Herecká i módní ikona Monica Bellucci slaví 60. Nejstarší Bond girl začínala jako Drákulova nevěstka

Herecká i módní ikona Monica Bellucci slaví 60. Nejstarší Bond girl začínala jako Drákulova nevěstka
Maléna | Miramax Films
Monica Bellucci se narodila 30. září 1964 ve středoitalském městě Città di Castello. Odmala inteligentní a dobře vzdělávaná dívka měla nakročeno k právnické kariéře, jako přivýdělek ke škole se však věnovala modelingu. Touto cestou se dostala i ke své další vášni, tedy filmu. Režisér Dino Risi ji totiž obsadil do svého televizního snímku Život s dětmi (1990) poté, co jej zaujala modelčina fotografie v časopise.
Monica Bellucci
Monica Bellucci

Herečka

7.3
Již nedlouho poté si připsala první mezinárodně výraznou roli, když ji Francis Ford Coppola po urgování svého syna Romana obsadil do Drákuly (1992) jako jednu z upírových nevěstek. Poté se však Bellucci vrátila do Evropy a další roky pracovala na své herecké kariéře hlavně v Itálii a Francii. A větší role pro tuto fanynku Claudie Cardinale či další nedávné oslavenkyně Sophie Loren začaly přicházet. Pojďme se na ty nejzásadnější podívat.
Monica Bellucci ve světě Matrixu
Monica Bellucci ve světě Matrixu | Warner Bros.

Byt (1996)

Byt
Byt
71%
V mysteriózním dramatu Gillese Mimouniho herečka excelovala vedle svého budoucího manžela Vincenta Cassela, s nímž se potkala právě na tomto natáčení. Za svůj podmanivý výkon v hitchcockovském příběhu o fascinaci obyčejného muže tajemnou ženou se dočkala nominace na francouzskou filmovou cenu César pro nejslibnější herečku.
Byt s Monicou Bellucci
Byt s Monicou Bellucci | Alta Films

Podezření (2000) a Maléna (2000)

Podezření
Podezření
61%
Další zásadní zlom přišel v roce 2000. Tehdy ji režisér Stephen Hopkins obsadil po bok Morgana Freemana a Genea Hackmana do thrilleru Podezření a i zde se za svůj výkon dočkala herečka chvály. Ačkoli byly oceňovány zejména její dramatické schopnosti, v tomtéž roce ukázala i svou druhou hereckou polohu – ve válečném coming-of-age melodramatu Maléna ztvárnila mladou vdovu, jejíž svůdnost nedá mužům v zapadlém sicilském městečku spát a která se stane múzou pro třináctiletého chlapce.
Maléna
Maléna | Miramax Films

Zvrácený (2002)

Zvrácený
Zvrácený
  • Canal+
68%
Věčný provokatér Gaspar Noé herečce nachystal (pro mnohé bohužel nezapomenutelnou) roli v thrilleru Zvrácený. Součástí chytře vystavěného snímku byla i fyzicky nepříjemná, devět minut trvající scéna znásilnění v podchodu, kvůli níž si snímek vysloužil pověst jednoho z nejkontroverznějších děl, jaké se na festivalu v Cannes kdy promítaly.
Zvrácený
Zvrácený | Mars Distribution

Matrix Reloaded (2003) a Matrix Revolutions (2003)

Matrix Reloaded
Matrix Reloaded
  • Max
  • O2 TV
  • Google Play
  • +2
79%
Zapojení Monicy Bellucci do mytologie Matrixu nebylo rozsáhlé z hlediska počtu minut na plátně, přesto si její stylové kreace ze snímků Matrix Reloaded a Matrix Revolutions pamatuje snad každý. Jako Persephone se totiž chtěla pomstít svému nevěrnému manželi Merovingianovi, a tak Nea a jeho přátele dovedla ke Klíčníkovi. I malou úlohu dokázala Bellucci obohatit svým charismatem a sex-appealem. Není divu, že to Persephone dotáhla až do žebříčků nejvíc sexy filmových postav všech dob.
Monica Bellucci ve světě Matrixu
Monica Bellucci ve světě Matrixu | Warner Bros.

První roky 21. století zažívala Bellucci nejplodnější období a objevovala se v mnoha mainstreamových snímcích. V komedii Asterix a Obelix: Mise Kleopatra (2002) pochopitelně ztvárnila egyptskou panovnici, objevila se i ve válečném dramatu Slzy slunce (2003), dále jako Máří Magdaléna v Gibsonově exploataci Umučení Krista (2004) a obsadil ji i Terry Gilliam do své fantasy Kletba bratří Grimmů (2005).
Stále kombinovala hollywoodské žánrovky (Sejmi je všechny, 2007; Čarodějův učeň, 2010) s evropskými produkcemi (Napoleon a já, 2006; Informátorka, 2010; Zázraky, 2014), v čemž jí napomáhala i schopnost plynně hovořit anglicky, italsky, francouzsky či španělsky. V těchto letech se však Bellucci více věnovala rodině – a to třeba i opakovanou spoluprací se svým tehdejším manželem Casselem, s nímž si zahrála hned devětkrát.
Beetlejuice Beetlejuice
Beetlejuice Beetlejuice - Monica Bellucci | Vertical Entertainment
Postupem let atraktivní role ubývaly. Bellucci se objevila v krátkém, leč nápaditém cameu ve třetí řadě Městečka Twin Peaks (2017) a nepříliš šťastný osud ji postihl v předposlední bondovce Spectre (2015), kde se stala historicky nejstarší Bond girl. Hlavně v menších produkcích se však objevuje dodnes a s hraním ani po šedesátce rozhodně nekončí. Nedávno jsme ji mohli vidět v pokračování Beetlejuice a v plánu má i další projekty.
Podívejte se na náš žebříček nejlepších hereček.
Zdroje: Wikipedia, Kinobox