Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. The Rock si dle prezidenta UFC jde pro Oscara. Čeká ho ve vysněné roli návrat na vrchol?
    Téma19. 6. 2024
    The Rock si dle prezidenta UFC jde pro Oscara. Čeká ho ve vysněné roli návrat na vrchol?

    Dwayne Johnson jako oscarový herec? Wrestlingová legenda a hvězda filmů jako Black Adam, Jumanji nebo Pobřežní hlídka dotáčí životopisné sportovní drama The Smashing Machine od režiséra Bennyho Safdieho, jenž před pěti lety vybičoval Adama Sandlera k životnímu výkonu v oceňovaném Drahokamu. Na první fotce jsme si jej mohli prohlédnout v úloze dvojnásobného šampiona UFC Marka Kerra, jenž vedle soupeřů v ringu bojoval také se závislostmi, a to s pomocí manželky Dawn Staples (Emily Blunt). Projekt, který jednomu z nejlépe placených herců světa přivodil zranění lokte, přirozeně upoutal pozornost prezidenta organizace smíšených bojových umění Dany Whitea. Ten Rockovi, jenž si nedávno pojistil exkluzivní dohodu se společností Disney, vinšuje minimálně oscarovou nominaci.

  2. Kathleen Turner byste dnes nepoznali. Nezkrotná diva s hlubokým hlasem je stále unikátní osobností
    Téma18. 6. 2024
    Kathleen Turner byste dnes nepoznali. Nezkrotná diva s hlubokým hlasem je stále unikátní osobností

    Herecká sláva je pro někoho krásná. Ale většinou také nevděčná a pomíjivá, což dobře charakterizuje vzrušující kariéru sedmdesátileté oslavenkyně Kathleen Turner. V 80. letech jste v kinech nemohli vídat populárnější ženskou tvář, s jejímiž hladkými rysy ostře kontrastoval nízký hluboký hlas. Všestrannou herečku po deseti letech na výsluní doběhly závažné zdravotní komplikace a alkohol. Ten jí byl zpočátku utěšujícím prostředkem, nadělal ale spoustu problémů v jejím osobním životě. Své autoimunitní onemocnění však dlouho tajila, útočiště našla na jevištích a za Hollywoodem, pro který sem tam natočí filmový štěk či televizní hostovačku, se ohlíží s nezaměnitelnou otevřeností a cynismem.

  3. „Když uhneš před hasákem, uhneš před míčem“. Kultovní Vybíjená zůstává sportovním klenotem
    Téma18. 6. 2024
    „Když uhneš před hasákem, uhneš před míčem“. Kultovní Vybíjená zůstává sportovním klenotem

    Někdy je třeba jít proti proudu, když chcete stvořit esenciální žánrovou zábavu. Vybíjenou má většina lidí zažitou ze školních tělocviků, kde palubovka podléhá divočení lavicemi otrávených capartů a nezřídka se potřísní krví, neboť silnější a hbitější ve strefování se míčem přirozeně nalézají nejen sportovní zadostiučinění. A co teprve tehdy, když proti vám stojí egomaniakální majitel daleko modernějšího a zámožnějšího fitness klubu, jenž vaší prostou zadluženou tělocvičnu hodlá proměnit na parkovací plochu? Americká komedie Vybíjená (Dodgeball: A True Underdog Story), jež právě slaví dvacet let od premiéry, dělá ze zábavné a primárně dětské hry životní událost pro bandu nechtěných loserů, kteří se v bitvě o 50 tisíc dolarů semknou přímo před porotcujícím Chuckem Norrisem. Výsledná vtipná, podvratná a přitom poctivá šablona má na kulturu větší vliv než většina sportovních snímků.

