Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Obi-Wan, Yoda a Anakin jako duchové? Původní trilogie Star Wars sázela na promyšlené triky
    Téma3. 7. 2024
    Obi-Wan, Yoda a Anakin jako duchové? Původní trilogie Star Wars sázela na promyšlené triky

    Z universa Hvězdných válek se postupem dekád poměrně nevyhnutelně stalo něco úplně jiného, než díky čemu George Lucas koncem 70. let stvořil tu nejpopulárnější ságu v dějinách kinematografie. Současné příspěvky do světa Star Wars se leckdy snaží být uvědomělejší a dospělejší nežli jejich předchůdci, což je také důvodem, proč je zatvrzelá fanouškovská komunita odmítá – vždyť minimálně původní trilogie stála na přiznané pohádkovosti, morální naivitě a jasně načrtnutých postavách.

  2. Hvězda sci-fi komedií i temných ponorů do duše. Tohle je 5 nejlepších rolí Ivy Janžurové
    Téma2. 7. 2024
    Hvězda sci-fi komedií i temných ponorů do duše. Tohle je 5 nejlepších rolí Ivy Janžurové

    Z hlediska většiny festivalového diváctva představuje snímek s všeříkajícím názvem Janžurka zřejmě nejlákavější dokumentární počin letošní karlovarské nabídky. Nikdo by se zřejmě nedivil, kdyby portrét Theodory Remundové (tedy dcery Ivy Janžurové) šel ve stopách třeba obdobného medailonku Jiřího Suchého od Olgy Sommerové, který v roce 2019 na festivalu vyhrál diváckou cenu. Ale nepředbíhejme.

  3. Citlivé drama Záblesky naděje dojímá, naplno však nezasáhne. V Cannes jej ale milovali
    Recenze2. 7. 2024
    Citlivé drama Záblesky naděje dojímá, naplno však nezasáhne. V Cannes jej ale milovali

    Velká cena poroty z letošního festivalu v Cannes a unisono nadšené kritické ohlasy – s takovou vizitkou přijelo indické drama Záblesky naděje (All We Imagine As Light) na karlovarský festival. Jednalo se navíc o první indický film v canneské hlavní soutěži za posledních třicet let a na recenzním serveru Rotten Tomatoes momentálně všech 36 dostupných textů uděluje palec nahoru, navíc s bezprecedentním hodnocením více než devíti bodů z deseti možných. Opravdu je však tento snímek tak výjimečný?

  4. Banger, Trainspotting i radikalizovaný Fassbender. Film Kneecap je strhující rapovou jízdou
    Recenze1. 7. 2024
    Banger, Trainspotting i radikalizovaný Fassbender. Film Kneecap je strhující rapovou jízdou

    Slovo „kneecap“ v angličtině znamená nejen čéšku, ale i hovorový výraz pro střelení do kolena, obvykle v rámci mafiánského vyřizování účtů. Jako výstrahu tento útok používají i paramilitaristické skupiny irských republikánů, otevřeně bojující s drogovou závislostí mezi mládeží. Trio neortodoxních a rozmanitým substancím holdujících rapperů si tudíž nemohlo vybrat příhodnější název pro svou skupinu.

  5. Smích je nejen nakažlivý, ale i smrtící. Trailer na druhý Úsměv útočí mrazivými zbraněmi
    Filmy19. 6. 2024
    Smích je nejen nakažlivý, ale i smrtící. Trailer na druhý Úsměv útočí mrazivými zbraněmi

    Na podzim se zase budeme usmívat. Velmi rychle, tedy dva roky od premiéry hororu Úsměv (Smile), se dočkáme pokračování, které se podle traileru bude spoléhat na tytéž ingredience jako nečekaně úspěšná jednička. Ta při rozpočtu 17 milionů dolarů utržila v kinech ohromných 217 milionů, a tak nebylo pochyb o tom, že se brzy dočkáme druhého dílu. Ten se nyní představuje v první ukázce.

