Sexy hlodavci dominují Hollywoodu. Proč si řada hvězd vysloužila nelichotivou přezdívku?

Sexy hlodavci dominují Hollywoodu. Proč si řada hvězd vysloužila nelichotivou přezdívku?
Medvěd | FX Networks
Pokud sledujete aktuální hollywoodské dění, nemohli jste minout jména jako Josh O’Connor, Mike Faist, Barry Keoghan, Jeremy Allen White či Glen Powell. První dva hráli po boku Zendayi v erotikou nabitém thrilleru Rivalové, Keoghan dominoval satiře Saltburn, White se objevil v Železných bratrech a úspěch slaví se seriálem Medvěd a konečně Powell zaujal v romantice S tebou nikdy vedle Sydney Sweeney či krimikomedii Vrah naoko.
Medvěd
Vrah naoko
Hit Man
Saltburn
Rivalové
Co tyto vycházející hvězdy spojuje? Snad s částečnou výjimkou Powella nejde o konvenční krasavce, nýbrž je na nich patrný hranatý tvar obličeje, velký nos či rozčepýřené vlasy, kvůli čemuž se na sociálních sítích objevila spousta memů srovnávajících tyto herecké osobnosti s krysákem Remym, hlavním hrdinou pixarovky Ratatouille z roku 2007. Mezi tyto tzv. sexy hlodavce se postupně zařadili i Timothée Chalamet, Adam Driver či Tom Holland, což naznačuje, že tento „typ vzhledu“ je mezi hollywoodskou smetánkou překvapivě častý.
Jak ve svém eseji pro BBC popisuje novinářka Emma Jones, zmíněné (a značně nelichotivé) označení pochází hlavně od zástupců generace Z, tedy lidí, kteří jsou na vzhled citlivější než předchozí generace a dříve vzývané kulty krásy u celebrit obvykle spíše odsuzují. Zároveň je však třeba připustit, že jde pouze o plivnutí do moře nesmlouvavého hodnocení fyzična, jemuž jsou už po dekády vystaveny ženy-herečky.
Ratatouille
Ratatouille | Walt Disney Studios
V historii Hollywoodu velké množství ženských rolí stálo pouze na fotogeničnosti dané herečky a naplnění dobového ideálu krásy. Oproti tomu do rolí milovníků a romantických partnerů nejkrásnějších hereček byli vybíráni muži, u nichž přitažlivost nemusela být klíčovou vlastností; ba co víc, péče o zevnějšek se velkou část 20. století považovala za něco femininního, a tak znatelná míra nedbalosti o vzhled pomáhala utvářet mužský ideál.
Až v 80. letech, v éře osvalených hrdinů s tváří Arnolda Schwarzeneggera, Sylvestra Stalloneho, ale třeba také Toma Cruise, se ustanovil ideál dominantní fyzické zdatnosti, který můžeme díky Bradu Pittovi, Chrisu Hemsworthovi či Ryanu Goslingovi pozorovat dodnes. „Často ve výuce dávám za příklad Jamese Bonda. Nic proti Seanu Connerymu, který byl vyrýsovaný, ovšem zdaleka ne tak svalnatý, jak bychom čekali dnes. Oproti tomu Daniel Craig strávil v posilovně hodně času, aby ztvárnil Jamese Bonda v moderním pojetí,“ řekla pro BBC sociální psycholožka Viren Swami.
Chris Hemsworth
Chris Hemsworth jako Thor | Marvel Studios
Výzkumnice Roberta Katz ze Stanfordovy univerzity napsala o generaci Z knihu, v níž popsala, že současným mladým lidem záleží spíše na autenticitě a pozitivních charakterových vlastnostech nežli na fyzickém vzhledu. Snad proto je pro ně podstatnější vystihnout a pojmenovat nějaký trend nežli nekompromisně hodnotit druhé lidi. Fenomén sexy hlodavců lze tedy považovat za úsměvný výstřelek z moderních zákoutí internetu, který aspoň trochu srovnává nerovné pole posuzování mužské a ženské krásy.
Podívejte se na náš žebříček nejlepších aktivních herců, kde řadu výše zmíněných jmen samozřejmě najdete.
Zdroje: BBC, The Hollywood Reporter, The New York Times