  4. Temnější a zvrhlejší pokračování zásadního hororu dekády se blíží. Dle herečky překoná originál
    Filmy18. 6. 2024
    Temnější a zvrhlejší pokračování zásadního hororu dekády se blíží. Dle herečky překoná originál

    V nultých letech tohoto století se hororový žánr utápěl v rádoby dokumentárním výrazivu found footage či proléval hektolitry krve na tupé příběhy, v nichž kruté násilí převzalo otěže největšího a mnohdy jediného lákadla. V minulé dekádě sice nastoupily podobně bezduché lekačkové festivaly, ale mladí autoři se do hororů naučili vměstnávat něco navíc a hravě reflektovat dějiny oblíbeného žánru. Možná nejzajímavějším dílem je v tomto ohledu deset let starý kultovní snímek Neutečeš (It Follows), v němž režisér David Robert Mitchell dělal oběti z každého, kdo si v pubertě vyzkoušel sex. Mysteriózní příběh o neúprosném vraždícím přízraku spěje k pokračování i s herečkou Maikou Monroe, která si zopakuje úlohu protagonistky Jay. A nepochybuje, že originální Mitchell všem vytře zrak.

  5. Disney to dokázal. Akolytka je dle fanoušků nejhorším Star Wars počinem všech dob
    Seriály17. 6. 2024
    Disney to dokázal. Akolytka je dle fanoušků nejhorším Star Wars počinem všech dob

    Když přijde na projekty z předaleké galaxie, filmové a televizní obecenstvo automaticky hodnotí přísněji. Po uvedení původní trilogie na přelomu 70. a 80. let přitom nikdo pořádně neví, jak by měl kánon Star Wars vlastně pokračovat, na což kromě Disneyho dříve doplatil i George Lucas. Studio Mickeyho Mouse se brzy vrhne na novou etapu filmů, předtím ale na Disney+ vypouští seriál Star Wars: Akolytka (Star Wars: The Acolyte), který 100 let před událostmi filmové Epizody I sleduje mistry Jedi na tajemném poslání. Po třech zveřejněných epizodách si tvůrkyně Leslye Headland vysloužila kritickou chválu, ale také až podezřele zuřivé odmítnutí ze strany diváků a divaček. V jejich případě se občas dokonce zdá, že bez rozmyslu bombardují slabými známkami i úplně jiné a pouze podobně nazvané projekty.

  6. Spousta cavyků pro jeden Mord. Film nejen o zabijačce a slivovici připomene české klasiky
    Filmy17. 6. 2024
    Spousta cavyků pro jeden Mord. Film nejen o zabijačce a slivovici připomene české klasiky

    Tradice možná upadají, ale sejít se v zimě s hektolitry domácí pálenky nad prasetem a bez chvalořečení z něj nadělat ovárek, jitrničky či jelítka pořád spadá ke zvyklostem mnoha vesnických usedlíků. Z aktivity, jejíž ráz určují nastřádaná promile stejně jako nezanedbatelné letité zkušenosti, se v prvním traileru na tuzemské drama Mord od režiséra Adama Martince stává lidová charakterová studie, která se svou poetikou snaží připomenout autentická díla československé nové vlny. Tahle zabijačka v širokém rodinném okruhu bude mít možná úplně jiné oběti a rány, než bychom dle prvních prostopášných sekund videa očekávali.

  7. Původně zamýšlený konec Vetřelce by z Ripleyové udělal nejtragičtější hororovou hrdinku
    Filmy17. 6. 2024
    Původně zamýšlený konec Vetřelce by z Ripleyové udělal nejtragičtější hororovou hrdinku

    Postava Ellen Ripley (Sigourney Weaver) si z prvního střetnutí s vesmírným zabijákem odnesla noční můry, houževnatost i trvalé stigma, které scenáristé v pokračováních Vetřelce (Alien) z roku 1979 divoce reinterpretovali. Kdyby si ale režisér Ridley Scott prosadil svůj originální plán pro závěrečné infarktové minuty, nic z toho by se nekonalo. Tehdy stále ještě nepříliš renomovaný filmař měl pro největší ženskou hrdinku kinematografie nachystaný dost šokující zvrat, který by sérii býval nasměroval dost odlišným směrem.

