Martin Svoboda

Martin Svoboda

Autor
Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, přispívá do Cinepuru, Filmu a doby, Dok.Revue a A2. Jako externista prošel Aktuálně.cz a Deníkem N.

Články autora

  1. Mattel chystá animovanou Barbie se studiem Mimoňů. Margot Robbie z toho nemá radost
    Filmy19. 8. 2024
    Mattel chystá animovanou Barbie se studiem Mimoňů. Margot Robbie z toho nemá radost

    Barbie vyvolala ve filmové branži obrovský poprask, jehož přesný důsledek zatím neznáme. Dát dohromady filmovou produkci chvíli trvá, zvlášť v hollywoodském měřítku, přesnou intenzitu a životnost nečekaně intenzivního úspěchu hračkáčského blockbusteru tedy začneme pociťovat nejdříve napřesrok, až se na nás začnou hrnout další brandy Mattelu a Hasbra ve snaze zaplácnout díru po ustupujících komiksech. Musíme zatím doufat, že studia si odnesla ta správná ponaučení, i když bychom na to raději neměli vsázet. Aktuální informace o plánech na další Barbie znějí všelijak.

  2. Filmy Jamese Camerona seřazené po nejlepší. Režisér Terminátora, Titaniku a Avatara slaví 70 let
    Téma16. 8. 2024
    Filmy Jamese Camerona seřazené po nejlepší. Režisér Terminátora, Titaniku a Avatara slaví 70 let

    Sedmdesáté narozeniny slaví náš nejoblíbenější kanadský kamioňák a také režisér některých z nejúspěšnějších romantických melodramat všech dob. Ač se to málo ví, James Cameron natočil i několik akčních sci-fi! Ale konec srandy, Železný Jim je rozhodně zásadní osobností filmového průmyslu, i když je velmi obtížné ho zařadit. Je to génius? Solitér, nebo populista? Odvážný autor, nebo povrchní pouťový bavič? Permanentní teenager, nebo neoblomný feminista? Egomaniak, nebo... ne, počkat, na tom se všichni shodují. Na každý pád jde o těžko čitelného tvůrce, který v mnoha ohledech ztělesňuje všechny paradoxy ideálu filmového autorství i filmu jako továrny na sny. Dnes slaví 70. narozeniny, což je skvělá záminka seřadit si jeho filmy po ten nejlepší. Váš seznam bude dost možná jiný, tak se o něj neváhejte podělit.

  3. Nový Vetřelec sbírá první nadšené reakce. Mísí Scottovu klaustrofobii i Cameronovu řežbu
    Filmy12. 8. 2024
    Nový Vetřelec sbírá první nadšené reakce. Mísí Scottovu klaustrofobii i Cameronovu řežbu

    Příběh provázející blížící se sci-fi horor Vetřelec: Romulus (Alien: Romulus) zní zatím pro letošní sezónu necharakteristicky optimisticky. Namísto zbytečného blockbusteru, který nikdo nechce, ale zaplňuje místo v kinech, protože mu nějaký producent před pěti lety určil distribuční slot, tu máme snímek, jenž měl původně jít rovnou na stream, ale protože nadchl všechny, co se s ním setkali, tak se nakonec dočká premiéry v kinech. Čím dál více se tedy zdá, že sympatická snaha původem urugayského režiséra Fede Alvareze přinesla ovoce.

  4. Palpatine slaví 80 let. Shakespearovský herec Ian McDiarmid je nejlepší částí několika Star Wars
    Filmy12. 8. 2024
    Palpatine slaví 80 let. Shakespearovský herec Ian McDiarmid je nejlepší částí několika Star Wars

    Uchechtaný císař Palpatine vstoupil do světa Star Wars až v poslední klasické epizodě, kde jsme se o něm vlastně skoro nic nedozvěděli. Talent skotského shakespearovského herce Iana McDiarmida byl ale tak nezapomenutelný, že se sithskému padouchovi podařilo pohltit celou sérii. Pro pomoc k němu nakonec utíkal i bezradný Disney. A Není divu. Ať byly totiž Star Wars co do popkulturního postavení nahoře, nebo dole, McDiarmida si vždycky každý vychutnal. Sithský císař včera oslavil 80. narozeniny.

  5. Třetí Avatar se konečně vzdal nošení semene. Vysmívaný podtitul má důstojnější alternativu
    Filmy11. 8. 2024
    Třetí Avatar se konečně vzdal nošení semene. Vysmívaný podtitul má důstojnější alternativu

    Tvrdohlavost Jamese Camerona je legendární a jednou z jejích nejbizarnějších manifestací byl i plánovaný titul třetího Avatara, který jako by vznikl natruc všem těm, kteří se nechtějí bezelstně odevzdat jeho vesmírné romanci a furt se musí v něčem nimrat. „The Seed Bearer“ alias „Nositel semene“ se stal terčem internetového humoru už od jeho oznámení. Cameronova pravá ruka Jon Landau nedlouho před svou smrtí s úsměvem (a úlevou) prohlásil, že se mu konečně podařilo Jima přesvědčit, že tenhle název musí pryč, že na plakáty prostě nemůže. Nyní konečně víme, jaká vyvstala alternativa.