  6. Kvůli brutalitě musel být Vřískot 9krát přestříhán. Nakonec pomohl jeden telefonát
    Filmy19. 6. 2024
    Kvůli brutalitě musel být Vřískot 9krát přestříhán. Nakonec pomohl jeden telefonát

    Věhlasný hororový režisér Wes Craven během své kariéry hned dvakrát bojoval se zámořskou ratingovou organizací MPAA (od roku 2019 přejmenovanou na MPA), která jeho snímky opakovaně vyhodnotila jako natolik krvavé a znepokojivé, že jim udělila nejpřísnější hodnocení NC-17 (dříve označené jen písmenem X). Týkalo se to třeba i meta-hororu Vřískot (Scream), jehož nadhled je z dnešního pohledu jasně patrný. Craven však kvůli němu musel mnohokrát na kobereček.

  7. „Pořád nevím, o čem to je.“ Woody Harrelson nepochopil jeden svůj velmi svérázný film
    Filmy19. 6. 2024
    „Pořád nevím, o čem to je.“ Woody Harrelson nepochopil jeden svůj velmi svérázný film

    Dvaašedesátiletý herec Woody Harrelson si za svou kariéru připsal spoustu ikonických rolí. Díky snímkům Lid versus Larry Flint, Posel a Tři billboardy kousek za Ebbingem si vysloužil nominace na Oscara, památné jsou i jeho kreace v obou Zombielandech, Takových normálních zabijácích, v sérii Hunger Games či v první řadě seriálu Temný případ. Specifické místo v jeho filmografii má však velmi ojedinělý a trochu zapadlý animák z roku 2006.

  8. Proč se Noční můra odehrává zrovna v Elm Street? Tvůrce to dokázal dojemně vysvětlit
    Filmy18. 6. 2024
    Proč se Noční můra odehrává zrovna v Elm Street? Tvůrce to dokázal dojemně vysvětlit

    Noční můra v Elm Street (A Nightmare on Elm Street) v roce 1984 zahájila velmi úspěšnou hororovou franšízu a dosud se dočkala osmi dalších pokračování, televizního seriálu a bezpočtu knih či komiksů. Wes Craven první snímek natočil za milion dolarů a tržby ve výši 57 milionů daly jasně na srozuměnou, že tuhle značku se vyplatí ještě notně podojit. To se také stalo a příběhy démonického Freddyho Kruegera jsou dodnes velmi oblíbené. Ale proč popálený čtverák v klobouku úřaduje zrovna v ulici Elm Street?

  9. Unikátní film je navěky ztracen. Nebyl ale určen k tomu, aby vydržel napořád
    Filmy18. 6. 2024
    Unikátní film je navěky ztracen. Nebyl ale určen k tomu, aby vydržel napořád

    Film standardně považujeme za času nepodléhající médium. Na rozdíl od divadelního představení nebo koncertu máme za to, že záznam uchovaný na celuloidovém pásu či v digitální podobě přetrvá navěky. Jak ale dokazuje práce filmových archivářů, není to tak jednoduché. Občas se stane, že se pás s filmem prostě ztratí anebo poškodí natolik, že je dílo nenávratně zničeno. A právě něco takového se nyní stalo, ačkoli u snímku, který byl k tomuto trudnému osudu předurčen.

  10. Slavný film prý zničil jedno průmyslové odvětví. Stačilo, aby si Clark Gable nevzal nátělník
    Téma16. 6. 2024
    Slavný film prý zničil jedno průmyslové odvětví. Stačilo, aby si Clark Gable nevzal nátělník

    Hollywoodský snímek Stalo se jedné noci (It Happened One Night) z roku 1934 patří mezi klíčová díla tzv. screwballových komedií. V nich obvykle jde o střet mužského a ženského světa a kolize těchto leckdy rozdílných pohledů na svět je následně zdrojem humoru. Právě klasika s Clarkem Gablem a Claudette Colbert se těmito kvalitami vyznačovala a podle hollywoodských zvěstí měla i jeden drastický celospolečenský dopad.

