Režijní návrat Mela Gibsona. Jeho mrazivý thriller vyděsí všechny, co se bojí létání

Režijní návrat Mela Gibsona. Jeho mrazivý thriller vyděsí všechny, co se bojí létání
Flight Risk | Lionsgate
Na Gibsonovo nové režijní dílo jsme museli čekat osm let. Při premiéře výtečného válečného dramatu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny to přitom chvíli vypadalo, že Hollywood vzal stárnoucího bouřliváka na milost, jeho počin sbíral kritické vavříny a připsal si šest oscarových nominací (dvě z toho v technických kategoriích proměnil). Jenže ani tento úspěch, jenž znovu prokázal jeho režijní kvality, mu cestu zpátky na výsluní neulehčil. Gibson se režijně odmlčel, coby herec se ukazoval zejména v béčkovějších rolích a poslední roky láká své příznivce jak na chystanou pátou Smrtonosnou zbraň, tak druhé Umučení Krista. Jenže místo těchto dvou očekávaných projektů se nakonec dříve dočkáme poněkud skromnější podívané, kterou bychom od Gibsona úplně nečekali.
Flight Risk
Flight Risk
AI
70%
Flight Risk bude komorním thrillerem, který se bude odehrávat na jednom místě – a to konkrétně 10 000 metrů nad zemí v malém letadle. Právě do něj si sedne federální agentka s důležitým svědkem, jehož má v bezpečí dopravit k soudnímu líčení proti nebezpečnému mafiánovi. Jenže brzy přijde na to, že pilot je psychopatický nájemný vrah, jenž je má oba zabít. Zároveň je to ovšem jediný člověk, co umí pořádně pilotovat. Začíná tak mrazivá hra o přežití.
Námět na napínavé drama o pár metrech čtverečních to rozhodně není marný, Gibson si navíc do filmu přizval sympatickou hereckou trojici Mark Wahlberg, Michelle Dockery a Topher Grace. Nejvíce pozornosti na sebe samozřejmě strhává Wahlberg v nezvyklé roli psychopata, jenž ovšem nezaujme jen výkonem, ale také šílenými vlasy. Z filmu tak může vylézt hodně sympatická žánrovka, v níž může Gibson předvést, jak dokáže pracovat s postavami a napětím na minimálním prostoru. Vzhledem ke zřejmě častému létání nahoru a dolů se může z filmu vyklubat i slušná klaustrofobická záležitost a noční můra pro lidi, kteří se bojí létání.
Flight Risk: trailer | Lionsgate
Na druhou stranu, od režiséra tak velkolepých, ambiciózních a oceňovaných titulů jako Statečné srdce, Apocalypto či Umučení Krista se najednou podobně malý film s haprujícími triky jeví jako trochu málo. Možná to opět jen stvrzuje jeho současné komplikované postavení v Hollywoodu, jenž ho k větším projektům nechce pouštět. Čemuž by nasvědčoval i fakt, že Gibsonovo jméno producenti v traileru i promo materiálech poměrně důsledně zatajují. Na druhou stranu, pokud z toho vznikne opravdu tísnivý a strhující napínák, zlobit se rozhodně nebudeme. Příště už ale prosíme tu Smrtonosnou zbraň, Mele!
Podívejte se také na žebříček nejlepších thrillerů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Lionsgate