Tvůrce Iron Mana propašoval do několika svých filmů bizarní pizzový vtípek. Všimli jste si ho?

Tvůrce Iron Mana propašoval do několika svých filmů bizarní pizzový vtípek. Všimli jste si ho?
Iron Man (2008) | Marvel Studios
„Všiml jsem si, že lidé v mých filmech pořád jedí. Do Vánočního skřítka jsem během psaní scénáře přidal celou pasáž, jak se hlavní postava nacpává a co všechno elfové snědí. A pak v Iron Manovi se mluví o Rayově pizze v New Yorku. Nějak se to procpe do všeho, co dělám,“ žertoval Favreau v podcastu Dinner Party Download už v roce 2014. Právě tehdy také uvedl komedii Šéfkuchař na grilu o ambiciózním kuchaři, kterou napsal, režíroval a zahrál si v ní i hlavní roli.
Jon Favreau
Jon Favreau

Režisér

7.7
Ve fantasy komedii Vánoční skřítek (Elf) hraje Will Ferrell skřítka Buddyho, který je vyslán mezi lidi do New Yorku, aby tam obnovil vánočního ducha. Než ho však Santa do metropole vyšle, neopomene zmínit cestu k několika pobočkám Rayovy pizzy. Na té si o pět let později v prvním Iron Manovi pochutnává i Tony Stark (Robert Downey jr.) během konverzace s přítelem rodiny Starků Obadiahem Stanem (Jeff Bridges).
O co ale Favreauovi přesně šlo? Vlastní snad v řetězci Rayova pizza nějaký podíl akcií? Nikoli, jde totiž o v zámoří dobře známý popkulturní vtípek. První obchod jménem Rayova pizza se totiž v New Yorku otevřel už roku 1959, ale během dalších dekád se kvůli problematickým vlastnickým sporům ve městě vyrojily desítky pizzerií nesoucích stejné jméno, ačkoli jednotlivé podniky spolu neměly nic společného. Z matoucí situace si během 90. let utahovaly seriály Simpsonovi, Přátelé, Sex ve městě či Seinfeld, obvykle kvůli nemožnosti orientovat se ve městě pouze na základě polohy „slavné Rayovy pizzy“.
Rayova pizza v Iron Manovi
Rayova pizza v Iron Manovi
Rayova pizza v Iron Manovi
Vánoční skřítek
proc-nikdy-nevzniklo-pokracovani-jednoho-z-nejnedocenenejsich-vanocnich-filmu
Jako newyorskému rodákovi byl Favreauovi celý dlouholetý spor mezi různými pizzeriemi dobře známý, filmař navíc opakovaně vzpomínal na to, jak pro celou jeho rodinu byla jídelní kultura důležitá. Šlo o spojovací prvek mezi jinak nesourodými lidmi. Snad i proto se rozhodl do svých děl zapojit jídlo tam, kde chtěl vytvořit vřelou a přátelskou atmosféru – a také jinak fantaskní příběhy Vánočního skřítka či Iron Mana ukotvit v realitě, kterou publikum dobře zná. Možná i díky tomuto zemitému přístupu se oba tituly dočkaly tak velké divácké přízně.
Ray's Pizza je známá svými lahodnými plátky, které chutnají jako by byly čerstvě vytažené z pece na pizzu. Na té si o pět let později v prvním Iron Manovi pochutnává i Tony Stark (Robert Downey jr.) během konverzace s přítelem rodiny Starků Obadiahem Stanem (Jeff Bridges).
Iron Mana si můžete připomenout na platformě Disney+, Šéfkuchaře na grilu najdete třeba na Voyu či Canal+. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších komedií.
Zdroje: SlashFilm, Dinner Party Download