10 nejlepších filmů Adama Sandlera: 50x a stále poprvé i fascinující Drahokam

10 nejlepších filmů Adama Sandlera: 50x a stále poprvé i fascinující Drahokam
Nejlepší filmy Adama Sandlera | Netflix/Universal Pictures
Dalo by se říct, že Adam Sandler má aktuálně naprosto ideální pozici. Po letech jednoduchých řachand, mezi nimiž se ovšem najde také řada povedených a sympatických romantických zářezů, se uchytil na Netflixu, kde se mu maximálně daří. Může zde natáčet své vysněné a herecky ambicióznějších projekty typu Životní trefa či Kosmonaut z Čech, zároveň ale svým skalním fanouškům a Netflixu doručuje stále úspěšné jednoduché komedie, od nichž už nikdo příliš velké kvality nečeká.
Zároveň pak v posledních letech čím dál více prokazuje svůj producentský čuch na hity. I když má tedy na svém kontě řadu podprůměrných titulů, stále stojí i za řadou ikonických komedií a pecek, které stojí za pozornost. A jelikož Adam Sandler patří mezi nejvýraznější osobnosti Hollywoodu, rozhodli jsme si pro vás udělat žebříček deseti jeho nejlepších filmů.
Video: Nejlepší filmy Adama Sandlera
Nejlepší filmy Adama Sandlera

10. Rivalové (1996)

Rivalové
Rivalové
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
66%
Hned na začátek si probereme jeden ze Sandlerových prvních výrazných úspěchů, který navíc divákům ukázal typické prvky a gagy jeho komediální dráhy. Adam Sandler se představuje coby Happy Gilmore, který se snaží prosadit v milovaném hokeji. Je ovšem tak trochu nemehlo, a jelikož jeho milované babičce hrozí vystěhování kvůli dluhům, musí si rychle najít jinou práci. A zjistí, že by se jeho prudká rána možná uplatnila v golfu, v němž rozhodně vynikne i jeho neurvalé chování.
Rivalové jsou typickou sandlerovkou plnou šílených gagů i hrubozrnného humoru. Sandler zde ztvárnil jednu ze svých ikonických postav a dnes již svůj klasický archetyp prosťáčka s dobrým srdcem, jenž je sice tak trochu idiot a má problémy se vztekem, ale zkrátka to myslí dobře a je to sympaťák, takže si ho nakonec zamiluje každý. Střet dvou rozdílných světů, prosťáčka s golfovými snoby, se navíc podařilo vytěžit na jedničku a svižná komediální jednohubka, co ani po letech neomrzí, byla na světě. Druhý díl je takřka po 30 letech od jedničky na cestě.
kdyz-fandime-hajzlikum-top-gun-a-dalsi-filmy-kde-jsou-hrdinove-horsi-nez-zaporaci
Rivalové | Universal Pictures

9. Trestná lavice (2005)

Trestná lavice
Trestná lavice
  • O2 TV
  • iTunes
  • Kuki
  • +1
76%
Trochu odlehčenější remake snímku Nejtěžší yard (1974), v němž si Sandler zahrál problémového hráče amerického fotbalu, jenž se po svých eskapádách dostal až do vězení. Správce věznice Hazen po něm chce, aby sestavil fotbalový tým vězňů, který se utká proti jeho dozorcům. Hlavní hrdina si ze svého úkolu nejprve nic nedělá, trénování talentovaných kriminálníků ho ovšem začne bavit a tlak bachařů se začne stupňovat. Pro všechny zúčastněné proto bude blížící se zápas nebývale osobní.
Sandler a především režisér Peter Segal proměnili předělávku v hodně svižný a vizuálně dravý mix komedie a typického vězeňského dramatu, který baví a šlape od začátku do konce a během finálního zápasu dokáže být také správně napínavý. Režie se navíc může opřít o silné obsazení, kromě Sandlera dorazil také Chris Rock, William Fichtner, James Cromwell a Burt Reynolds, jenž si zahrál i v původním snímku. Zde byla kolonka „oddechovka od Adama Sandlera“ vyplněna na jedničku.
Trestná lavice
Trestná lavice
Trestná lavice
Trestná lavice
Trestná lavice

