Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Krvavý a sexy Rebel Moon se blíží. Snyderovy režisérské verze se na Netflixu objeví už brzy
    Filmy12. 6. 2024
    Krvavý a sexy Rebel Moon se blíží. Snyderovy režisérské verze se na Netflixu objeví už brzy

    Tak a je to tady. Po mnoha neurčitých slibech se konečně dozvídáme novinky o tajemném režisérském sestřihu obou dílů Rebel Moonu. Svérázná a kritickou obcí vysmívaná sci-fi sága Zacka Snydera uvedla první díl na Netflixu koncem loňského roku a letos v dubnu jsme se dočkali pokračování. Tím však Snyder se svou obilnou epopejí rozhodně nekončí, neboť jak je už jeho zvykem, přesvědčil Netflix k vydání pozměněných režisérských verzí, které by měly skutečně odrazit „jeho vizi“.

  2. Zapadlá krimi ze 70. let inspirovala skutečnou bankovní loupež. Ta ale dopadla jinak než ve filmu
    Téma12. 6. 2024
    Zapadlá krimi ze 70. let inspirovala skutečnou bankovní loupež. Ta ale dopadla jinak než ve filmu

    Občas filmaři udělají všechno správně, ale stejně to nestačí. Vymyslí chytlavý příběh, pomocí schopných herců a hereček ho dokážou stylově a poutavě natočit, kritická obec je nadšena… ale publikum to stejně nezajímá. Mezi takové filmy patří třeba neo-noirovka Přátelé Eddieho Coylea (The Friends of Eddie Coyle) z roku 1973, kterou mnozí odborníci řadí mezi nejzdařilejší kriminálky 70. let. Z běžných filmových diváků a divaček však snímek zná jen málokdo – i když měl přesah do běžného života mnohem větší, než by si tvůrci přáli.

  3. Hrdinní muži bojují nejen Ve jménu cti, ale i křehkého ega. Divácký hit z Varů jde konečně do kin
    Recenze11. 6. 2024
    Hrdinní muži bojují nejen Ve jménu cti, ale i křehkého ega. Divácký hit z Varů jde konečně do kin

    V posledních letech se zdálo, že Diváckou cenu na karlovarském festivalu mají předplacenou tuzemské tituly. Vítězi této festivalové ankety o divácky nejpřívětivější snímek se totiž staly snímky PSH Nekonečný příběh (2022), Zátopek (2021) a Jiří Suchý – Lehce s životem se prát (2019). O to větším překvapením bylo loni vítězství francouzského historického dramatu, zaměřeného navíc na velmi specifické téma – totiž na hranici legality probíhající souboje na konci 19. století. S téměř ročním zpožděním a další edicí festivalu za dveřmi se snímek Ve jménu cti (Une affaire d'honneur) konečně dostává i do běžných kin.

  4. Top Gun vycházel ze skutečného příběhu. Reálný předobraz měly i tři hlavní postavy
    Filmy11. 6. 2024
    Top Gun vycházel ze skutečného příběhu. Reálný předobraz měly i tři hlavní postavy

    V roce 1986 si Tom Cruise připsal jeden ze svých největších hitů a poprvé se skutečně výrazně zapsal do popkulturního povědomí. Stíhačkový akčňák Top Gun (1986) se posléze dočkal i odsudků kvůli své špatně skrývané propagandistické rovině, tento náborový leták amerického námořnictva se však pyšnil na svou dobu velmi působivou akcí a koneckonců i nezanedbatelnou mírou chlapáckosti, na níž velká část publika slyšela.

  5. Ve filmech je stále méně intimních scén, dává to však smysl. Ve kterých zemích jsou na ně nejcitlivější?
    Téma9. 6. 2024
    Ve filmech je stále méně intimních scén, dává to však smysl. Ve kterých zemích jsou na ně nejcitlivější?

    Datový analytik Stephen Follows pravidelně přichází s podnětnými pohledy na filmový průmysl a tentokrát se hned dvakrát zabýval sexualitou. Jednak zkoumal, zdali jsou pravdivé zvěsti ohledně úbytku sexuálního obsahu v mainstreamových filmech, o čemž jsme v minulosti také psali. Zároveň se podíval i na to, jak jednotlivé země k choulostivým scénám přistupují z hlediska věkových doporučení. Pojďme si Followsova zjištění projít podrobněji.

