Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Amadeus slaví 40 let. Vrchol Miloše Formana děsil odborníky, vypravěčsky je však stále geniální
    Filmy18. 9. 2024
    Amadeus slaví 40 let. Vrchol Miloše Formana děsil odborníky, vypravěčsky je však stále geniální

    Pokud bychom se na Amadea měli dívat jako na věcnou biografii možná nejslavnějšího skladatele všech dob, považovali bychom ji za strašlivé selhání. Ano, opravdu se zde vyskytuje množství skutečných historických postav a leckteré reálie v čele s předčasnou Mozartovou smrtí a pozdějšími Salieriho výčitkami se zakládají na pravdě. Z romantizované řevnivosti mezi oběma skladateli těžil i autor divadelní hry Peter Shaffer, který ji označil za fantazii na téma Mozarta a Salieriho. Tutéž rétoriku převzal i Miloš Forman a výsledkem je dodnes nejlepší film o hudebních skladatelích – ačkoli o jejich skutečných životech tedy nepojednává. Mistrovský opus zítra oslaví 40 let od premiéry.

  2. „Chtěl jsem, aby to skončilo." Colin Farrell přiznal, že kostým Tučňáka z duše nenávidí
    Seriály18. 9. 2024
    „Chtěl jsem, aby to skončilo." Colin Farrell přiznal, že kostým Tučňáka z duše nenávidí

    Na platformu Max se blíží jeden z nejočekávanějších seriálů letošního podzimu. Postavu Tučňáka (The Penguin) znají fanoušci komiksů nejen v podání Dannyho DeVita ve snímku Batman se vrací (Batman Returns), ale i v o třicet let novějším podání Colina Farrella z filmu The Batman (2022). Právě na děj tohoto chváleného titulu bude nový seriál navazovat a rozvíjet tučňákovskou linku, jež ve filmu patřila jen mezi vedlejší. Výrazná role však Farrellovi přinesla i množství utrpení.

  3. Seriály Pohotovost a Nemocnice Chicago Hope slaví výročí. V zámoří se stal hitem jen jeden z nich
    Seriály18. 9. 2024
    Seriály Pohotovost a Nemocnice Chicago Hope slaví výročí. V zámoří se stal hitem jen jeden z nich

    „Dva lékařské seriály podobného typu ve stejnou dobu – to bylo docela hloupé, prostě špatné rozhodnutí,“ kroutil hlavou herec Hector Elizondo před devíti lety během rozsáhlého rozhovoru pro zámořskou akademii předávající televizní ceny Emmy. V těchto dnech si připomínáme 30 let od vzniku dvou doktorských pořadů, jež dobře známe i z tuzemských televizních obrazovek. Nemocnice Chicago Hope (v originále známá prostě jako Chicago Hope) a Pohotovost (ER) patřily mezi nejprestižnější televizní seriály druhé poloviny 90. let.

  4. Dočkáme se i třetího Batmana? Režisér naznačil plány po aktuálním Tučňákovi
    Filmy17. 9. 2024
    Dočkáme se i třetího Batmana? Režisér naznačil plány po aktuálním Tučňákovi

    Zatím poslední batmanovský film nazvaný prostě The Batman se před dvěma lety dočkal kritického i kasovního úspěchu, a tak jen málokdo pochyboval, že se nedočkáme pokračování. Režisér a scenárista Matt Reeves, do té doby známý hlavně díky originálnímu hororu Monstrum a dvojce i trojce nové trilogie o Planetě opic, lákal dokonce na dva další díly, ovšem kvůli hollywoodským stávkám se v jednu chvíli zdálo, že z ambiciózních plánů možná sejde. Naděje však umírá jako poslední.