8. Klik - život na dálkové ovládání (2006)

Klik - život na dálkové ovládání
Klik - život na dálkové ovládání
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
  • +1
69%
Michael je workoholik, který nemá kvůli svému prudícímu šéfovi čas na milující manželku a děti. Jednoho dne se mu ovšem dostane do ruky kouzelný ovladač, díky němuž může čas zastavovat či posouvat vpřed. Michael tak přetáčí všechny pro něj zbytečné a nepříjemné situace, ovladač však začne nad jeho životem přebírat kontrolu a hlavní hrdina začíná přicházet o víc věcí, než chtěl. Sympatická žánrovka, v níž spíš než Sandlerův tradiční humor fungují emoce a rodinná linka, kterou podporuje i hercova skvělá chemie s Kate Beckinsale. David Hasselhoff si tu navíc střihnul jednu ze svých památných komediálních rolí.
Adam Sandler, Christopher Walken
Klik – život na dálkové ovládání | Columbia Pictures

7. Meyerowitzovic historky (nový výběr) (2017)

Meyerowitzovic historky (nový výběr)
Meyerowitzovic historky (nový výběr)
  • Netflix
68%
A máme tu prvního vážnějšího Sandlera. Snímek Meyerowitzovic historky od uznávaného režiséra Noaha Baumbacha je citlivou a precizně natočenou sondou do života jedné ne úplně normální rodiny, v níž se tři sourozenci snaží najít cestu k sobě navzájem i k jejich malinko výstřednímu otci. Snímek hezky kombinuje vážnější momenty s důrazem na psychologii postav s jemným humorem a stojí zejména na excelentní herecké trojici Adam Sandler, Ben Stiller a Dustin Hoffman. Jeden z jasných příkladů, že zdánlivý komik se mezi hereckou elitou neztratí.
Meyerowitzovic historky (nový výběr)
Meyerowitzovic historky (nový výběr)
Meyerowitzovic historky (nový výběr)
Meyerowitzovic historky (nový výběr)

6. Zkus mě rozesmát (2011)

Zkus mě rozesmát
Zkus mě rozesmát
  • Google Play
  • iTunes
  • Kuki
  • +1
72%
Nesmíme také zapomenout, že se správnou hereckou partnerkou a jistým režijním dohledem dokázal Adam Sandler natočit i několik divácky velmi vděčných romantických komedií. Jednou z těch nejlepších je bezpochyby snímek Zkus mě rozesmát. V něm jeho hrdina balí holky na jednu noc tak, že předstírá, že je ženatý a těsně před rozvodem. Když se však do jednoho ze svých úlovků opravdu zamiluje, zaplete se do čím dál větší pavučiny lží, v níž začne figurovat i jeho sekretářka s tváří Jennifer Aniston a její ratolesti. Hodně příjemná romantická komedie, která vykouzlí úsměv za každé situace. A navíc poprvé prověřila Sandlerovu skvělou chemii a sehranost s hvězdou Přátel.
Zkus mě rozesmát
| HBO

5. 50x a stále poprvé (2004)

50 x a stále poprvé
50 x a stále poprvé
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
  • +1
74%
Když jsme zmínili Jennifer Aniston, nesmíme zapomenout ani na jeho druhou parťačku, s níž to šlo Sandlerovi před kamerou vždy skvěle – na Drew Barrymorre. Jejich nejlepší spoluprací je pak jistě snímek 50x a stále poprvé, který se dnes již počítá mezi romantické klasiky a řada diváků na tento počin nedá dopustit.
Snažení hlavního hrdiny získat srdce dívky, která ovšem kvůli poškozené krátkodobé paměti po dni na všechno zapomene, je totiž z diváckého hlediska naprosto ideálním mixem Sandlerova typického humoru a té nejklasičtější romance, u níž budete hrdinům držet palce snad i u nohou a u toho se ještě přiblble smát. Dalo by se navíc říct, že s lety tento kousek zraje a řadí se po zásluze mezi Sandlerovy nejslavnější tituly.
50x a stále poprvé: trailer

4. Životní trefa (2022)

