Romance Námi to končí nikdy ani pořádně nezačne. Snaživá Blake Lively melodramatická klišé neporazí

Recenze: Romance Námi to končí nikdy ani pořádně nezačne. Snaživá Blake Lively klišé neporazí
Námi to končí | Falcon
Šestatřicetiletá herečka se v posledních letech věnovala spíše rodině, letos jsme ji však mohli vidět (či spíše slyšet) v malých roličkách jak v Deadpoolovi, tak i dalším Reynoldsově projektu Imaginární přátelé. Navzdory několikaletému ústupu ze slávy je však schopná svým charismatem utáhnout většinu scén nového snímku, což je však pohříchu jedna z jeho mála kvalit.
Námi to končí
Námi to končí
56%

Kým že to končí?

Za ním stojí herec a režisér Justin Baldoni, který obě tyto profese zastává i v melodramatické novince. Ztvárňuje osvaleného neurochirurga Rylea, jenž zahájí románek se sympatickou, avšak poněkud zakřiknutou květinářkou Lily (již hraje Lively). Jejich vztah nemá na růžích ustláno, Lily totiž prošla traumatizujícími momenty během dospívání, a tak si od mužů raději drží odstup. Časem však dobývání po všech stránkách uhrančivého Rylea podlehne a zdá se, že jejich sluncem zalité budoucnosti nic nebrání.
Na začátku příběhu se Lily vrací do rodného Bostonu kvůli otcově pohřbu a ve městě si hodlá otevřít vysněné květinářství. Během toho vzpomíná na příjemné i strastiplné zážitky z mládí, jež zahrnují nejen komplikovaný vztah s rodiči, ale i první lásku s rozervaným Atlasem. Samozřejmě jej pak potkává i v dospělosti (kdy má obličej Brandona Sklenare) a rozehrává se rozpačitý milostný trojúhelník, jehož jádrem je, jak název filmu napovídá, předávání transgeneračních traumat a leckdy marná snaha neopakovat chyby svých rodičů.
Námi to končí: trailer | Falcon
Už z toho je jasné, že zde opravdu nejde o romantickou komedii v duchu nedávných populárních titulů jako S tebou nikdy (2023), Vstupenka do ráje (2022) či U tebe nebo u mě? (2023). Jako bližší přirovnání poslouží spíše snímky Kde zpívají raci (2022), Dřív než půjdu spát (2014) nebo Premiantka (2024) – tedy veskrze dramatičtější tituly, v nichž zamilovanost ustupuje napětí.
Srovnání se bohužel nabízí také s mýdlovými operami, jelikož některé zvraty, odhalení a setkání po letech jsou opravdu hodně otřepanými melodramatickými klišé a vážnost, s jakou je Baldoniho snímek prezentuje, je skoro až úsměvná. I proto si leckterý divák či pravděpodobněji divačka bude připadat, jako kdyby jí omylem v kině pustili novou romantiku od Netflixu, kde se podobně tklivých, přitom však šablonovitých příběhů dočkáváme každých pár týdnů. Nemluvě o tom, že určité momenty evokují svět Padesáti odstínů, což lichotivá společnost rozhodně není.
Námi to končí
Námi to končí | Falcon

Láska v časech Instagramu

Soundtrack napěchovaný popovými hity od Taylor Swift, Post Malonea či Lewise Capaldiho podtrhuje lifestylové kvality výsledku stejně jako instagramově dokonalé byty a podniky, v nichž se děj odehrává. Existenční starosti tu nikoho netrápí, a tak se květinářství Lily stává krátce po otevření jedním z nejvyhlášenějších byznysů v Bostonu, zatímco špičkový neurochirurg má tak málo práce, že se může v nahodilých denních dobách toulat po ulicích.
Lily se poprvé nesetkává s Rylem nikde jinde než na hraně střechy činžáku, postupně začne ignorovat řadu varovných signálů a obměkčí ji laciné scenáristické kličky, jako třeba když se z Rylea vyklube bratr její nové nejlepší kamarádky Allysy (Jenny Slate). Publikum znalé žánrových vzorců si může vytáhnout svou bingo kartičku a položku po položce zodpovědně odškrtávat.
Námi to končí
Námi to končí
Námi to končí
Námi to končí
Námi to končí
Logiku světa a každodennosti protagonistů je třeba hodit za hlavu, tady totiž jde zcela v duchu melodramatických pravidel především o emoce. A těch se rozhodně neservíruje málo, ačkoli nelze říct, zdali v tom má prsty spíše scenáristka Christy Hall, anebo už autorka předlohy Colleen Hoover.
Uznání si zaslouží především Lively, jež výrazně přehrává oba své herecké partnery, a také duo mladých herců zpodobňujících dospívající verze Lily a Atlase (Isabela Ferrer a Alex Neustaedter). Omladina trefně zachycuje nedospělou opatrnost a nejistotu, zatímco Lively v úloze dospělé, minulostí zjizvené ženy nedůvěřuje svému okolí a v sociálních interakcích se nepohybuje zrovna s lehkostí. To vše dodává jinak šablonovitému příběhu aspoň střípky uvěřitelnosti, ale výsledný dojem to skutečně nezachrání.
50%
Jako by se tvůrčí tým kolem režiséra a herce Justina Baldoniho nemohl rozhodnout, zdali chce natočit roztomilou, i když předvídatelnou dospěláckou romanci, anebo tíživé vztahové drama o toxickém chování napříč generacemi. Scénu od scény se tak dočkáváme trochy obojího a pomalu se táhnoucí výsledek tak sklouzává hlavně do přehlídky melodramatických klišé.
Mojmír Sedláček
Mojmír Sedláček
Romanci Námi to končí můžete ode dneška vidět v českých kinech. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších filmů letošního roku.