Disney to dokázal. Akolytka je dle fanoušků nejhorším Star Wars počinem všech dob

Disney to dokázal. Akolytka je dle fanoušků nejhorším Star Wars počinem všech dob
Star Wars: Akolytka | Disney+
Vášně probouzí zejména třetí díl s názvem Osud, který se retrospektivně zaměřuje na dětství dvojčat Veroshy a Mae (Amandla Stenberg). Tedy na protagonistku a antagonistku příběhu, v němž Síla v rukách matriarchální společnosti čarodějek zjevně dokáže sama počít děti a přezdívá se jí thread, tedy vlákno nebo příze. Časopis Forbes epizodu nazval největším zklamáním v historii Star Wars a zkritizoval nesympatické postavy, křečovité dialogy či využití údajně 180milionového rozpočtu, který se podílí na kulisách vyzařujících klaustrofobii.
Star Wars: Akolytka
Star Wars: Akolytka
  • Disney+
53%
Řada jiných periodik volí smířlivější názory a někde se dočteme ryzí chválu, podle níž Akolytka vytyčuje dosud nepoznaný a odvážný směr. Na Rotten Tomatoes dává 79 z 99 recenzí palec nahoru, průměrná známka 6,8 z 10 prozrazuje převládající spokojenost daleko od hořkých pocitů studu, jaké si letitý fandom asociuje třeba s nechvalně proslulým svátečním speciálem Star Wars z roku 1978. Tehdy bez účasti Lucase narychlo vznikla marketingová vánoční agitka s Chewiem, Hanem Solem či Lukem u jednoho rodinného stolu, jejíž kvality jsou ve světle tehdy revoluční filmové ságy až strašidelně mdlé. Holiday Special přitom od fanoušků na Rotten Tomatoes drží skóre 21 %, jasně nejnižší z celé série. Tedy až doteď, neboť Akolytka od publika vyfasovala vskutku ostudných 15 %.
Mnoho lidí se plně ztotožňuje s pohledem Forbesu a probírají dosud nejstrmější úpadek Disneyho éry, která vedle kontroverzních celovečeráků Poslední z Jediů nebo Vzestup Skywalkera doručila také skvěle hodnocené projekty jako Rogue One, Andor či Mandalorian. Diváci na sociálních sítích se tradičně srocují ve své rozmrzelosti a například kují pikle, kdy při premiéře každé zbývající epizody hodlají zapnout raději libovolnou část Lucasovy prequelové trilogie o Anakinovi. Ta si svou kriticky nelichotivou fází prošla, mnozí v ní dodnes spatřují začátek úpadku k infantilním replikám a umělohmotným zvratům či prostředím.
Uživatelé si její odkaz nicméně považují mnohem víc než Disneyho navazujícího díla, které se většinou marně pokouší nalézt vhodný vypravěčský balanc s novými postavami. Dvakrát tak citlivé jsou reakce v případě projektů s ženskými protagonistkami, s nimiž se tvůrci v předaleké galaxii učí lépe zacházet. Vidět to bylo na loňském seriálu Ahsoka, který si vedl dobře pod dohledem tradičních harcovníků Jona Favreaua a Davea Filoniho. Druhý jmenovaný spoluautor Klonových válek má stále blízko k Lucasovi a vzpomínal, že právě duchovní otec ságy nasměroval původní animovanou verzi Ahsoky i k její oblíbené hrané alternativě, když zamítl prvotní „příliš vážný“ koncept. Chtěl, aby tvůrci se svým výtvorem měli víc upřímné zábavy.
Star Wars: Akolytka
Star Wars: Akolytka
Star Wars: Akolytka
Hvězdné války: Sváteční speciál
Hvězdné války: Sváteční speciál
Akolytka už nemá žádný Lucasův vklad, noří se do vznešené serióznosti a kostrbaté osudovosti stylem, který popírá dřív preferované ohledy na atraktivní zábavu. Přehnaně nízká divácká hodnocení ovšem zčásti pramení také v tzv. reviewbombingu, kdy předpojatost a extrémní postoje hýbaly s veřejným míněním a nakonec i s čísly už před premiérou. Seriál má například na mezinárodní filmové databázi IMDB tristní skóre 3,6 z 10, přičemž hned 55 % hodnotících kliklo na nejnižší možné vysvědčení, tedy jedničku.
Star Wars komunita přitom není jako běžné obecenstvo, těžko se jí lze zavděčit a obtížně se určuje, do jaké míry jednotlivé ohlasy nezaujatě posuzují a v jaké míře naopak jen systematicky podrývají relevanci nabízených produktů. I to se prokazatelně děje a vidět to můžeme na nárůstu negativních hodnocení k australskému hororu Acolytes z roku 2008. Ten si někteří uživatelé chybně vytipovali a plivají na něj svou nenávist, která očividně příliš nevychází ze znalosti uměleckého díla – to totiž daní jedinci ani pořádně nerozeznají.
Akolytka, která ještě vypustí pět zbývajících epizod, každopádně dospěla v tomto poměřování sil mezi tvůrci a fanoušky na jakousi kritickou hranu. Lidé ji mají v menší oblibě než notoricky vysmívaný televizní speciál ze 70. let, což na budoucnost ságy může mít nezanedbatelný dopad. Nadcházející tituly včetně Skeleton Crew či druhé sezóny Andora mohou zajistit návrat na správný kurz, který ale beztak nastavit nejde. Je spíš otázkou, jestli v dříve univerzálně přístupném vesmíru Star Wars ještě vůbec existuje místo pro všechny. A jestli o to stojí nejen tvůrci, ale také nároční a místy vyloženě škodolibí „fandové."
Podívejte se na žebříček nejlepších seriálů, které jsou dostupné na Disney+.
Zdroje: Movieweb, X, Forbes