Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Nejen Duna, Harry Potter a DC komiksy. Tohle je 10 přehlížených, ale skvělých filmů na Maxu
    Téma10. 8. 2024
    Nejen Duna, Harry Potter a DC komiksy. Tohle je 10 přehlížených, ale skvělých filmů na Maxu

    Kolem streamovací platformy Warner Bros. a HBO bylo v posledních letech poměrně rušno, či spíše nepřehledno. V některých regionech existovala služba HBO Now, u nás zase bylo HBO Go a nedlouho poté, co se varianty sloučily pod značkou HBO Max, přišlo oproštění se od názvu slavné kabelovky. Nyní tedy máme Max jakožto výsledek spojení brandů Warner Bros. a Discovery a doufejme, že s ním chvíli vydržíme.

  2. Občas myslím na smrt, říká nesmělá hvězda Hvězdných válek. Nenápadné drama tne do živého
    Recenze10. 8. 2024
    Občas myslím na smrt, říká nesmělá hvězda Hvězdných válek. Nenápadné drama tne do živého

    „Je to těžké, co? Být člověkem,“ povzdychne si jedna vedlejší postava v nečekaně emotivní zpovědi, jimiž přitom nenápadné drama Občas myslím na smrt (Sometimes I Think About Dying) tak šetří. Americké indiečko je nyní k vidění na platformě Max, což je ideální příležitost k tomu, abychom se zase jednou vystavili dobře známým sociálním hrůzám – tedy fungování v běžném kolektivu, formálním úsměvům směřovaným k našemu okolí či hledání lásky v prostředí, které přeje dominantnějším a extrovertnějším jedincům.

  3. Jaké seriály urazily fanoušky nejhorším koncem? Hra o trůny v žebříčku skončila až druhá
    Seriály10. 8. 2024
    Jaké seriály urazily fanoušky nejhorším koncem? Hra o trůny v žebříčku skončila až druhá

    V souvislosti s poněkud rozpačitým finále druhé řady Rodu draka (House of the Dragon) se mnoha resilientním fanouškům vynořily vzpomínky na děsivý konec původní Hry o trůny (Game of Thrones). Shodou okolností se nedlouho předtím objevil průzkum mapující právě nejotřesnější seriálová zakončení, z nichž publiku zůstala hořká pachuť v ústech (a na televizních ovladačích). Které to tedy jsou?

  4. VOD tipy: Provokující Damon s Affleckem, zvuky Davida Attenborougha i braková monstra
    VOD9. 8. 2024
    VOD tipy: Provokující Damon s Affleckem, zvuky Davida Attenborougha i braková monstra

    Vypadá to na další horký letní víkend, který bude nejspíš spousta z nás trávit někde u vody. Pokud si však budete chtít zalézt do domácího chládku a nechat se vtáhnout fikčními světy, z aktuální nabídky streamovacích služeb si jistě vyberete. Stejně jako každý týden proto přinášíme pár tipů na novinky, jimž byste v dalších dnech měli věnovat pozornost.

  5. Vyrazte na nového Vetřelce s kvízem a dárky do kina Lucerna. Budete mezi prvními českými diváky
    Filmy9. 8. 2024
    Vyrazte na nového Vetřelce s kvízem a dárky do kina Lucerna. Budete mezi prvními českými diváky

    Do kin se blíží jeden z nejočekávanějších prázdninových snímků, totiž pokračování slavné sci-fi ságy Vetřelec, tentokrát s podtitulem Romulus. Po rozpačitě přijatých Prometheovi a Covenantu slibuje režisér Fede Alvarez návrat k poetice prvních dvou dílů, když byla série na vrcholu oblíbenosti i popkulturní důležitosti. Podaří se novince zaujmout podobně jako tehdejším průlomovým dílům od Ridleyho Scotta a Jamese Camerona?

