Teplouš rozděluje publikum. Životní výkon Daniela Craiga v drogovém deliriu je syrový a nekompromisní

Teplouš rozděluje publikum. Životní výkon Daniela Craiga v drogovém deliriu je syrový a nekompromisní
Daniel Craig | BelvedereVodka
Queer je už poměrně dlouho natočený, režisér ale pozdržel premiéru jako omluvu pro benátský festival, z nějž na poslední chvíli stáhnul své Rivaly. Pokud si Guadagnino ve své domovině nechtěl udělat nepřátele, musel zde odpremiérovat svůj další film. A tak také učinil. I když svůj vyhlížený snímek nakonec osekal na 135 minut (první sestřihy prý měly ke třem hodinám), pořád dodal plnohodnotnou porci risqué zábavy.
Queer
Queer
59%
Teplouš je adaptací stejnojmenné předlohy, kterou sepsal podle svých vlastních zkušeností William S. Burroughs začátkem padesátých let, oficiálně vydat ji však mohl až o více než třicet let později v roce 1985. Od té doby se stala jedním z určujících kusů queer literatury. Není překvapivé, že po nenápadných Rivalech, v nichž jsou LGBT+ motivy přeneseny spíš do druhého plánu (a někteří je možná ani nepostřehnou), v případě Queeru to samozřejmě je prakticky nemožné a režisér tak může naplno rozvíjet témata, která jsou mu nejbližší.
Snímek sleduje Leeho (Daniel Craig), cynického a sebedestruktivního muže trávícího čas mezi americkými studenty žijícími v Mexico City, kde se oddávají alkoholu, drogám a sexu. Sám se do jednoho z mladíků (Drew Starkey) zamiluje. Příběh plný excesu a nestřídmosti dnes již samozřejmě není tak kontroverzní jako v době vzniku, kdy byla homosexualita ilegální i v mnoha zemích, v nichž je dnes již součástí mainstreamu. Přesto můžeme čekat intenzivní zážitek.
Jessica Henwick, Daniel Craig, Janelle Monáe
Na nože: Glass Onion | Netflix
První reakce jsou dle očekávání častěji vstřícné. Cinefilové Guadagnina zpravidla milují. Právě proto se ale 77% poměr kladných recenzí na Rotten Tomatoes, pro jiný film slušný výsledek, může jevit jako překvapivě nízké číslo. Pro porovnání, Rivalové mají 88 %, Do morku kostí 82 % a Dej mi své jméno 94 %. S čím tedy mají někteří problém?
Queer je podle všeho velmi fragmentovaný film, což jistě vyplývá už z předlohy. Místo jednoho velkého plynulého vyprávění nabízí spoustu střípků, z nichž některé jsou brilantní, jiné méně. Tento přístup z principu mnohým nevyhovuje, takže záleží na tom, kam se zařadíte.
Tenis nebyl nikdy tak žhavý. V Rivalech intimnosti nevidíme, přesto jde o nejsmyslnější film posledních let
Recenze23. 4. 2024
Tenis nebyl nikdy tak žhavý. V Rivalech intimnosti nevidíme, přesto jde o nejsmyslnější film posledních let
„Je tam pár skvělých momentů, čtyři vynikající herecké výkony a pár silných dialogů, ale dohromady to nestačí k vytvoření souvislého nebo zábavného filmu,“ žehrá Jo-Ann Titmarsh z London Evening Standard. „Jde možná o stejně roztříštěný film, jako je rozbitý jeho protagonista, a oba jsou neschopní srovnat své nedostatky do kupy. Jako velkolepý portrét touhy, degradace a deliria jde ale o zážitek, který je třeba vidět. Nemluvě o výkonu  Craigovy kariéry,“ oponuje Nick Schager z The Daily Beast.
Rivalové
uz-mi-lasko-neni-dvacet-let-kdyz-starsi-herci-ztvarnuji-mladsi-postavy-6
Dej mi své jméno
Do morku kostí
Rivalové
Publikum je také (byť stále ve prospěch Guadagnina) rozděleno na ty, kteří považují výsledek za nezvykle syrový a odvážný, a ty, pro něž jde o načančané pozérství. „Queer má možná pár chyb, ale jeho obnažující přístup k tak syrovému tématu spolu s pozoruhodným výkonem v hlavní roli z něj dělá trip, který stojí za to podniknout,“ chválí si Sophie Monks Kaufman z Time Out. „Teplouš je cvičením ve filmařské nafoukanosti,“ shazuje výsledek ze stolu Maureen Lee Lenker z Entertainment Weekly.
Je tedy zjevné, že snímek si najde své zastánce a odpůrce, což je jistě jedině na místě. Je skvělé, že filmař Guadagninova renomé netočí bezpečné snímky pro všechny, ale takové, které se nebojí riskovat a za cenu méně uhlazeného výsledku mohou nabídnout tím intenzivnější zážitek těm, jimž padnou do noty. Mluví se například o velmi explicitních sexuálních scénách, jež přesahují standardy anglofonních produkcí. Teplouš zatím nemá určenou českou distribuci, ale protože se mluví o oscarové nominaci pro Craiga, je pravděpodobné, že se snímku někdo chopí. A možná ho uvidíme ho v našich kinech na únorovém/březnovém odkladišti méně vděčných Oscarovek.
Podívejte se na žebříček nejlepších režisérů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Rottentomatoes, Enterteinment Weekly, Time Out, London Evening Standard, The Daily Beast