Dva favorité na Bonda pod režisérem poslední bondovky. Nová adaptace Jo Nesba bude krimi událostí

Dva favorité na Bonda pod režisérem poslední bondovky. Nová adaptace Jo Nesba bude krimi událostí
Tom Hardy – Motorkáři | Universal Pictures
Do celovečerního formátu už knihy čtyřiašedesátiletého norského spisovatele převedli třikrát, a to v případě Lovců hlav, Sněhuláka a The Hanging Sun. Kniha Jealousy Man přitom ve filmové verzi s Josephem Gordonem-Levittem vyjde s názvem Killer Heat už koncem září, kdežto na povídku Londýn si brousí zuby Ben Stiller (Tropická bouře) se scénářem Erica Rotha (Forrest Gump).
Tom Hardy
Tom Hardy

Herec, Režisér

7.8
Krev na sněhu (Blood on Snow) se ale tvaruje do nejzásadnější události, kalifornský režisér Cary Fukunaga totiž odolává nařčení z nepatřičného chování a zneužívání moci v zákulisí svých filmů a nadále rozšiřuje své silné tvůrčí portfolio. Režíroval první sezónu Temného případu, dále seriál Maniak i několik epizod letošní válečné epiky Vládcové nebes. Na stříbrná plátna s úspěchem uváděl historickou Janu Eyrovou nebo kritické reflexe násilných regionů Sin Nombre a Bestie bez vlasti. Před třemi lety se jako režisér a jeden ze scenáristů podepsal pod bondovku Není čas zemřít, která působivě završila éru Daniela Craiga a svět uvrhla do hádanek ohledně dalších filmových osudů Flemingova díla.
Bullet Train
Aaron Taylor-Johnson
Tom Hardy (Taboo)
Není čas zemřít
Sněhulák
S ním byl na jaře spojovaný také čtyřiatřicetiletý Aaron Taylor-Johnson známý z Godzilly, Tenetu či Bullet Trainu, jenž se chopí hlavní role v chystané kriminálce z pera Nesba, který spolu s Benem Powerem (Mnichov: Na prahu války) dohlédne na scénář adaptace. Krev na sněhu sleduje chladnokrevného zabijáka Olava (Johnson) ve službách mocného Hoffmana, pod jehož nemilosrdným zevnějškem se skrývá nečekaná inteligence a neochvějný morální kodex, formovaný složitým dětstvím. Když Hoffman nařídí vraždu své vlastní manželky, Olavovy zásady se dostávají do konfliktu s jeho loajalitou. Místo toho, aby zmáčkl spoušť, vymyslí plán, který z něj udělá další Hoffmanův cíl. Bez důvěryhodných kontaktů Olav vytvoří nestabilní spojenectví, které ho situuje do centra smrtící gangsterské války v Oslu. Z bývalého násilného vykonavatele se Olavovou volbou stává nepravděpodobný hrdina ve světě, kde žádný dobrý skutek nezůstane bez trestu.
Tom Hardy zastane producentskou pozici a podle všeho se ujme vedlejší úlohy vůdce gangu přezdívaného The Fisherman. Volně tím naváže na další mručivý výkon v letošních Motorkářích, kde šéfoval partičce silničních toreadorů a potvrdil, že tohle umí jako málokdo. Momentálně se chystá promovat třetí díl komiksového Venoma s podtitulem Poslední tanec, který kina charakterově rozpoltí od 24. října. Netrpělivě se přitom vyčkává na odkládaný akčňák Havoc od režiséra Zátahu Garetha Evanse, což by vidina ohlášené Nesbøvy adaptace měla hercovým fandům vykompenzovat.
Aaron Taylor-Johnson
Aaron Taylor-Johnson

Herec

7.3
Johnson se pro změnu připravuje na blížící se premiéry marvelovské komiksovky Lovec Kraven a hororového remaku Roberta Eggerse Nosferatu, v létě rovněž dotočil pokračování zombie klasiky 28 Years Later. I bez Bonda se tedy profiluje jako žádaná filmová hvězda a sdílení scény s dávno etablovaným Hardym a pod taktovkou zatím neomylného Fukunagy snad zaručí žánrovou kvalitku. Nepovedený a studiem mrzačený Sněhulák s Michaelem Fassbenderem ovšem kriticky roztéká jako odstrašující příklad.
Podívejte se na žebříček nejlepších kriminálních filmů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Deadline, Film Stories