  6. Romance Námi to končí nikdy ani pořádně nezačne. Snaživá Blake Lively melodramatická klišé neporazí
    Recenze8. 8. 2024
    Romance Námi to končí nikdy ani pořádně nezačne. Snaživá Blake Lively melodramatická klišé neporazí

    Román Colleen Hoover se stal roku 2016 globálním bestsellerem a vynutil si přeložení do desítek jazyků včetně češtiny. Bylo tedy jen otázkou času, než se dočkáme i filmové adaptace. Ta by snadno mohla prošumět jako rutinní romance, jenže ze zámoří poslední dobou přicházejí zprávy, že především ženské publikum je v předprodejích lístků na tento snímek velmi aktivní, a tak by se film s názvem Námi to končí (It Ends With Us) mohl stát nečekaným letním hitem. Lehce pikantně pak působí fakt, že v jeho hlavní roli se objevuje Blake Lively, manželka Ryana Reynoldse, jenž momentálně slaví úspěchy s třetím Deadpoolem.

  7. „Musíš za svou pravdou stát.“ Nová Hřebejkova komedie láká na Ondřeje Vetchého jako dezinformátora
    Filmy7. 8. 2024
    „Musíš za svou pravdou stát.“ Nová Hřebejkova komedie láká na Ondřeje Vetchého jako dezinformátora

    V našem nedávném článku o pětici nejočekávanějších českých snímků do konce roku jsme vedle několika hitů z Varů zmínili i hvězdně obsazenou novinku Jana Hřebejka s názvem Výjimečný stav, která sází nejen na komediální základ, ale i na velmi aktuální téma. A krátce poté jsme se dočkali i traileru.

  8. Deadpool a Wolverine se škádlí už 17 let. Ryan Reynolds a Hugh Jackman jsou přitom jako manželé
    Téma7. 8. 2024
    Deadpool a Wolverine se škádlí už 17 let. Ryan Reynolds a Hugh Jackman jsou přitom jako manželé

    Na současném úspěchu Deadpoola s Wolverinem se nepodílí pouze kvality samotného snímku a touha publika po (komiksových) blockbusterech, nýbrž i zdařilá kampaň, prostřednictvím které se Marvelu podařilo z premiéry superhrdinského fláku učinit dostatečně zásadní událost, aby lidé přišli do kina. Součástí marketingové strategie je také dlouhodobě probíhající mediální popichování Ryana Reynoldse a Hugha Jackmana, na jejichž plnohodnotnou konfrontaci na plátně fanoušci dlouho čekali.

  9. Vánoční Harry Potter po česku? Další pohádka České televize vsadí na mladé kouzelníky
    Filmy6. 8. 2024
    Vánoční Harry Potter po česku? Další pohádka České televize vsadí na mladé kouzelníky

    Před časem jsme psali o chystané vánoční pohádce České televize s názvem Tři princezny, kterou má na starosti režisér Tomáš Pavlíček. Těšit se však můžeme i na dílo pro neslyšící publikum, jež se rovněž dočká uvedení během Štědrého dne a k němuž se vrací z loňska osvědčený tvůrčí tým.

  10. Top kina ČR: Deadpool s Wolverinem svádějí tuhý souboj s pixarovkou V hlavě 2. Vítěz je ale jasný
    Téma5. 8. 2024
    Top kina ČR: Deadpool s Wolverinem svádějí tuhý souboj s pixarovkou V hlavě 2. Vítěz je ale jasný

    Mlčenlivý Oldřich Kaiser a jeho Zahradníkův rok napotřetí vypadl z top pětky, těsně pod hranicí nejlepší pětice skončila i rodinná novinka Harold a kouzelná pastelka. Na čelních pozicích jsme se ale změn v podstatě nedočkali a letní hity nadále bodují. Přestože už za pár dní dorazí do kin videoherní akčňák Borderlands, teprve příští týden s novinkami Vlny a Vetřelec: Romulus ukážou, jak silná první čtveřice opravdu je.

