Kozub vs. Kaiser, Janžurka i krvavá zabíjačka. 10 nejzajímavějších českých filmů v Karlových Varech

Kozub vs. Kaiser, Janžurka i krvavá zabíjačka. 10 nejzajímavějších českých filmů v Karlových Varech
Zahradníkův rok | DonArt/Zuzana Panská
Bývá již tradicí, že tuzemští autoři představují v lázeňském městě své nadcházející kousky, čímž chtějí rozšířit povědomí o kvalitách svého počinu či se pochlubit velkými ambicemi. Nejinak tomu bude i v letošním roce, v němž se můžeme těšit na novinky od známých a renomovaných autorů, zajímavé dokumenty či silná dramata. Příznivci filmů s českou stopou budou mít zkrátka z čeho vybírat. A pokud by vám tato nabídka nestačila, můžete v rámci projekcí zhlédnout také komediální klasiku Tajemství hradu v Karpatech, Vraždu ing. Ćerta s Jiřinou Bohdalovou a Vladimírem Menšíkem či Ameriku od Vladimíra Michálka.
Architektura ČSSR 58–89
Architektura ČSSR 58–89
Vladimír 518 není jen známým rapperem a členem skupiny PSH, ale také výtvarníkem, scénografem a v neposlední řadě také odborníkem na architekturu, kdy se věnuje zejména předrevolučním stavbám. Je autorem rozsáhlé publikace i námětu dvou audiovizuálních děl, jež vznikaly ve spolupráci s režisérem Janem Zajíčkem. Po nedávno uvedeném seriálu se tak na festivalu představí celovečerní film, který nabídne sondu do české a slovenské architektury druhé poloviny 20. století.
Architektura ČSSR 58–89: trailer | Aerofilms

Ema a smrtihlav

Ema a smrtihlav
Ema a smrtihlav
Film z koprodukce Slovenska a Česka nás zavede do 40. let minulého století, kdy slovenský stát zažil vzestup nacionalismu a menšiny zde měly velmi obtížné podmínky. To pocítí i vdova Marika, která kvůli maďarskému původu přijde o práci a kvůli tomu, že ukrývá židovského chlapce, se raději stáhne do ústraní. I přesto ale neujde pozornosti dvou mužů – kapitána slovenské Hlinkovy gardy a německého nacistického důstojníka. Film režisérky Ivety Grófové (Pátá loď) vznikl na motivy stejnojmenné knihy Petra Krištúfka.
Ema a smrtihlav
Ema a smrtihlav | Pilot Film

Janžurka

Janžurka
Janžurka
Jedna z nejslavnějších a největších českých hereček všech dob Iva Janžurová dostává dokumentární portrét od autorky ze všech nejpovolanějších, své dcery Theodory Remundové. Ta sleduje nejen její nejzásadnější filmové či divadelní role, ale také matčino společensko-politické postavení. Prostřednictvím osobního vhledu a záměrně inscenovaných scén se snaží autorka vyhnout řadě dokumentárních klišé a přinést komplexní portrét, který se ovšem samozřejmě nevyhne ani mnoha osobním a emotivním momentům.
Janžurka: trailer | CinemArt

Mord

Mord
Mord
  • iVysílání
Jeden z českých účastníků Hlavní soutěže nás zavede na typickou zabíjačku, klasickou událost, u níž se sejde celá rodina. Kořalka i prasečí krev tečou proudem a celá famílie se horečně baví u společných chvil. Jenže tato sešlost bude jiná. Na povrch vypluje nejedno tajemství i skryté konflikty, díky čemuž bude na zabíjačce veseleji než obvykle. Debutující režisér Adam Martinec chce podle traileru vsadit na styl a poetiku československé nové vlny a ve snímku zobrazující ryzí českou náturu spoléhá i na neherce.
Mord: trailer | CinemArt

