Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Zrušený spin-off Hry o trůny mohl vyřešit zásadní problémy. Jak mohl zachránit osmou sérii?
    Seriály23. 7. 2024
    Zrušený spin-off Hry o trůny mohl vyřešit zásadní problémy. Jak mohl zachránit osmou sérii?

    Už v roce 2018, tedy během přestávky mezi sedmou a finální osmou řadou populárního seriálového hitu Hra o trůny (Game of Thrones), odkleplo HBO spin-off s názvem Bloodmoon (tedy Krvavý měsíc). Ve spolupráci s autorem knižních předloh Georgem R. R. Martinem měla vzniknout série vracející se zhruba deset tisíc let před nám všem dobře známé události ze samotného seriálu. Ze zpětného pohledu se zdá, že tento nakonec nerealizovaný seriál mohl napravit leckteré problémy, které fanoušci posléze vyčítali rozporuplně přijaté osmé sérii Hry o trůny.

  2. „Franšízy jsou předvídatelné, chamtivý Amazon pohřbil hit.“ Viggo Mortensen si nebral servítky
    Filmy22. 7. 2024
    „Franšízy jsou předvídatelné, chamtivý Amazon pohřbil hit.“ Viggo Mortensen si nebral servítky

    Viggo Mortensen momentálně dojíždí mediální kolečko v souvislosti se svým novým filmem Až na konec světa (The Dead Don't Hurt), který mohlo vidět karlovarské publikum o pár dní dříve než zbytek republiky. Ať už kvůli snaze získat palcové titulky, či snad vinou autentické upřímnosti, nechodí daleko pro výrazná a občas i vyhrocená prohlášení.

  3. Blíží se horolezecké Mlčení jehňátek? Charlize Theron bude šplhat po skalách a unikat lovcům
    Filmy22. 7. 2024
    Blíží se horolezecké Mlčení jehňátek? Charlize Theron bude šplhat po skalách a unikat lovcům

    Momentálně osmačtyřicetileté Charlize Theron si fanoušci v posledních době na stříbrném plátně moc neužili. V menší roličce se loni sice objevila v ansámblovce Rychle a zběsile 10 (Fast X), ale v hlavní roli jsme ji naposledy mohli vidět ve specifické komiksovce Old Guard: Nesmrtelní (The Old Guard) před čtyřmi lety. Než se někdy v brzké budoucnosti objeví její pokračování, může nás těšit aspoň věrohodně působící spekulace, že se herečky výhledově dočkáme i v zajímavém thrilleru.

  4. Film hvězdy Shawshanku lidé spojují s atentátem na Trumpa. „Jste vážně pomatení," tvrdí
    Téma22. 7. 2024
    Film hvězdy Shawshanku lidé spojují s atentátem na Trumpa. „Jste vážně pomatení," tvrdí

    V sobotu 13. července proběhl atentát na bývalého (a ostatně možná i budoucího) amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tato zpráva a detaily všech jejích okolností samozřejmě patří na zpravodajské servery, avšak v posledních dnech se objevil i zprvu nečekaný přesah do sféry kinematografie. A samozřejmě v něm mají prsty především konspirační teoretici.

  5. Harry potkal Sally už před 35 lety. Romantika plná svetrů a restaurační vášně zůstává vrcholem žánru
    Filmy19. 7. 2024
    Harry potkal Sally už před 35 lety. Romantika plná svetrů a restaurační vášně zůstává vrcholem žánru

    Mohou být muži a ženy pouze přátelé? Tuto otázku si před 35 lety položili dnes slavní filmaři Rob Reiner a Nora Ephron a výsledkem byla dodnes jedna z nejoceňovanějších a nejvlivnějších romantických komedií. Skvěle napsaná, nápaditě zrežírovaná a díky Billymu Crystalovi a Meg Ryan též výborně zahraná vztahovka Když Harry potkal Sally (When Harry Met Sally…) slaví výročí a jak ukazuje její přetrvávající odkaz, díky své nadčasovosti vůbec nezapadla.

  6. Tvůrce Iron Mana propašoval do několika svých filmů bizarní pizzový vtípek. Všimli jste si ho?
    Téma19. 7. 2024
    Tvůrce Iron Mana propašoval do několika svých filmů bizarní pizzový vtípek. Všimli jste si ho?

    O lásce Jona Favreaua k jídlu nemůže být pochyb. Jedna z předních postav rané éry marvelovského univerza a režisér prvních dvou Iron Manů se totiž nejen díky pořadu Šéfkuchaři v akci (The Chef Show) prezentoval jako gurmán, který se už nechce společně s Kevinem Feigem strachovat o osud komiksového kolosu, ale raději si dopřeje pořádný gáblík. Tato jeho vášeň přitom není novinkou posledních let, nýbrž dlouhodobým zájmem, jenž lze zábavně sledovat i v jeho starších dílech.

  7. Film o karlovarském festivalu bude mít premiéru jinde. Láká na uzavření trilogie o ženské síle
    Filmy18. 7. 2024
    Film o karlovarském festivalu bude mít premiéru jinde. Láká na uzavření trilogie o ženské síle

    Potřetí a tentokrát s karlovarskou pompou. Filmař Šimon Holý společně s herečkami Alenou Dolákovou, Eliškou Soukupovou a Sárou Venclovskou, s nimiž spolupracoval už na svých předchozích filmech Zrcadla ve tmě a A pak přišla láska…, uzavře pomyslnou trilogii o ženách vyrovnávajících se s životními změnami.

