Gladiátorská řež s Anthonym Hopkinsem se představuje v traileru. Seriál trochu klame tělem

Gladiátorská řež s Anthonym Hopkinsem se představuje v traileru. Seriál trochu klame tělem
Those About To Die | Peacock
Ten má pochopitelně blízko nejen ke Gladiátorovi, ale atmosférou a prostředím i ke Hře o trůny – což umocňuje i angažování Iwana Rheona, jenž v hitovém seriálu HBO ztvárnil nenáviděného Ramsayho Boltona. Bezmála dvouminutová ukázka navíc naznačuje, že deset hodinových epizod nebude vyplněno hlavně krvavými souboji v amfiteátru, nýbrž zákulisními pletichami – a tak zatímco některé postavy budou v aréně bojovat o holý život a pokusí se získat svobodu či slávu, pro mnoho jiných půjde spíše o prostředek, jak získat veřejné mínění na svou stranu.
Those About to Die
Those About to Die
AI
67%
Trailer se také nezaměřuje kdovíjak intenzivně na císaře Vespasiána, jehož ztvárňuje Anthony Hopkins. Ačkoli se jedná o zdaleka nejznámější jméno v obsazení, zkušený herec zřejmě velkou část stopáže přenechá mladším, kteří budou intrikovat o poznání aktivněji.
Každopádně se ukazuje, že ačkoli jsme si zvykli násilný spektákl s gladiátory v hlavní roli trochu glorifikovat a oceňovat odvahu i bojové schopnosti zúčastněných, ve skutečnosti šlo spíše o způsob, jak si udržet (či naopak získat) moc nad veřejností. A tuto rovinu by seriál nejspíš mohl reflektovat.
Those About to Die: trailer | Peacock
Na základě knihy Daniela P. Mannixe napsal scénáře Robert Rodat, jenž je podepsán pod válečným hitem Zachraňte vojína Ryana (1998). Vedle Emmericha, od něhož jsme naposledy viděli katastrofickou sci-fi Moonfall (2022) a pro kterého půjde o první seriálovou účast, bude některé díly režírovat i Marco Kreuzpaintner (Krabat: Čarodějův učeň či nedávný seriál Těla).
Hopkinsovi a Rheonovi budou sekundovat Tom Hughes, Sara Martins, Gabriella Pession nebo Jóhannes Haukur Jóhannesson. Ti všichni ztvární postavy z různých sfér římské společnosti na konci první století našeho letopočtu, do jejichž životů gladiátorské zápasy bezprostředně zasahují. Od Emmericha každopádně nemůžeme čekat nic jiného než adrenalinovou jízdu, což dokazuje nejen svižně sestříhaný trailer, ale i již dříve vyřčené obavy historiků ohledně věrohodnosti kostýmů a kulis. Uvidíme, jak se podaří tento akční potenciál sladit s politickými či společenskými přesahy, na něž ukázka láká.
Všech deset epizod se objeví 18. července na platformě Peacock, což nasvědčuje tomu, že by se seriál měl u nás objevit na službě SkyShowtime. Zatím však není jasné kdy. Podívejte se tedy aspoň na náš žebříček nejlepších historických seriálů.
Zdroje: Peacock, Variety