  6. „Hlavně, ať se nikdo nenaštve.“ Disneyho Sněhurka to zkouší s novým, digitálně ohyzdným teaserem
    Filmy10. 8. 2024
    „Hlavně, ať se nikdo nenaštve.“ Disneyho Sněhurka to zkouší s novým, digitálně ohyzdným teaserem

    Disney, Disney, Disney, ty tomu dáváš! Sněhurka (Snow White) se rozhodně zapíše do historie jako jedna z největších filmových šlamastyk. A ne, vážně to není proto, že si studio trouflo narušit rasovou čistotu grimmovské tradice. Když se rozumným hitem stala Malá mořská víla, nepropadla by kvůli výkřikům na internetu ani Sněhurka. Problém nastal až tehdy, když se studio online reakcí leklo a místo toho, aby si stálo za svou „vizí“ (pokud tak budeme strategii zbytečných živých adaptací klasických animáků říkat), začalo připravený film překopávat. To, co nyní ukazuje teaser, rozhodně nevzbuzuje optimismus.

  7. Joaquin Phoenix objevil vnitřního Jokera. Opustil film pět dní před natáčením, projekt je v troskách
    Filmy10. 8. 2024
    Joaquin Phoenix objevil vnitřního Jokera. Opustil film pět dní před natáčením, projekt je v troskách

    Joaquin Phoenix už několik let zdánlivě seká dobrotu a funguje jako spořádaná áčková oscarová celebrita, takže je snadné zapomenout na to, že ještě zhruba dekádu zpět měl pověst nonkonformního rebela a profesionálního podivína, jehož vyšinutě performativní chování zaplňovalo přední stránky novin. Možná se ale rozhodl, že nám éru mockumentu I'm Still Here připomene, když nyní pár dní před začátkem natáčení znenadání opustil projekt, na jehož scénáři se podílel a v němž měl ztvárnit hlavní roli. Připravený film tak nejspíš nevznikne.

  8. Borderlands režiséra Hostelu se mohou stát jedním z nejvysmívanějších filmů vůbec. Je to fér?
    Recenze9. 8. 2024
    Borderlands režiséra Hostelu se mohou stát jedním z nejvysmívanějších filmů vůbec. Je to fér?

    Pánbůh ví, že o špatné filmy nikdy není nouze. Většinou ale prochází bez povšimnutí, protože o nich prostě není co říct. Jednou za čas se ale planety seskupí a za svitu úplňku zrodí dílo, které na první pohled vypadá nejen jako špatný film, ale jako špatný film, jehož špatnost se stane notorickou. Adaptace počítačové hry Borderlands v režii všeuměla Eliho Rotha k tomu má nakročeno, jak naznačuje epesní počet nula kladných recenzí, který se na serveru Rotten Tomatoes zjevil po zdvihnutí embarga. A ačkoli už se tam pár shovívavějších textů objevilo, komerční prospekt tohohle filmu za 120 milionů dolarů vypadá podobně tristně. Máme tu jednu z katastrof sezóny.

  9. V taxíku s nájemným vrahem. Collateral je stále vrcholem moderního thrilleru i Toma Cruise
    Téma9. 8. 2024
    V taxíku s nájemným vrahem. Collateral je stále vrcholem moderního thrilleru i Toma Cruise

    Collateral rozhodně patří mezi nejlepší thrillery tohohle století a Tom Cruise v něm předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů. Kosmopolitní drama o kočce a myši, které se potkají uprostřed lhostejného nočního velkoměsta, v těchto dnech slaví 20 let od premiéry a rozhodně neuděláte chybu, když si ho připomenete (nebo tenhle rest konečně doženete).

  10. Matt Damon a Ben Affleck opět spolu? Ve filmu o skutečné lechtivé nahrávce wrestlera Hulka Hogana
    Filmy9. 8. 2024
    Matt Damon a Ben Affleck opět spolu? Ve filmu o skutečné lechtivé nahrávce wrestlera Hulka Hogana

    Matt Damon a Ben Affleck tvořili zkraje kariéry nerozlučnou tvůrčí dvojku. Jejich společný scénář k Dobrému Willu Huntingovi (který mohl natočit Jan Svěrák, kdyby se odvážil naplno rozrazit dveře do Hollywoodu) z nich udělal vycházející hvězdy nezávislého filmu. Samozřejmě víme, že nakonec našli uplatnění hlavně jako mainstreamoví herci v sólových projektech. Vzpomínka na jejich tandem přesto žije, jak naznačuje nadšená reakce na aktuální zprávu. Nejenže se pak oba filmaři mají opět setkat, dokonce k tomu má dojít pod vedením režiséra, u nějž kdysi všechno začalo.