  8. Na které evropské filmy se loni chodilo nejvíce? Vede Anatomie pádu, druhé místo jsme vidět nemohli
    Téma18. 7. 2024
    Na které evropské filmy se loni chodilo nejvíce? Vede Anatomie pádu, druhé místo jsme vidět nemohli

    Na základě dat z celoevropské sítě kin Europa Cinemas můžeme určit, na jaké snímky ze starého kontinentu loni přišlo nejvíce diváků do kin. Vítěz asi nepřekvapí, ale v první desítce se nachází i pár titulů, jež tuzemské publikum nechaly spíše chladnými.

  9. Nominacím na prestižní Emmy vládne Šógun. Kontroverze opět vyvolává Medvěd
    Festivaly a ceny18. 7. 2024
    Nominacím na prestižní Emmy vládne Šógun. Kontroverze opět vyvolává Medvěd

    Po roce se budou opět předávat prestižní Primetime Emmy zaměřené na televizní a streamovací projekty. I když – opravdu po roce? Nominace za rok 2023 se loni také objevily v polovině července, avšak plánovaný slavnostní ceremoniál musel být kvůli hollywoodským stávkám přesunut z tradičního zářijového termínu až na leden. Naposledy se tedy ceny rozdaly před pouhými šesti měsíci a už tu máme další nominace pro milovníky statistik.

  10. Sexy hlodavci dominují Hollywoodu. Proč si řada hvězd vysloužila nelichotivou přezdívku?
    Téma17. 7. 2024
    Sexy hlodavci dominují Hollywoodu. Proč si řada hvězd vysloužila nelichotivou přezdívku?

    V květnu zveřejnil prestižní The Hollywood Reporter seznam nových áčkových hvězd Hollywoodu, jež momentálně dominují filmovému průmyslu. Online komunita na hereckých tvářích však objevila poněkud specifický rys – zdá se, že řada mladých mužských hvězdiček se pyšní charakteristikami, kvůli nimž si vysloužily označení „sexy hlodavci“ (původně „hot rodents“). O co přesně jde?

  11. Cameron chtěl natočit drsného Spider-Mana. Umělá inteligence ukazuje, jak mohl vypadat
    Téma16. 7. 2024
    Cameron chtěl natočit drsného Spider-Mana. Umělá inteligence ukazuje, jak mohl vypadat

    James Cameron rozhodně není známý jako filmař, který by své projekty uspěchával. I proto v podstatě nikdy nešlápnul vedle, ačkoli jeho fanoušci občas bývají smutní, že toho během své více než čtyři dekády trvající kariéry nenatočil víc. Platí to třeba i pro Spider-Mana, o jehož zfilmování se během 90. let marně pokoušel. Díky umělé inteligenci si však můžeme zaspekulovat, jak by tento výsledek dopadl.

  12. Liz Taylor se u Simpsonů objevila hned dvakrát. Stárnoucí diva si neodpustila hvězdné manýry
    Seriály16. 7. 2024
    Liz Taylor se u Simpsonů objevila hned dvakrát. Stárnoucí diva si neodpustila hvězdné manýry

    První epizoda Simpsonových (The Simpsons) se vysílala na konci roku 1989 a navzdory mnoha neduhům se úvodní série zapsala do tehdejšího amerického povědomí natolik pozitivně, že tvůrci už v druhé sezóně neměli problém sehnat spoustu hvězdných hostů. Za mikrofon tak usedli třeba Danny DeVito, Ringo Starr, Tony Bennett či James Earl Jones a postupně se cameo roličky celebrit staly nedílnou součástí celého pořadu.

  13. Mistr hororu nás bude opět děsit. Jeho novinka se inspiruje filmovými klasikami
    Filmy15. 7. 2024
    Mistr hororu nás bude opět děsit. Jeho novinka se inspiruje filmovými klasikami

    Čtyřiašedesátiletý Sam Raimi se především díky nízkorozpočtovým a odlehčeným hororům Lesní duch, Smrtelné zlo 2 či Armáda temnot vyprofiloval v jednoho z nejoblíbenějších béčkových tvůrců. Později však své jméno spojil s filmovou trilogií o Spider-Manovi z nultých let, na niž nepřímo navázal před dvěma lety svým zatím posledním režijním počinem Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. Nyní se zřejmě upsal dalšímu projektu, kterým se navrátí ke kořenům.

  14. Znásilnění, nebo nedorozumění? Ožehavé drama Špatný herec skvěle probírá sexuální násilí
    Recenze14. 7. 2024
    Znásilnění, nebo nedorozumění? Ožehavé drama Špatný herec skvěle probírá sexuální násilí

    „Proč jsi nekřičela? Proč jsi to nezastavila?“ ptá se téměř každý kolemjdoucí mladé herečky poté, co žena obviní svého kolegu ze znásilnění během natáčení milostné scény. Podobné otázky a na ně navázané nejednoduché odpovědi jsme v souvislosti s kauzami v rámci hnutí #MeToo slýchali opakovaně. Mexické drama Špatný herec (Un Actor Malo) dokáže po většinu stopáže tato témata velmi zdařile rozebírat.

  15. Nejlepší a nejúspěšnější filmy první poloviny roku 2024. Hitům vévodí Duna i akční výplachy
    Téma13. 7. 2024
    Nejlepší a nejúspěšnější filmy první poloviny roku 2024. Hitům vévodí Duna i akční výplachy

    Polovina roku 2024 je za námi, a tak stojí za to se podívat, které filmy byly letos nejlepší a nejúspěšnější. Opakovaně jsme psali o těžké době pro kinaře, jelikož z mnoha důvodů se letos do kina chodí výrazně méně, než bychom si na základě poslední dekády (vyjma covidem dramaticky ovlivněných let) představovali. Přesto i toto období urodilo několik výrazných hitů.