Nominacím na prestižní Emmy vládne Šógun. Kontroverze opět vyvolává Medvěd

Nominacím na prestižní Emmy vládne Šógun. Kontroverze opět vyvolává Medvěd
Šógun | Disney+
Za dva měsíce tedy dojde k ocenění titulů, které se v amerických televizích a na streamovacích platformách objevily mezi loňským červnem a letošním květnem, kdy reálně skončila televizní sezóna. Nejúspěšnějším dílem se z hlediska nominací stalo samurajské drama Šógun hned s 25 želízky v ohni. Historický hit se popere mimo jiné o sošku za nejlepší dramatický seriál, kde mu bude konkurovat poslední série Koruny, Fallout, Pozlacený věk, sci-fi Problémy tří těles, The Morning Show, seriáloví Mr. & Mrs. Smith a kriminálka Slow Horses. Na druhém místě se s 23 nominacemi ocitl velmi dramatický seriál Medvěd, který už potřetí vyvolal vlnu kontroverze kvůli zařazení do kategorie komedií.
Šógun
Šógun | Disney+
Tam jej tvůrci nasadili už na začátku, takže nyní by bylo pro všechny strany podivné a nedůstojné zařadit zpátečku, přesto si autoři leckterých zdařilých komediálních počinů mohou oprávněně stěžovat, že jim Medvěd zabírá cenné místo – a určitou zášť ještě umocňují nepříliš pozitivní ohlasy na nyní běžící třetí řadu. Aktuální uznání se však vážou ještě k druhé sezóně, jejíž úspěch je rozhodně nevídaný, jelikož takové množství nominací si žádný komediální (ani „komediální“) seriál nevysloužil od roku 2009, kdy obdobně výrazně bodovalo Studio 30 Rock.
V závěsu za touto dvojicí se ocitlo několik dalších úspěšných titulů. 21 nominací získala třetí řada mysteriózní krimi komedie Jen vraždy v budově, o dvě méně čtvrtá série Temného případu (s podtitulem Noční krajina). 18 uznání dostala šestá série netflixovského hitu Koruna a 16 šancí na zisk sošky má postapokalyptická novinka Fallout. Podobného úspěchu dosáhl i věhlasný pořad Saturday Night Live, dramedie Stále v kurzu, špionážní Mr. & Mrs. Smith, pátá série kriminálky Fargo či netflixovská artovka Ripley.
Jen vraždy v budově
Jen vraždy v budově | Hulu
Překvapivým neúspěchem dopadly série Sympatizant s pouhou hereckou nominací pro Roberta Downeyho jr. či drama Expatrianti a bizarní komedie The Curse, jež odešly zcela s prázdnou.
Z letošních nominací také lze vysoudit hned několik závěrů. Jak poznamenává Marcus Jones z webu IndieWire, zdá se, že filmaři rozhodující o udělování cen konečně dohnali své domácí úkoly a podívali se na některé dříve opomíjené seriály. Mezi nejlepšími dramatickými sériemi se tudíž objevily třeba třetí řady Slow Horses a The Morning Show či druhá sezóna Pozlaceného věku. Na tu se upřela lobbistická pozornost ze strany HBO, jelikož jiné hity jako Rod draka či The Last of Us v požadovaném časovém horizontu neběžely a oceňovaný Boj o moc již skončil. A kriminálka Slow Horses se navzdory veškeré chvále až do letoška nedočkala jediné nominace, takže opravdu se zdá, že hlasující lidé z branže dali i tomuto dílu konečně šanci.
Pozlacený věk
The Morning Show
Temný případ
Koruna, 6. řada
Ripley
Zajímavé bude sledovat i situaci Netflixu, který sice s celkem 107 nominacemi získal nejvíce šancí k výhře ze všech televizních kanálů či platforem, zároveň však nemá tak silná želízka v ohni jako v minulých letech. Oproti jiným streamovacím službám dokáže Netflix stále chrlit dostatek kvantity, avšak s kvalitou už to leckdy tak slavné není…
Jelikož nyní žádná stávka v dohledu není, tak už za dva měsíce se dozvíme, které tituly vyjdou vítězně i ze slavnostního ceremoniálu. Zatím se můžete mrknout aspoň na náš žebříček nejlepších seriálů letošního roku.
Zdroje: Deadline, IndieWire, ScreenRant