  11. Jak se loni v Evropě chodilo do kina? Vládl Hollywood a Francie, zato Češi šli proti trendům
    Téma15. 6. 2024
    Jak se loni v Evropě chodilo do kina? Vládl Hollywood a Francie, zato Češi šli proti trendům

    Festival v Cannes sice už máme za sebou a pozornost milovníků filmu se pomalu začíná upínat ke Karlovým Varům, přesto se ještě v jednom ohledu na Francouzskou Riviéru vraťme. V souvislosti s tamním největším filmovým trhem totiž Evropská audiovizuální observatoř (European Audiovisual Observatory) zveřejnila statistiky týkající se evropského filmu a chození do kina. Co tedy u publika starého kontinentu během loňského roku bodovalo nejvýrazněji?

  12. Gladiátorská řež s Anthonym Hopkinsem se představuje v traileru. Seriál trochu klame tělem
    Seriály14. 6. 2024
    Gladiátorská řež s Anthonym Hopkinsem se představuje v traileru. Seriál trochu klame tělem

    Ridley Scott, nebo Roland Emmerich? Až v listopadu se dozvíme, který ze dvou zkušených režisérů nám naservíruje nejchutnější gladiátorskou krmi tohoto roku. Tehdy totiž bude mít v kinech premiéru druhý Gladiátor, ovšem už o několik měsíců dříve se do antického Říma vypraví i Emmerich se svou desetidílnou sérií Those About to Die (což lze přeložit třeba jako Jdoucí na smrt). Lákavé dílo nyní představuje plnohodnotný trailer.

  13. Pokračování Hledá se Nemo mohlo vypadat úplně jinak. Disney měl s Pixarem specifické plány
    Filmy14. 6. 2024
    Pokračování Hledá se Nemo mohlo vypadat úplně jinak. Disney měl s Pixarem specifické plány

    Snímek Hledá se Nemo (Finding Nemo) z roku 2003 byl skutečným zlomem nejen pro studio Pixar, ale i pro celou sféru animovaných filmů. Stal se totiž druhým kasovně nejúspěšnějším filmem roku (po miliardovém završení trilogie Pána prstenů) a zároveň nejvýdělečnějším animákem všech dob. Utržených bezmála 900 milionů dolarů doplnily i čtyři nominace na Oscary a jednalo se přitom o první pixarovku, která si odnesla nejcennější sošku pro nejlepší animák. Bylo tedy jasné, že pokračování bude hodně očekávané.

  14. Matt Damon tentokrát spojí síly s mladším Affleckem. Lákavou krimi dělá jeho oblíbený režisér
    Filmy14. 6. 2024
    Matt Damon tentokrát spojí síly s mladším Affleckem. Lákavou krimi dělá jeho oblíbený režisér

    Damon a Affleck, jedna z nejdéle trvajících tvůrčích dvojic v Hollywoodu, přichází s dalším společným snímkem. Tedy, ne tak docela – vedle Matta Damona se totiž tentokrát neobjeví jeho pravidelný parťák Ben Affleck, nýbrž jeho mladší bratr Casey. V krimi komedii Provokatéři (The Instigators) si zahrají dvojici zkrachovalců, která se zaplete do nebezpečného kriminálního případu. Režírovat je bude tvůrce thrillerů Agent bez minulosti či Na hraně zítřka Doug Liman.

  15. Těchto 5 superhrdinských filmů kritici nesnáší, ale publikum miluje. V čem je jejich kouzlo?
    Téma13. 6. 2024
    Těchto 5 superhrdinských filmů kritici nesnáší, ale publikum miluje. V čem je jejich kouzlo?

    Vkus kritické a divácké obce je leckdy zajedno, jindy ale můžeme pozorovat značné rozdíly mezi tím, co se líbí recenzentům, a co preferuje většina návštěvníků kin. Dobře je to vidět u velkorozpočtových blockbusterů, jimž v poslední dekádě a půl dominovaly komiksy. Z nich byli zprvu unešení nejen běžní diváci a divačky, díky nimž se leckteré superhrdinské vyprávěnky dopracovaly až k magické hranici miliardy dolarů na tržbách z kin, ale chvála se pěla i v recenzích.