  11. TV tipy: filosofující Cameron, drsný John Wayne i nejstylovější komiksovka
    Téma5. 8. 2024
    TV tipy: filosofující Cameron, drsný John Wayne i nejstylovější komiksovka

    Počasí je v posledních dnech jak na houpačce, takže pokud byste nechtěli riskovat, že vás zastihne průtrž mračen kdesi v terénu, můžete se uvelebit i u sebe doma a oddat se nabídce tuzemských televizí. I kromě olympijských přenosů totiž je na co se dívat, a tak jako obvykle vybíráme pětici filmů, jež nejsou k dispozici na běžných streamovacích službách, ale v dalších dnech je na své obrazovce přece jen vidět můžete.

  12. Jsou vertikální videa budoucností filmu? Čínské seriály nás chtějí přikovat k displeji
    Téma4. 8. 2024
    Jsou vertikální videa budoucností filmu? Čínské seriály nás chtějí přikovat k displeji

    Už mnohokrát jsme slyšeli o takzvaných revolucích ohledně sledování filmů či audiovizuálních obsahů obecně. Formáty jako 3D či 4DX se staly součástí běžné nabídky multiplexů, přestože klasické 2D filmy jako standard rozhodně nenahradily. Stejně tak se hovoří i o změnách v souvislosti se streamovacími službami a smartphony či dokonce jejich kombinacemi, což se projevuje třeba v tvůrčí strategii leckterých seriálů, jež mají sloužit jen jako podkres k jiným činnostem. Mobilní telefony však možná začínají dominovat i v jiném ohledu.

  13. Seriál Yellowstone chystá další spin-off a nabírá hvězdné obsazení. Nechybí ani Kočičí žena
    Seriály3. 8. 2024
    Seriál Yellowstone chystá další spin-off a nabírá hvězdné obsazení. Nechybí ani Kočičí žena

    V poslední době se o to, abychom neustáli vídali dostatek známých lidí v kloboucích, stará především Kevin Costner. Jeho Horizont měl nedávno nepříliš úspěšnou premiéru v kinech, a tak slavný filmař momentálně handluje o uvedení druhého dílu (který by se nakonec měl objevit na benátském festivalu) a shání peníze na další pokračování svého velkolepého opusu. Ani jeho klíčový spolupracovník ze seriálu Yellowstone však nezahálí, a tak máme k dispozici pár novinek ohledně toho, co má v plánu Taylor Sheridan.

  14. Jamie Lee Curtis se navezla do Marvelu, vzápětí ale vycouvala. Deadpool se jí za to vysmál
    Téma3. 8. 2024
    Jamie Lee Curtis se navezla do Marvelu, vzápětí ale vycouvala. Deadpool se jí za to vysmál

    V jaké fázi se momentálně nachází marvelovský filmový vesmír? Tuto otázku dostala Jamie Lee Curtis v rámci rozhovoru s MTV na Comic-Conu a svérázná herečka přišla s nečekanou, leč pravdivou odpovědí: „ve špatné“. Její trefná reakce se dočkala smíchu a aplaudování, netrvalo však dlouho a Curtis vzala zpátečku.

  15. Stíny horkého léta připomínají nejen Bartoškovy bílé vlasy, ale i děsivé okupační praktiky
    Filmy3. 8. 2024
    Stíny horkého léta připomínají nejen Bartoškovy bílé vlasy, ale i děsivé okupační praktiky

    Věhlasný režisér František Vláčil spolupracoval se scenáristou Jiřím Křižanem dvakrát, avšak věhlas Pasáčka z doliny (1983) výrazně překonalo jejich o několik let starší dílo. Stíny horkého léta (1978), jež se po letech vracejí do tuzemských kin, jsou dodnes vtahující sondou do lidské duše ve zlomových momentech, kdy člověk nemá osud ve vlastních rukou.