Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Krvavá Abigail si chce zábavně hrát s oběťmi i divákem. Kvůli jedné věci se jí to ale nedaří
    Recenze19. 4. 2024
    Krvavá Abigail si chce zábavně hrát s oběťmi i divákem. Kvůli jedné věci se jí to ale nedaří

    Tvůrčí duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett, též známé pod produkční zkratkou Radio Silence, se v posledních letech etablovalo v hororových vodách poměrně sympatickým způsobem. Jejich odvázaná Krvavá nevěsta (Ready or Not) i poslední dva Vřískoty přinesly rozverné, nápadité a hlavně svižné hrátky se žánrem, jež se navíc nebraly příliš vážně. Bettinelli-Olpin a Gillett zkrátka mají nakoukáno a nebojí se to při otáčení klasických žánrových propriet využít. Jejich počiny možná nepatří k hororovým vrcholům, jsou však více než zdařilými jednohubkami. A to se dá ostatně říci i o jejich novince Abigail.

  2. Netflix oznámil blížící se konec Zaklínače. Náhradníka za Cavilla si dlouho neužijeme
    Seriály19. 4. 2024
    Netflix oznámil blížící se konec Zaklínače. Náhradníka za Cavilla si dlouho neužijeme

    Mělo jít o obří fantasy hit, který na seriálovém poli naváže na úspěšnou Hru o trůny. Místo toho ale seriálový Zaklínač (The Witcher) vždy bojoval s diváckými rozpaky, které po fajnové první sérii s každou další řadou rostly. Kvalita i sledovanost jednotlivých sezón se snižovaly a velkou ránu značce uštědřil také odchod hlavní hvězdy Henryho Cavilla. Netflix nejspíš i kvůli tomu potvrdil, že aktuálně schválená pátá série bude zároveň tou poslední.

  3. Bridget Jones našla nového nápadníka. Ve čtvrtém díle ji bude svádět hvězda seriálového hitu
    Filmy19. 4. 2024
    Bridget Jones našla nového nápadníka. Ve čtvrtém díle ji bude svádět hvězda seriálového hitu

    Bridget Jones nebude mít na plátnech chvíli klidu. Už se zdálo, že se roztržitá hrdinka s tváří Renée Zellweger dočkala na konci třetího dílu Dítě Bridget Jonesové (Bridget Jones's Baby) kýženého happy endu nejen s ratolestí, ale také s Markem Darcym. Jenže na úspěšnou trilogii se musí po hollywoodsku navázat dalším dílem, v němž bude ikonická postava řešit další vážné starosti. A život jí nejspíš zamotá nejeden nový chlap.

  4. Transformers, jak je neznáme. V novém traileru chtějí být komedií a nástupci Strážců Galaxie
    Filmy18. 4. 2024
    Transformers, jak je neznáme. V novém traileru chtějí být komedií a nástupci Strážců Galaxie

    Doby, kdy byla značka Transformers jistotou kasovního úspěchu, jsou již dávno pryč. První díl pod taktovkou Michaela Baye ukázal, jak má vypadat poctivý našlapaný blockbuster, kvalita ovšem začala s každým dílem rapidně klesat a pátý díl s podtitulem Poslední rytíř (Transformers: The Last Knight) už byl vyloženým patvarem, který nezájem publika zpečetil. Loňský pokus o restart Transformers: Probuzení monster (Transformers: Rise of the Beasts) v kinech také selhal, a tak studio Paramount hledá cestičky, jak udržet franšízu při životě. Nevíme, jestli si k tomu ovšem vybrala dobrý způsob.