Světýlka

Světýlka
Světýlka
Talentovaná režisérka Beata Parkanová, která si za svůj minulý snímek Slovo odvezla z Varů cenu za nejlepší režii, přiváží do Hlavní soutěže svůj nový film, jimž si bude chtít získat srdce poroty i diváků. Ve filmu Světýlka budeme sledovat rozpad manželského páru očima šestileté dcery Amálky, která během slunečních letních dní začíná tušit, že doma není něco v pořádku. Ve vizuálně a režijně kreativním filmu se představí Veronika Žilková či Martin Finger.
Světýlka: první ukázka | Bontonfilm

Ta druhá

Ta druhá
Ta druhá
Debut režisérky Marie-Magdaleny Kochové upozorňuje na fenomén tzv. „skleněných dětí“. Ty vyrůstají se sourozencem, který potřebuje zvláštní péči, a jsou tak často nezáměrně svými rodiči trochu upozaďovány. Jedním z takových dětí je i osmnáctiletá Johana, která má před sebou maturitu a stojí před zásadním rozhodnutím. Odstěhuje se kvůli studiu z domova a přestane být „ta druhá“, nebo zůstane doma, aby mohla pomoci rodičům s péčí o sourozence.
Ta druhá
Ta druhá | KVIFF.TV

Tatabojs.doc

Tatabojs.doc
Tatabojs.doc
Dokument o populární české skupině Tata Bojs natočil režisér Marek Najbrt (Protektor, Prezident Blaník), což je spojení, které slibuje velmi nekonvenční a energickou podívanou. A tu bychom taky měli dostat. Prostřednictvím hravých koláží či futuristických hraných vsuvek tak dostanou fanoušci příběh osobité kapely, která má za sebou hity jako Pěšáci, Opakování či Tanečnice.
Tatabojs.doc: trailer | Aerofilms

Vlny

Vlny
Vlny
AI
69%
Na pole dobového thrilleru se ve svém třetím filmu vypraví Jiří Mádl. Vlny nás zavedou do třeskutého období pražského jara, v němž se režim snaží najít tajemnou nahrávku, která může zásadně ovlivnit československé politické dění. O nahrávce ví evidentně někdo z Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu. Postavy budou čelit nedůvěře i těžkým morálním dilematům.  Souboj redaktorů a tajných služeb nám ukáže události okolo roku 1968, jak jsme je ještě ve filmové podobě neviděli.
Vlny: trailer | Bontonfilm

Zahradníkův rok

Zahradníkův rok
Zahradníkův rok
AI
72%
Svůj třetí film přiváží kromě Mádla do Varů také další známý herec a tvůrce Jiří Havelka. Stejně jako v případě Vlastníků a Mimořádné události, i tentokrát nás čeká komedie s dramatičtějšími prvky, jež se bude navíc dotýkat společenských otázek. Budeme tedy sledovat osud postaršího zahradníka s tváří Oldřicha Kaisera, který se vzepře bohatému podnikateli a odmítne mu prodat svůj pozemek. Rozeběhne se tak bizarní sled událostí, při nichž podnikatel zřídí zahradníkovi před domovem příjezdovou cestu a dost mu zkomplikuje život i podnikání. Na vše pak dohlíží hlídač s tváří Štěpána Kozuba. Film plných absurdních a tragikomických situací vychází ze skutečných událostí i díla Karla Čapka.
Zahradníkův rok
Zahradníkův rok
Zahradníkův rok
Zahradníkův rok
Zahradníkův rok

Život k sežrání

Život k sežrání
Život k sežrání
AI
64%
Myší patří do nebe před pár lety dokázaly, že Česko patří v animované i loutkové tvorbě stále ke světové špičce. Letos se bude snažit tento status potvrdit debutový loutkový film Kristiny Dufkové o dvanáctiletém klukovi Benovi, který strašně rád jí a moc v tomto nedbá na rady ostatních, kteří ho varují před tloustnutím.  Tedy aspoň do doby, než se od zdravotní sestřičky dozví, že má nakročeno k vážným zdravotním problémům. Jak dopadne jeho hubnoucí cesta? A opravdu je dieta odpovědí na všechny jeho problémy?
Život k sežrání: teaser trailer | Aerofilms
Podívejte se také na žebříček nejlepších českých filmů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: KVIFF