„Pořád nevím, o čem to je.“ Woody Harrelson nepochopil jeden svůj velmi svérázný film

„Pořád nevím, o čem to je.“ Woody Harrelson nepochopil jeden svůj velmi svérázný film
Temný případ | HBO
Pod vedením režiséra a scenáristy Richarda Linklatera tehdy vznikl jeden z nejpodivnějších animovaných snímků posledních dekád. Temný obraz (A Scanner Darkly) svůj specifický vizuál získal díky technice rotoskopie, neboli převedení skutečně natočeného materiálu do animované podoby. Proto také nelze mluvit o tom, že by herci a herečky „jen“ namluvili animované postavy, jelikož dané scény opravdu odehráli. Vedle Harrelsona se ve snímku takto představili ještě Keanu Reeves, Winona Ryder či Robert Downey jr.
Temný obraz
Temný obraz
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
70%
V Temném obraze si Harrelson zahrál Ernieho Luckmana, drogově závislého spolubydlícího hlavního hrdiny Boba (Reeves). Spletitý a nejednoznačný příběh odehrávající se v blízké dystopické budoucnosti, v níž jsou lidé neustále sledováni policií, vycházel z románu slavného Philipa K. Dicka
„Bylo to hrozně zajímavé. Přečetl jsem si knihu a upřímně jsem neměl nejmenší ponětí o tom, co se tam děje. Chtěl jsem se na tom podílet, ale pořád vůbec nevím, o čem ten film vlastně je. Vím jen to, že je dost zajímavý,“ svěřil se Harrelson v rozhovoru pro web MovieHole ještě před tehdejší premiérou snímku a dodal, že jeho hlavní motivací k účasti byla právě spolupráce s Linklaterem a hvězdnými hereckými kolegy.
Temný obraz
Temný obraz
Temný obraz
Temný obraz
Temný obraz
„Natáčení bylo skvělé, asi šest kamer bylo všude kolem nás. Nechyběl tam ani prvek spontaneity a obzvlášť geniální v tom byl Downey. Jednou jsme natáčeli scénu, v níž všichni čtyři mluvíme o kole v obýváku a Downey rozjel svou úžasnou tirádu. Rick pak řekl: „Stop!“ a já s Winonou jsme se na sebe podívali a ona řekla, jak moc je ráda, že to může vidět. Odvětil jsem, že já taky. Bylo to úžasné,“ rozplýval se herec.
Zatímco jiné adaptace Dickových předloh jako Minority Report, Total Recall či samozřejmě Blade Runner se rovněž nevyhýbaly ambivalenci, výsledkem byly přece jen přehlednější a pro publikum snesitelnější snímky, což se projevilo také na tržbách. Temný obraz v kinech zcela propadl, a přestože se dočkal pozitivních recenzí, tuto drogovým oparem zahalenou halucinogenní jízdu běžní diváci a divačky příliš nedocenili. Máte na toto specifické dílo podobný názor jako Harrelson, anebo jste se v něm zorientovali?
Podívejte se na náš žebříček nejlepších knižních adaptací.
Zdroje: MovieHole, Far Out