Nosferatu se blíží. Nejočekávanější horor roku děsí v prvním mrazivém traileru

Nosferatu se blíží. Nejočekávanější horor roku děsí v prvním mrazivém traileru
Nosferatu | Focus Features
Eggers bude samozřejmě vycházet z přelomového a již přes sto let starého díla Upír z Nosferatu, v němž režisér Friedrich Wilhelm Murnau samozřejmě silně vycházel z Drákuly od Brama Stokera, jen od něj nesehnal práva. Dal tak vzniknout hraběti Orlokovi, jenž byl neměně děsivý a v němé éře filmů dokázal v divácích vyvolat noční můry. Nyní se k jedné z největších filmových klasik vrací právě čtyřicetiletý režisér, jenž si dokázal vybudovat reputaci na atmosféricky působivých dílech, které vychází z gotiky i klasické hororové školy a zároveň v nich postavy i diváky nechává projít osobním očistcem a co největším psychedelickým peklem. Už z první upoutávky je jasné, že to samé nás čeká i v jeho upíří novince.
Nosferatu
Nosferatu
AI
70%
Nosferatu, jenž se natáčel v České republice, tak bude vyprávět gotický mrazivý příběh posedlosti mezi krásnou mladou dívkou a děsivým upírem, který se do ní tak trochu zakouká a spustí tak strašidelnou vlnu událostí. Už v první intenzitní ukázce, z níž jde s postupující gradací takřka husí kůže, pak můžeme nalézt Eggersovy klasické prvky v té nejlepší možné podobě.
Hutnou atmosférou dá režisér vzpomenout jak na Seveřana, tak svůj debut Čarodějnice, navíc je již zde vidět snaha se vizuálně i stylisticky přiblížit gotickým základům a hororovým klasikám. Následná gradace s opakováním tajemného „On přichází!“ pak výtečně buduje auru strachu a smrti okolo titulního upíra, z jehož vizáže nám nejspíš ve filmu spadne čelist.
Nosferatu: teaser trailer | CinemArt
Hrabě Orloka si totiž zahrál Bill Skarsgård, který se rozhodl vyměnit kostým klauna Pennywise z To za další ikonické monstrum žánru. Záda mu navíc budou krýt zatraceně silní kolegové v čele s Willemem Dafoem, Nicholasem Houltem, Lily-Rose Depp či Emmou Corrin ze seriálu Koruna. Studio má důvěru v Eggerse i přesto, že Seveřan úplně komerčně nepřesvědčil. I tak mu dle všeho zase nadělilo o něco větší rozpočet a tentokrát i prominentní vánoční slot. Opulentní hororové záběry a výtečná práce s kamerou pak dávají tušit, že více peněz pro Eggerse bylo správnou volbou, po řemeslně stránce působí materiál ještě vyzráleji než posledně a zdá se, že tady by se mohl urodit nejmrazivější a největší horor roku.
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Focus Features