Proč se Noční můra odehrává zrovna v Elm Street? Tvůrce to dokázal dojemně vysvětlit

Proč se Noční můra odehrává zrovna v Elm Street? Tvůrce to dokázal dojemně vysvětlit
Noční můra v Elm Street (1984) | New Line Cinema
V jedničce (a koneckonců i trojce a specifické sedmičce s názvem Nová noční můra) se hlavní Freddyho soupeřkou stala Nancy Thompson v podání Heather Langenkamp. Dívka bydlela v domě s adresou 1428 Elm Street, a přestože název této ulice není v celém filmu vůbec zmíněn, pro Cravena se zjevně jednalo o dostatečně důležitý fakt, aby jej dal i do názvu snímku.
Noční můra v Elm Street
Noční můra v Elm Street
  • Google Play
  • iTunes
78%
Ve velkém rozhovoru pro časopis Rolling Stone, kterého se v roce 2014 účastnili Craven, Langenkamp, představil Kruegera Robert Englund a řada dalších zainteresovaných osob. V něm Englund zmínil pravdivé tvrzení, že každé město má ulici, jež se jmenuje Elm Street. Skutečně jde o jeden z nejčastějších názvů ulic v amerických městech (a obvykle předměstích), což snímku dodává příjemně děsivou konotaci, že něco podobného by se klidně mohlo dít i v okolí našeho bydliště. Sám Craven však přišel ještě s trochu jiným vysvětlením.
„Elm Street je název ulice, v níž se nacházel knižní sklad, z něhož stříleli po Kennedym. Pro mě to byl okamžik, kdy skončil nevinný svět." A o konci nevinnosti svým způsobem pojednává i samotný snímek. V jeho centru totiž sledujeme skupinu dospívajících, kteří sice koketují s prvními milostnými zážitky, do značné míry jsou však stále nevinnými dětmi. Zabijácký duch Freddy se jim následně mstí za to, co mu provedli jejich rodiče – kteří přitom nejsou schopni své ratolesti ochránit a většinu času dokonce ani nevěří, že se nějaká záhrobní hrůza, v níž mají nepřímo prsty, odehrává.
Heather Langenkamp
Noční můra v Elm Street
Noční můra v Elm Street
Noční můra v Elm Street
Noční můra v Elm Street
Je tedy pochopitelné, že jako podobně silné generační trauma Craven cítil moment, kdy v jeho čtyřiadvaceti letech došlo k zastřelení prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, když projížděl kolem knižního skladu v texaském Dallasu. Snad žádný atentát (potažmo vražda obecně) ve 20. století nezasáhl do světového dění tak výrazně jako události 22. listopadu 1963, kdy Lee Harvey Oswald několika výstřely Kennedyho zavraždil.
Podívejte se na náš žebříček nejlepších filmových hororů, kde Noční můra v Elm Street nechybí.
Zdroje: Rolling Stone, ScreenRant