  8. Volte Pedra! Napoleon Dynamit nastavil všem filmovým nerdům nepřekonatelnou laťku
    Téma16. 6. 2024
    Volte Pedra! Napoleon Dynamit nastavil všem filmovým nerdům nepřekonatelnou laťku

    V prostorách hollywoodského studia 20th Century Fox má pochopitelně svou bustu Homer Simpson, ale vedle ní ční ještě další svérázná maloměstská postavička, která se musí spoléhat na to, že v životě bude mít víc štěstí než rozumu. Foxové si na nádvoří postavili bronzovou sochu nezaměnitelného nerda Napoleona Dynamita, jenž před dvaceti lety ve stejnojmenné kultovní komedii roztančil americkou verzi našich Lásek jedné plavovlásky. Nezávislý a finančně nesmírně úspěšný snímek Jareda Hesse a jeho ženy Jerushy nepřestává fascinovat svým mimoňským humorem a bláznivými postavičkami, jejichž činy a repliky parafrázují ty nejkouzelnější situace v režii sociálně nepřizpůsobivých, stejnou měrou plachých i sebevědomých jedinců. Dodnes se jedná o komedii, která ve světě nemá obdoby.

  9. V Netflixu se občas musíte pohrabat. 10 přehlížených klenotů, o nichž se moc nemluví
    Téma15. 6. 2024
    V Netflixu se občas musíte pohrabat. 10 přehlížených klenotů, o nichž se moc nemluví

    Největší světová streamovací služba pravidelně obměňuje a rozšiřuje svůj katalog, který netvoří pouze originální tituly, Bridgertonovi a na efektech stojící moderní velkofilmy. Pokud se nespokojíte s rychlou nabídkou na domovské stránce a pustíte se do menšího bádání, můžete narazit i na oduševnělejší skvosty z různých koutů světa, vedle nichž budou Rebel Moon či Red Notice rázem vypadat ještě zbědovaněji. Přinášíme tipy na desítku hodnotných a převážně zapadlých filmů, o nichž se ve streamovací éře tolik nemluví a které dodnes zaujmou právě i tím, že pro streamovací formáty vůbec nevznikaly. A takových je na Netflixu (i na konkurenčních službách v čele s Maxem) samozřejmě více, i když opravdu náročné publikum má stále víceméně smůlu.

  10. Filmový remake byl málokdy odvážnější. Pattinson si zahraje v předělávce brutální evropské klasiky
    Filmy14. 6. 2024
    Filmový remake byl málokdy odvážnější. Pattinson si zahraje v předělávce brutální evropské klasiky

    Roku 1981 měl ve Francii premiéru dost možná nejosobitější rozvodový thriller v dějinách kinematografie, jímž polský režisér Andrzej Żuławski přetavil vlastní bolestné zkušenosti v šokující psychologický horor s prvky tělesné mutace, jíž se proslavil spíš David Cronenberg. Kultovní Posedlost (Possession) s Isabelle Adjani a Samem Neillem nyní poslouží jako základ pro pořádně odvážný hollywoodský remake v režii Parkera Finna (Úsměv), v němž si podle všeho zahraje produkující Robert Pattinson.

  11. „Hraje příšerně.“ Šílená role Christiana Balea ostatní herce nejprve mátla i otravovala
    Filmy14. 6. 2024
    „Hraje příšerně.“ Šílená role Christiana Balea ostatní herce nejprve mátla i otravovala

    Oscarový Christian Bale dávno náleží k herecké smetánce, přičemž první krůčky udělal už roku 1987 ve válečné klasice Stevena Spielberga Říše slunce. Od té doby často opakuje své metodické přípravy a kompletně se svým rolím odevzdává, což pro kolegy a kolegyně může být frustrující. Po takřka pětadvaceti letech od premiéry se za společným účinkováním v satirickém thrilleru Americké psycho (American Psycho) ohlédli Chloë Sevigny a Josh Lucas, na něž extrémně soustředěný Bale nejprve valný dojem neudělal. Minimálně Lucas až posléze pochopil, o co se vlastně herec s režisérkou Mary Harron pokoušejí.

