Spousta cavyků pro jeden Mord. Film nejen o zabijačce a slivovici připomene české klasiky

Spousta cavyků pro jeden Mord. Film nejen o zabijačce a slivovici připomene české klasiky
Mord | CinemArt
Krnovský rodák Adam Martinec vzešel z katedry režie na FAMU jakožto jeden z předních studentských talentů českého filmu, což se promítlo do jeho studentského krátkometrážního snímku Anatomie českého odpoledne. S ním roku 2018 opanoval Českého lva v kategoriích Nejlepší krátký film a Cena Magnesia za nejlepší studentský film. Vyprávěl o nejprve idylickém rodinném výletu k jezeru, jenž naruší zmizení dvou mladých chlapců. Z modelové situace založené na protichůdných perspektivách Martinec vydoloval poutavou čecháčskou kritiku a ukázal, že vyprávění řízené postavami v neobvyklých vypjatých situacích umí ovládat s odkazem na mistry nejúspěšnějšího období československé kinematografie.
Mord
Mord
  • iVysílání
Tímto směrem se zjevně vydá také Mord, který v traileru evokuje skoro dokumentární okénko do tradiční vesnické události. Přímé zobrazování zvířecí popravy, které by dodrželo šedesátkový realismus cinema-vérité, už je v dnešní době samozřejmě pasé. Martinec kolem problematicky nahlížené činnosti vystavuje spíš tragikomický příběh několika generací, jejichž rozdílné postoje i díky alkoholu probublávají jako pára nad kuchyňským hrncem.
Na první pohled dominuje rázovitost a vysoká frekvence aplikování posilňovacích prostředků, která se na jednu stranu zdá důležitější záminkou než osud samotného prasete. Se stoupající hladinou alkoholu se ale rozvazuje pusa a vystupují myšlenky zamknuté mimo dosah okolí, tudíž Mord od 8. srpna v kinech zabrousí do závažnějších vztahových a rodinných témat. Pro Martince však půvab vyplýval především z prostředí, kde sám vyrůstal. „Často se na Osoblažsko vracím. Je to fascinující ostrov uprostřed ničeho, je tam daleko z Česka i z Polska. Lidé odtamtud buď odjíždějí, nebo tam žijí celý život. Je to zapomenuté, ale krásné místo, kde žijí krásní lidé,“ sdělil režisér pro Deník N.
Mord: trailer | CinemArt
Přirozenost, již na první dobrou prohlubují také břitké dialogy, pojistili také neherci. Jejich využití opět koresponduje s některými díly nové vlny, jež se bránila dát všanc svou autenticitu a nezapomenutelného efektu dosáhla právě díky improvizačním neokázalým technikám neprofesionálních herců. Středem pozornosti v tomto ohledu bude režisérův otec Karel Martinec, jenž si hlavní rolí starousedlíka Karla připisuje herecký debut v celovečerním snímku. Předtím se i s dalšími neherci z Mordu objevil ještě v synově krátkometrážním filmu Cukr a sůl, který rovněž obdržel nominaci na Českého lva.
Mord bude mít světovou premiéru na blížícím se festivalu v Karlových Varech, do široké distribuce poputuje na začátku srpna. Očekávání jsou značná, v minulých letech v lázeňském městě zabodovala díla mladých talentů včetně Brutálního vedra, hororově laděné komedie Přišla v noci či frenetické žánrovky Banger, tudíž talentovaný Martinec má kam vkročit a potvrdit, že tuzemská scéna je na vzestupu. Rozhodně by měl doručit sofistikovanější film z českého zapadákova s příměsí alkoholu, než jaký v zimě uvedl Rudolf Havlík se svou taškařicí Franta Mimozemšťan. Ambice ostatně nemohou být odlišnější.
Prohlédněte si, s kým Mord může teoreticky soupeřit v žebříčku nejlepších českých a československých filmů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroj: CinemArt