hitu roku 2021 s názvem Spider-Man: Bez domova (1,9 miliardy dolarů) se však bude jednat o třetí největší post-pandemický snímek, z čehož musejí být v Pixaru nadšení – obzvláště po nikterak hvězdných výsledcích posledních titulů Rakeťák a Mezi živly.
Podívejte se také na náš žebříček nejlepších filmových animáků, kam už se druhé V hlavě také probojovalo.
Zdroje: The Guardian, Wikipedia, SlashFilm