  5. Martin Scorsese chystá životopis hudební legendy. Zahraje si ji samozřejmě DiCaprio
    Filmy18. 4. 2024
    Martin Scorsese chystá životopis hudební legendy. Zahraje si ji samozřejmě DiCaprio

    81 let. To bývá věk, kdy si většina lidí užívá důchodu, svých koníčků, procházek a času s bližními. U hollywoodských legend typu Ridley Scott, Francis Ford Coppola či Martin Scorsese je překročení osmdesátky spojené spíše se snahou věnovat se řemeslu naplno a plnit si na stará kolena největší filmové tužby. Posledně jmenovaná ikona totiž evidentně nehodlá zvolnit ani na vteřinu a po ambiciózních a obsáhlých Zabijácích rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon) by chtěla natočit hned dva filmy najednou.

  6. Kvíz: Považujete se za velkého fanouška filmů? Otestujte své znalosti
    Téma17. 4. 2024
    Kvíz: Považujete se za velkého fanouška filmů? Otestujte své znalosti

    Je sledování filmů vaší velkou vášní a rádi se před kamarády chlubíte tím, že znáte nazpaměť ty největší filmové klasiky i moderní hity? Nebo si zkrátka jen chcete ověřit, jak moc znáte ty nejslavnější snímky, na nichž vyrostl každý z nás? Tak přesně pro vás tu máme připraven filmový kvíz.

  7. Slavní herci, oblíbený režisér i paralympionik. StarDance představuje soutěžící i zásadní změny
    Seriály17. 4. 2024
    Slavní herci, oblíbený režisér i paralympionik. StarDance představuje soutěžící i zásadní změny

    Je jaro, což znamená pro Českou televizi jediné – odhalování největších trumfů pro svůj nejsledovanější zábavní pořad a osvědčenou klasiku StarDance aneb když hvězdy tančí. Populární taneční soutěž i po letech na obrazovce láká davy a je pro mnohé diváky televizní událostí sezóny. Třináctá řada se tradičně představí na podzim, budou u toho opět i Marek Eben a Tereza Kostková a také deset nových hvězdných soutěžících, které nyní stanice odtajnila.

  8. Páté Stranger Things ukazují záběry ze zákulisí. Lákají na návrat mrtvé postavy
    Seriály16. 4. 2024
    Páté Stranger Things ukazují záběry ze zákulisí. Lákají na návrat mrtvé postavy

    Na pátou řadu populárního seriálu Stranger Things čekají fanoušci jako na smilování. Právě další série má totiž osudy mladých hrdinů z městečka Hawkins definitivně (a hlavně velkolepě) završit. Fanoušci tak horlivě spekulují o tom, co všechno nás čeká, co udělá děsivý záporák Vecna tentokrát a hlavně, kdo tohle čím dál temnější dobrodružství přežije. Podle posledních fotek ze zákulisí by se ovšem aspoň na chvíli mohla vrátit jedna z již mrtvých postav.

  9. Prohra Zdeňka Pohlreicha. Jeho nová show byla po mizerné sledovanosti odklizena na nový čas
    Seriály16. 4. 2024
    Prohra Zdeňka Pohlreicha. Jeho nová show byla po mizerné sledovanosti odklizena na nový čas

    Měl to být jeden z největších jarních trumfů televize Prima. Kulinářský pořad Česko na grilu chtěl být zábavnou soutěží, v níž horliví amatérští kuchaři budou předvádět své grilovací umění, a stanice nejspíš doufala, že naváže na úspěch konkurenčního hitu Peče celá země. Jenže z pořadu se stal obří propadák, na který v sobotu večer koukal jen málokdo a konkurence ho zašlapávala do země. Primě tak po čtyřech dílech už nezbývalo nic jiného než konat.

  10. Herečku ze Hry o trůny seriál navždy změnil. Kvůli náročnému natáčení trpí klaustrofobií
    Seriály16. 4. 2024
    Herečku ze Hry o trůny seriál navždy změnil. Kvůli náročnému natáčení trpí klaustrofobií

    Natáčení fantasy hitu Hra o trůny (Game of Thrones) rozhodně nepatřilo mezi ty nejsnadnější práce pod sluncem. Při točení náročných scén ze sebe vydávali maximum nejen kaskadéři, ale také samotní herci, kteří museli při znázornění drsných a emotivních pasáží zakusit mnohé. Své o tom ví herečka Hannah Waddingham, jež si při natáčení jedné nechvalně známé scény sáhla na dno a z natáčení odešla s psychickým traumatem.

