Třetí Na nože stojí přes 200 milionů. Rozpočet jde hlavně na obludné honoráře hereckých hvězd

Třetí Na nože stojí přes 200 milionů. Rozpočet jde hlavně na obludné honoráře hereckých hvězd
Na nože: Glass Onion | Netflix
Poslední dobou často řešíme, jak obludně bobtnají rozpočty hollywoodských filmů, a to způsobem, který i atraktivní snímky odsuzuje k bezprostřednímu komerčnímu neúspěchu. Jakkoliv je Gladiátor 2 jedním z nejvyhlíženějších filmů do konce roku, při rozpočtu přes 300 milionů dolarů prakticky nemá šanci se zaplatit. A to je jen špička ledovce ohledně rozhazování. Dokonce i další film jindy skromného Paula Thomase Andersona stojí okolo 150 milionů. A takhle bychom mohli pokračovat.
Wake Up Dead Man: A Knives Out Mystery
Wake Up Dead Man: A Knives Out Mystery
AI
65%
Zmíněné tituly ale většinou alespoň dávají jasně najevo, proč je nutné vystavit tak vysoký účet. Sandálový opus s velkolepými scénami a akční film napěchovaný kaskadérskými kousky něco stojí. Jednou z hlavních předností kriminálek však je, že jsou typicky laciné na výrobu. Tím spíše klasické whodunity, v nichž se parta lidí zavře do nějakého luxusního sídla a geniální detektiv řeší, kdo z nich je vrah. Netflix tu má ozkoušený recept, jak za málo peněz odehrát hodně muziky. Přesto se objevují reporty o tom, že třetí Na nože přijde na absurdních 210 milionů dolarů. Kolik si proboha v Kunraticích za dekorace naúčtovali tentokrát?
Jen pro porovnání, jednička i dvojka stály po 40 milionech. A dokonce ani Kenneth Branagh se svými opulentními poirotovkami nepřekročil stovku (prostřední Smrt na Nilu za 90 milionů dolarů už byla považovaná za nerozumný exces a u trojky se muselo šetřit). Pokud se pak škrábete na hlavě ohledně toho, jak se má v přepočtu bezmála 5 miliard korun projevit na našem zážitku, odpověď je jednoduchá: Inu, nijak.
Na nože 3
soucasne-satiry-kritizuji-dokola-stale-totez-trojuhelnik-smutku-na-noze-i-menu-jsou-ztrestenymi-komediemi-pro-lepsi-lidi
Daniel Craig
Janelle Monáe
Dave Bautista
Tedy... To je trochu nefér. Rian Johnson snad těmi penězi na palce nezatopil. Drtivá většina rozpočtu jde ale přímo na honoráře hereckého obsazení. Třetí Na nože s podtitulem Wake Up Dead Man v hvězdnosti překonává i dvojku, jež měla svého času během pandemie štěstí v neštěstí a za relativně málo peněz díky napůl stojícímu filmovému průmyslu splašila dost předních jmen.
U trojky se podařilo shrábnout další esa. Krom obligátního Daniela Craiga se objeví Jeremy Renner, Josh O'Connor, Glenn Close, Andrew Scott, Mila Kunis či Josh Brolin. Jistě tedy dává smysl, že se rozpočet musí navýšit. Ale o tolik? Pro porovnání, ve zmíněném projektu Paula Thomase Andersona si Leonardo DiCaprio v hlavní roli údajně vyúčtoval 20 milionů dolarů. Kdyby si každé tohle jméno řeklo stejnou sumu (což by bylo dost troufalé, s DiCapriem se co do komerční velikosti doopravdy může měřit snad jen Craig), pořád nám zbyde celý rozpočet předešlých dílů. Očekávejme tedy (zřejmě) velmi výpravnou a luxusní podívanou.
Ve druhém Na nože! se předvídá pád Elona Muska. Svižná satira dekadentních miliardářů si s ničím neláme hlavu
Recenze24. 12. 2022
Ve druhém Na nože! se předvídá pád Elona Muska. Svižná satira dekadentních miliardářů si s ničím neláme hlavu
Netflix zaplatil po úspěchu jedničky Johnsonovi za exkluzivní práva na dvě pokračování 450 milionů dolarů, což samo o sobě zvedalo obočí. Mimo jiné i proto, o jak relativně laciné filmy na výrobu šlo. Johnson tedy, jak je jeho zvykem, subvertoval naše očekávání a trojku točí za pětinásobek předešlých rozpočtů.
Vyplatí se tahle investice? A bude trojka posledním dílem, nebo Netflix Johnsonovi prodlouží smlouvu? A hlavně: Povede to vše ke vzniku dobrého filmu? To je zatím ve hvězdách. O ději trojky nic nevíme, máme jen jednu černobílou fotku nově stylizovaného Craiga (tentokrát s dlouhými vlasy) a také víme, že natáčení skončilo v půlce srpna. Nyní čeká snímek ještě postprodukce a nakonec uvedení někdy v roce 2025.
Podívejte se na žebříček nejlepších kriminálek podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: World of Reel