  12. Největší filmová krádež historie. Ikonický horor vydělal miliardy, zotročení herci nemají nic
    Téma14. 6. 2024
    Největší filmová krádež historie. Ikonický horor vydělal miliardy, zotročení herci nemají nic

    Před pětadvaceti lety se hororový žánr změnil od základů. Neznámí filmaři Daniel Myrick a Eduardo Sánchez ze společnosti Haxan Films si z obrovské líhně hereckých uchazečů, jimž přivýdělek 500 dolarů týdně na nezávislém projektu připadal jako ideální melouch před většími příležitostmi, vytáhli trojici dvacátníků. Heather Donahue, Michael C. Williams a Joshua Leonard se naučili zacházet s kamerovou a zvukovou technikou, v marylandských lesích dle hrubých náčrtků nafilmovali Záhadu Blair Witch a následně sledovali, jak nejvýdělečnější produkce filmové historie vystavuje jejich obličeje a směřuje k multimediální franšíze, ačkoli jim jako kompenzace v jednu chvíli přistál jen koš s ovocem.

  13. Heřmánek a Medvecká skládají nesourodou rodinnou Mozaiku. První díly mají své kouzlo
    Seriály13. 6. 2024
    Heřmánek a Medvecká skládají nesourodou rodinnou Mozaiku. První díly mají své kouzlo

    V důchodovém věku a se čtyřmi potomky, většinou na rozvod nepomýšlíte. Dlouholetí manželé, bývalí učitelé a zodpovědní adoptivní rodiče Jindřich s Helenou (Karel Heřmánek a Taťjana Medvecká) ovšem v seriálu Voyo s názvem Mozaika dokráčeli do životního stádia, kdy by ještě rádi něco udělali jen sami pro sebe. První dvě zveřejněné epizody šestnáctidílné show z pera Alice Nellis je staví před dilema, jak nečekaný zvrat co nejlépe vysvětlit rodině. Vlastní i adoptované (a dávno odrostlé) děti se navíc potýkají i se svými existenciálními a vztahovými problémy, které jim lemují náročnou cestu k poznání, co to vlastně obnáší mít rodinu.

  14. Po Zootropolis je tu Jídlopolis. Sprosté pokračování Buchet a klobás si opět nebere servítky
    Seriály13. 6. 2024
    Po Zootropolis je tu Jídlopolis. Sprosté pokračování Buchet a klobás si opět nebere servítky

    Čeština je jazyk bohatý, tudíž distribuční název Buchty a klobásy roku 2016 vhodně korespondoval s mládeži nepřístupným animákem Sausage Party, v němž skupina mluvících potravin v supermarketu unikala před fatálním kuchyňským osudem a přežití oslavila divokou párkovou souloží. Snímek od tvůrce Setha Rogena nyní dostává osmidílné seriálové pokračování, jež si Amazon objednal už roku 2022. První trailer před červencovou premiérou ukazuje svět ovládaný jídlem, které se však bez lidské pomoci nedokáže adaptovat na drsné přírodní podmínky.

  15. Sandra Bullock a Nicole Kidman se vrátí jako čarodějky. Oživí romantiku z devadesátek
    Filmy12. 6. 2024
    Sandra Bullock a Nicole Kidman se vrátí jako čarodějky. Oživí romantiku z devadesátek

    Kdysi největší ženské hvězdy Hollywoodu, herečky Sandra Bullock a Nicole Kidman, nemají o nabídky nouzi ani před šedesátkou. Mnoho lidí přitom nevzpomíná na jejich jediný společný projekt, jímž se roku 1998 stala fantaskní romantická komedie Magická posedlost (Practical Magic). Ve své době mizerně hodnocený a nevýdělečný snímek o sestrách obdařených čarodějnými schopnostmi, jejichž rodinu po mnoho generací stíhá kletba ukončující životy mužských partnerů, si získal určitou oblibu až v průběhu let. Studio Warner Bros. tedy chystá druhý díl, který opět adaptuje knižní předlohu Alice Hoffman a na scénu podle všeho přivede znovu oscarové herečky.