  11. Top kina ČR: Sály zejí prázdnotou. Vítězní Krotitelé duchů si připsali smutný rekord
    Filmy15. 4. 2024
    Top kina ČR: Sály zejí prázdnotou. Vítězní Krotitelé duchů si připsali smutný rekord

    Zatímco v březnu díky druhé Duně (Dune: Part Two), Sladkému životu či Kung Fu Pandě 4 zažívali kinaři žně, nyní prožívají jedno z nejhorších období za poslední měsíce. Teplé víkendové počasí i slabá nabídka udělaly své a návštěva kinosálu byla pro většinu lidí jen ojedinělou kratochvílí. A na slabých výsledcích je to bolestivě znát.

  12. Jakub Bína o Survivoru: V pořadu podle něj chybí zásadní věci. Co všechno diváci neviděli?
    Rozhovory15. 4. 2024
    Jakub Bína o Survivoru: V pořadu podle něj chybí zásadní věci. Co všechno diváci neviděli?

    Máme tu další díl pořadu Divočina z ostrova, který znovu udělá radost všem fanouškům reality show Survivor Česko & Slovensko. Vítěz první řady Vladimír Čapek a jeho parťák Dan se opět ohlédli za událostmi 13. a 14. dílu, které jsou od minulého týdne dostupné na platformě Voyo. Jejich speciálním hostem byl tentokrát Jakub Bína, který před pár epizodami ze soutěže odstoupil.

  13. Pouze dvě hvězdy seriálu M*A*S*H se objevily v prvním i posledním díle. Jedna postava byla ihned přeobsazena
    Seriály14. 4. 2024
    Pouze dvě hvězdy seriálu M*A*S*H se objevily v prvním i posledním díle. Jedna postava byla ihned přeobsazena

    Legendární seriál M*A*S*H byl plný ikonický postav, které diváci i po letech milují a z nostalgického hlediska mohou mít pocit, že je prostředím vojenské nemocnice provázely po celých 11 sérií. Jenže opak je pravdou, hlavní obsazení seriálu se ve skutečnosti hodně měnilo, herecké hvězdy často odcházely a pouze dvě tváře s námi zůstaly od počátku do konce.

  14. Děsivá parodie Scary Movie se vrátí. Čeká nás oživení, nebo definitivní pohřbení žánru?
    Filmy14. 4. 2024
    Děsivá parodie Scary Movie se vrátí. Čeká nás oživení, nebo definitivní pohřbení žánru?

    Jestli existuje žánr, jenž v poslední dekádě prakticky zmizel ze scény, jsou to klasické parodie. Éra Žhavých výstřelů (Hot Shots!) a Bláznivých střel (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!) se zdá být definitivně pryč a kdysi nápaditý a zábavný žánr přišel vinou katastrof jako Disaster Movie či Superhrdina (Superhero Movie) o svůj lesk. Příští rok ale možná parodie čeká malé zmrtvýchvstání. Do kin se totiž chystá nejen nové dobrodružství Franka Drebina juniora, ale také návrat v tomto tisíciletí populárního Scary Movie.

  15. Vliv českých seriálů roste. Jejich podíl na televizní sledovanosti je čím dál zásadnější
    Seriály13. 4. 2024
    Vliv českých seriálů roste. Jejich podíl na televizní sledovanosti je čím dál zásadnější

    Iveta, Smysl pro tumor, Sedm schodů k moci či Polda. To je jen část seriálů, které si tento rok získaly diváckou oblibu a staly se televizními hity, často s více než milionovou sledovaností. A není to rozhodně náhoda. Podle nových dat totiž vyhledávají televizní diváci českou produkci čím dál více a její dominance nad zahraničními filmy, pořady a seriály neustále roste.