  11. Jak sloupnout pozlátko, kterým jsme fascinovaní? Elizabeth Taylor stále nesmí být smrtelnou ženou
    Recenze8. 8. 2024
    Jak sloupnout pozlátko, kterým jsme fascinovaní? Elizabeth Taylor stále nesmí být smrtelnou ženou

    Elizabeth Taylor je nepochybně jednou z absolutních star, vždyť podle Amerického filmového institutu jde o sedmou největší filmovou ikonu všech dob. Největším problémem takové kariéry je jistě povýšení (nebo ponížení) osobního života na veřejný spektákl. Což platilo u Taylor s jejími sedmi bouřlivými a občas bizarními manželstvími více než u leckoho jiného. HBO nyní uvádí celovečerní dokument Elizabeth Taylor: Ztracené nahrávky (Elizabeth Taylor: The Lost Tapes), jež zužitkovávají především hodiny rozhovorů, jež Taylor v šedesátých letech poskytla spisovateli Richardu Merymanovi jako podklad pro sepsání biografie.

  12. Zendaya a Pattinson si snad zahrají v dramatu s podivným názvem. Studio drží projekt pod pokličkou
    Filmy7. 8. 2024
    Zendaya a Pattinson si snad zahrají v dramatu s podivným názvem. Studio drží projekt pod pokličkou

    Zendaya se (snad) chystá na návrat Euforie poté, co se Rivalové stali miláčkem cinefilů, komerčně ale uspěli o kus méně, než se doufalo. Robert Pattinson se pomalu připravuje ukončit svou povážlivě vyprázdněnou pětiletku, kdy hrál pouze v The Batmanovi. Na rok 2025 má snad konečně připravené dva nové zářezy. Předně v podobě vyhlíženého dramatu režiséra Parazita s názvem Mickey 17, provázeného už nějakou dobu rozporuplnou šeptandou. Spekuluje se i o jeho účasti na snímku Die, My Love od režisérky dramatu Musíme si promluvit o Kevinovi. Nyní se zdá, že by se tahle žádaná dvojka mohla poprvé střetnout v jednom projektu.

  13. Po Šestém Smyslu nazývali Shyamalana příštím Spielbergem. Willis hrál ve filmu z donucení
    Téma6. 8. 2024
    Po Šestém Smyslu nazývali Shyamalana příštím Spielbergem. Willis hrál ve filmu z donucení

    Od premiéry Šestého smyslu (The Sixth Sense) uplynulo už čtvrt století a snímek si stále uchovává pověst ultimátního thrilleru 90. let s jedním z nejikoničtějších zvratů. Původní vzrušení bylo dokonce mnohem větší, památnou se stala obálka Newsweeku, která fotku dosud takřka neznámého, ani ne třicetiletého M. Nighta Shyamalana opentlila velkolepým titulkem: Příští Spielberg. Historie téhle prognóze za pravdu nedala, jedná se však o svědectví nekontrolovaného nadšení, jaké snímek vyvolával. Zbytek textu ale čtěte jen v případě, že jste film viděli.

  14. Finále Rodu draka nás nutí tápat. Kolik vstřícnosti musíme projevit, abychom docenili to dobré?
    Recenze5. 8. 2024
    Finále Rodu draka nás nutí tápat. Kolik vstřícnosti musíme projevit, abychom docenili to dobré?

    Druhý Rod draka (House od the Dragon) skončil po pouhých osmi epizodách, po nichž bude opět následovat dvouleté čekání na nášup. Prequel Hry o trůny nás opouští v kritický okamžik, a to nejen co do vyprávění, ale i do vztahu diváctva ke své nedělní chvilce dračí zábavy. Mnozí našli uspokojivou rovnováhu ohledně svých nároků a výsledné kvality, jiní se o to marně pokouší a tváří v tvář nekonzistenci a podivným tvůrčím volbám mluví o palčivém zklamání. Obzvlášť u poslední epizody už padla i srovnání s nechvalnou finální sérií Hry o trůny. Co si s tímhle seriálem nadále počít? V textu čekejte spoilery.

  15. Blíží se marvelácký reboot X-Menů. Scénář nejspíš napíše soutěžící ze Survivora
    Filmy5. 8. 2024
    Blíží se marvelácký reboot X-Menů. Scénář nejspíš napíše soutěžící ze Survivora

    Díky kolosálnímu úspěchu Deadpoola s Wolverinem se můžeme zase na chvíli tvářit, že komiksy vládnou popkultuře se stejnou intenzitou jako před pěti lety. Až ale trochu usedne prach, bude muset Marvel opět řešit situaci, že jeho zlatá husa už nesnáší s železnou pravidelností. Jedním ze záchytných bodů jejich současného plánu je začlenění brandu X-Menů, který doposud náležel Foxům. I když přesné informace neznáme (a dost možná je neznají ani producenti), víme, že kolos se už hýbe dopředu a pomalu se blíží x-menovský reboot.