Životní trefa
Životní trefa
  • Netflix
75%
O Adamu Sandlerovi je moc dobře známo, že patří mezi velmi vášnivé fanoušky basketbalu, což ve svých snímcích několikrát reflektoval. Poctu milovanému sportu složil ve snímku Životní trefa, kde si zahrál hledače talentů, jenž najde na španělských ulicí kluka, který ho svými pohyby a triky naprosto ohromí. Chce ho tedy dostat do NBA stůj co stůj, jenže jeho klub nechce o angažování kluka z ulice s problémovou minulostí ani slyšet. I přesto si odhodlaný hrdina dál stojí za svým.
Životní trefa je svým způsobem tradiční sportovní pohádkou o tom, jak nenápadný talent a trpělivost překonají všechny nástrahy. Právě Sandlerova živelnost a očividná láska k basketbalu povyšuje tento řemeslně precizně natočený snímek mezi nejlepší sportovní filmy dekády.
Životní trefa: trailer | Netflix

3. Volání o pomoc (2007)

Volání o pomoc
Volání o pomoc
  • Google Play
  • iTunes
79%
Neprávem zapadlý film pojednává o osudech lidí, kteří si při útocích 11. září prošli nepopsatelnou ztrátou. Charlie toho dne přišel o celou rodinu a jeho život se od základu změnil. Psychicky nevyrovnaný člověk zmítaný démony jednoho dne potká bývalého kamaráda z vysoké s tváří Dona Cheadlea, který se pro něj stává čím dál větší oporou. Jenže dokáže být toto přátelství vzhledem k Charlieho narůstajícím problémům udržitelné? Neskutečně vtahující psychologická sonda, která dokáže diváka emociálně vyčerpat a ještě v něm několik dní rezonovat. Adam Sandler zde pak po Opilí láskou diváky podruhé bravurním způsobem přesvědčil o tom, že i v dramatických úlohách s ním musíme počítat.
Adam Sandler
Volání o pomoc | Columbia TriStar

2. Drahokam (2019)

Drahokam
Drahokam
  • Netflix
70%
Svůj zdaleka nejintenzivnější výkon ovšem Adam Sandler předvedl v chváleném snímku bratrů Safdieových. Coby ukecaný a hodně hlasitý klenotník Howard Ratner se snaží během krátké doby splatit své dluhy, postarat se o milenku a najít vzácný kámen. Zaplétá se ovšem do čím dál komplikovanějšího sledu událostí, z nichž jako by neexistovala cesta ven. A Howardovo zoufalství se stupňuje. Sandler zde rozhodně nehraje postavu, které byste chtěli fandit, vlastně jí budete nejspíš dost opovrhovat. To ovšem neznamená, že vás její trýznivý osud a hektický život zcela nepohltí. A to nejen díky bezchybnému Sandlerovi, ale také díky nezastavitelné intenzivní režii a výtečné kameře, která ze Sandlera „nespustí oči“.
Drahokam: trailer | A24

1. Opilí láskou (2002)

Opilí láskou
Opilí láskou
  • Max
  • iTunes
73%
Svou první vážnou rolí nás ale Adam Sandler stejně odrovnal nejvíc. A ne, nešlo jen o onen moment překvapení. Když se poprvé objevily zprávy, že uznávaný tvůrce a jeden z nejlepších režisérů své generace Paul Thomas Anderson obsadil do svého dalšího projektu „buranského“ komika Sandlera, mnozí si klepali na čelo. Po zhlédnutí ovšem Andersonovi i Sandlerovi všichni už nadšeně tleskali.
Až neočekávaně svěží, opojný, emocionální a mistrovsky natočený milostný příběh pojednává o nesmělém obchodníkovi, který se neumí seznámit a i kvůli uštěpačným narážkám jeho sester z něj vyrostl jeden velký uzlíček nervů. Dokáže svou uzavřenost a problémy překonat poté, co potká tajemnou Lanu v podání neméně skvělé Emily Watson? Výsledek asi tušíte, i přesto vás ovšem film okouzlí svými nápady, scénářem a ústřední dvojicí. Adam Sandler je zde od svých tradičních rolí k nepoznání a všem naprosto vytřel zrak.
Opilí láskou
Opilí láskou
Opilí láskou
Opilí láskou
Opilí láskou
Podívejte se také na žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.