  5. V hororu Zataj dech hrozí nebezpečí od písečných bouří, neznámého tuláka i vlastní matky
    Filmy16. 9. 2024
    V hororu Zataj dech hrozí nebezpečí od písečných bouří, neznámého tuláka i vlastní matky

    Americký jih během 30. let rozhodně nebyl místem, jehož obyvatelé to měli jednoduché. To na vlastní kůži okusí i mladá matka Margaret, jež se se svými dvěma dcerami snaží starat o statek poté, co hlava rodiny kvůli Velké hospodářské krizi odešla za hledáním práce. Do nehostinného prostředí plného prachu navíc (možná) přichází nebezpečný cizinec, který už tak křehkou rodinnou rovnováhu definitivně vychýlí. Anebo se snad cosi ďábelského zlého ukrývá ve všudypřítomných písečných bouřích?

  6. A máme, co jsme chtěli – a to i na Netflixu. Hvězdná „pelíškovská“ komedie je na streamu hitem
    VOD14. 9. 2024
    A máme, co jsme chtěli – a to i na Netflixu. Hvězdná „pelíškovská“ komedie je na streamu hitem

    Konverzační komedii A máme, co jsme chtěli provázela velká očekávání. Snímek označovaný za duchovního nástupce stále milovaných Pelíšků však letos v březnu tuzemskými kiny pouze prošuměl, dohromady jej navštívilo pouze kolem sedmi a půl tisíc diváků a divaček. Před pár dny se však dílo objevilo na Netflixu a připomnělo, že co příliš nefunguje v kinech, může na streamu slavit velké úspěchy.

  7. VOD tipy: Loučení s králi vozovky v The Grand Tour, sci-fi pro mladé i óda na pivní kulturu
    VOD13. 9. 2024
    VOD tipy: Loučení s králi vozovky v The Grand Tour, sci-fi pro mladé i óda na pivní kulturu

    Jako každý pátek přinášíme několik tipů, jak tento extrémně deštivý víkend přečkat v teple a bezpečí – a se zásobou audiovizuálních požitků dostupných na pár kliknutí. Tentokrát především Netflix přináší hned několik novinek a vedle níže zmíněných titulů vás možná zaujme i třídílný dokument o fotbalosti Ángelu Di Maríovi s podtitulem Prolomená kletba, indický thriller Sektor 36 či další z lákavých korejských žánrových mixů s názvem Pan Černý pás. Na Prime Videu zase nově najdete nigerijskou komedii Muri & Ko, jež vám jistě rozšíří obzory. Ale to zdaleka není všechno.

  8. Drama o dospívání Už tě nemám rád se nechá unášet mladickou nespoutaností. Leckomu to ale může vadit
    Recenze13. 9. 2024
    Drama o dospívání Už tě nemám rád se nechá unášet mladickou nespoutaností. Leckomu to ale může vadit

    S třináctiletým Markem se poprvé setkáváme ve chvíli, kdy má na hlavě igelitový pytlík a snaží se zaujmout spolužáky přechodem přes mříž vysoko nad školními schody. Jde o ojedinělý moment, v němž se chlapec ocitá v hledáčku kamery mobilních telefonů – obvykle je totiž právě on tím, kdo natáčí znepokojivé i poeticky pomíjivé výjevy ze svého okolí a mobilní telefon tak používá téměř jako zbraň. Dětinské schovávání se za čočku kamery však už nebude trvat dlouho, brzy se totiž s podobně uzavřenou dívkou vydá na cestu za dospělostí.

  9. Kde končí Zoo, tam začínají Kamarádi. Nový seriál Primy se představuje roztančeným klipem
    Seriály12. 9. 2024
    Kde končí Zoo, tam začínají Kamarádi. Nový seriál Primy se představuje roztančeným klipem

    „Přátelství, to je někdy víc než láska,“ zpívá Petr Rezek v jedné ze svých nejznámějších písní a téměř totožný podtitul využila i TV Prima pro svůj nový podzimní seriál Kamarádi. Ten slibuje množství zvratů a tajemství spojených se zdánlivě běžnými kamarádskými vztahy, což důsledně zakusí ústřední herecké trio v podání Anastasie Chocholaté, Davida Gránského a Jana Komínka.

