Vánoční Harry Potter po česku? Další pohádka České televize vsadí na mladé kouzelníky

Vánoční Harry Potter po česku? Další pohádka České televize vsadí na mladé kouzelníky
Čarodějnická pohádka | Česká televize
Pětidenní natáčení snímku s prostým názvem Čarodějnická pohádka končí právě dnes a již podeváté se tak v programu České televize objeví dílo určené neslyšícím – přičemž slyšící publikum se pochopitelně dočká i dabingu. „Pohádky jsou velmi starý slovesný žánr, který má dar lidi v nejširším slova smyslu spojovat. Skrze jejich motivy se propojují nejen vzdálené generace, nýbrž i různé kultury. Tak proč by nemohly propojovat i světy neslyšících a slyšících?“ vysvětluje v oficiální tiskové zprávě kreativní producent Luděk Horký a dodává, že na tvorbě těchto děl se pravidelně podílejí i neslyšící herci.
Čarodějnická pohádka
Čarodějnická pohádka | Česká televize
Stejně jako v případě loňských Dvou Mařenek mají letošní dílo na starosti režisér Ivo Macharáček a scenárista Michal Čunderle. Z jejich dílny uvidíme příběh o dvou rozhádaných mladých čarodějích Klotyldě a Barnabášovi, kteří shodou okolností musejí zachránit nejen svého otce Zachariáše (nikoli však Ivana), ale i celý svět před zlým Vzdorodějem. „Hlavním poselstvím Čarodějnické pohádky je, že i když mezi sebou mají sourozenci rozepře, tak v těžkých chvílích dokáží držet spolu a najít vzájemnou podporu a porozumění. A to je i náš vzkaz pro diváky: pevné sourozenecké vztahy jsou v životě velmi důležité a na to by se nemělo zapomínat,“ vysvětluje Macharáček.
Jeho dílo láká i na množství triků včetně létání na košťatech a plánuje posunout pohádkový příběh směrem do fantasy žánru. Podobnost se ságou o Harrym Potterovi je tudíž jistě nenáhodná a bude zajímavé sledovat, zdali dobrodružství mladých čarodějů zaujme i v tuzemských podmínkách, kde na trikové pasáže nebude vyčleněn ani zlomek rozpočtu, s nímž mohli operovat kouzelníci od Warner Bros.
Ivo Macharáček
Ivo Macharáček

Režisér, Scenárista

3.8
V českém pojetí však bezesporu půjde především o poselství a hravou atmosféru. Jak bude výsledek vypadat, se dozvíme přímo na Štědrý den. Zatím se podívejte na náš žebříček nejlepších českých pohádek posledních deseti let.
Zdroj: Česká televize