  10. Petrolejové lampy opět rozsvítí kina. Vztahový teror nabízí nejen vrcholný výkon Ivy Janžurové
    Filmy11. 9. 2024
    Petrolejové lampy opět rozsvítí kina. Vztahový teror nabízí nejen vrcholný výkon Ivy Janžurové

    Když jsme před nedávnem, v souvislosti s novým dokumentárním portrétem Janžurka, vybírali pětici nejlepších rolí Ivy Janžurové, nemohla mezi nimi chybět její dramatická kreace v Petrolejových lampách (1971). Ty se nyní díky Národnímu filmovému archivu opět objevují v kinech, a tak stojí za to si připomenout, v čem se jedná o tak zásadní dílo.

  11. Tohle jsou nejlepší filmy o amerických prezidentech. O Nixonovi a Kennedym se točí hodně, ale co Clinton?
    Téma11. 9. 2024
    Tohle jsou nejlepší filmy o amerických prezidentech. O Nixonovi a Kennedym se točí hodně, ale co Clinton?

    Máme za sebou první debatu mezi letošními kandidáty na post amerického prezidenta – či prezidentky. Ať už fandíte Kamale Harris, nebo Donaldu Trumpovi, příští dva měsíce budou média jejich přestřelek plná, a tak stojí za to si připomenout i několik zdařilých filmů, které se tématu amerického prezidentství intenzivně věnovaly. Jelikož jich je ale poměrně hodně, udělejme to trochu jinak – stručně si zmapujeme tvorbu pokrývající život, dílo a odkaz dvou pro filmaře nejvýraznějších prezidentů americké historie a k nim přidáme i řadu dalších tipů.

  12. Za lajk cokoli. Polské Influencerky chtějí za každou cenu šokovat, příliš to ale nefunguje
    Filmy10. 9. 2024
    Za lajk cokoli. Polské Influencerky chtějí za každou cenu šokovat, příliš to ale nefunguje

    Do tuzemských kin se v těchto dnech přižene polské drama Influencerky (Influencer Girl), jehož téma je sice zřejmé už z názvu, avšak jinak se jedná o velmi specifický projekt. Z domovského Polska jej totiž provázejí negativní až vyloženě odstrašující ohlasy, a tak není úplně jasné, jaká je logika za nasazením tohoto titulu do české distribuce. Pojďme si však proběhnout, co se o tomto třaskavém snímku ví, ať jste na případnou návštěvu kina připravení.

  13. TV sledovanost: Docent vládne, Pustina porazila novinky Primy i Novy, líbánky jsou stále k nepřežití
    Téma10. 9. 2024
    TV sledovanost: Docent vládne, Pustina porazila novinky Primy i Novy, líbánky jsou stále k nepřežití

    V rámci podzimní sezóny tuzemské televizní stanice už druhým týdnem nabízejí své novinky z ranku seriálů či reality shows, jež dominují českým obrazovkám. Pojďme se proto podívat, jak si klíčové pořady jednotlivých stanic vedou.

  14. Top kina ČR: Vlny odolaly i nástupu Beetlejuice, opadnou vůbec někdy? Letní stálice se pořád drží
    Téma9. 9. 2024
    Top kina ČR: Vlny odolaly i nástupu Beetlejuice, opadnou vůbec někdy? Letní stálice se pořád drží

    První víkend po začátku nového školního roku návštěvníků v kinech výrazně ubylo, což poměrně výraznými úbytky postihlo všechny letní hity. Jejich pořadí se však změnilo jen minimálně, jelikož do první pětice promluvila pouze jediná novinka.

  15. TV tipy: Souboj nejzářivějších hvězd 80. let, oslava chamtivosti i stylový zabiják
    Téma9. 9. 2024
    TV tipy: Souboj nejzářivějších hvězd 80. let, oslava chamtivosti i stylový zabiják

    Hlavním vysílacím časům ve většině tuzemských televizí sice vládnou seriály a rozličné soutěže, avšak ani filmoví fanoušci nepřijdou zkrátka. Tento týden se navíc ponese ve znamení dvou poměrně zábavných duelů, které se vracejí do období 80. let. Podívejme se tedy na kvintet (dnes výjimečně v podstatě septet) titulů, které budou během dalších dnů k vidění na televizních obrazovkách a zároveň není snadné je najít na streamovacích službách.