  6. „Do zad nikoho střílet nebudu.“ Clint Eastwood porušil pravidlo dřívější westernové legendy
    Téma9. 6. 2024
    „Do zad nikoho střílet nebudu.“ Clint Eastwood porušil pravidlo dřívější westernové legendy

    Pokud byste měli jmenovat dvě nejvýraznější tváře amerických westernů, dost možná by padla jména Johna Waynea a Clinta Eastwooda. Oba ztělesňovali archetypy drsných kovbojů, kteří na nebezpečném Divokém západě zjednávali pořádek – i když každý trochu jinak. Ačkoli se oba ve své době stali vzorem pro mnoho zámořských mužů a vytvořili určitý maskulinní ideál, jejich přístup se výrazně lišil.

  7. Dcera M. Nighta Shyamalana se potatila až příliš. Její debut Strážci opakuje známé chyby
    Recenze8. 6. 2024
    Dcera M. Nighta Shyamalana se potatila až příliš. Její debut Strážci opakuje známé chyby

    Ukázky a dosavadní informace o novém mysteriózním hororu Strážci (The Watchers) lákaly především na dvě věci – jednak na tajuplnou atmosféru evokující chytřejší sociální thrillery, v nichž se ti nejděsivější bubáci skrývají v našem nitru, a také na částečně známé jméno na režijní stoličce. Strážce totiž režírovala i napsala Ishana Night Shyamalan, dcera slavného M. Nighta Shyamalana. A jeho geny v tomto případě rozhodně nezapře, což ale není myšleno úplně v dobrém.

  8. Měly rozjet velkolepé série, ale selhaly. 6 filmů, které diváci předurčili k neúspěchu
    Téma7. 6. 2024
    Měly rozjet velkolepé série, ale selhaly. 6 filmů, které diváci předurčili k neúspěchu

    Řeší se to téměř u každého hollywoodského blockbusteru. Ještě před premiérou druhé Duny či Furiosy jsme slýchali zvěsti o tom, že na kasovních výsledcích závisí, zdali se fanoušci dočkají i dalšího pokračování. Zatímco v případě Duny se to zřejmě povedlo a Denis Villeneuve už trojku s dosavadním názvem Spasitel Duny (snad) píše, pouštní dobrodružství George Millera doplatilo na aktuální vyprahlost kinosálů a další adrenalinovou jízdu ze světa Šíleného Maxe jen tak někdo neodklepne.

  9. Z Johnnyho Deppa se stane Satan. Novinka legendárního režiséra bude opět divoká
    Filmy7. 6. 2024
    Z Johnnyho Deppa se stane Satan. Novinka legendárního režiséra bude opět divoká

    Montypythonovsky buřičský duch se v Terrym Gilliamovi nezapře. Již třiaosmdesátiletý filmař, který naposledy režíroval nepříliš vřele přijatou metafikci Muž, který zabil Dona Quijota v roce 2018, totiž chystá další film. Z toho, co se o něm zatím ví, je jasné, že Gilliam hodlá nadále bojovat proti tzv. korektnosti všemi dostupnými prostředky.

  10. Hitchcock a mocný producent si nemohli přijít na jméno. Vznikl díky tomu ikonický záporák
    Filmy7. 6. 2024
    Hitchcock a mocný producent si nemohli přijít na jméno. Vznikl díky tomu ikonický záporák

    Před časem jsme psali o tom, jak se Alfred Hitchcock na přelomu 30. a 40. let přesunul z Anglie do Hollywoodu, díky čemuž se rozpočty i měřítko jeho filmů mohly podstatně zvýšit. Na nejslavnější filmové kopce jej pozval producent David O. Selznick, toho času slavící obří úspěch s historickým melodramatem Jih proti Severu. Mezi oběma muži se však rozhořel spor, který Hitchcock korunoval svou typickou jízlivostí.

  11. Všimli jste si drsného vtípku v Titanicu? Cameron svému producentovi přichystal obskurní osud
    Filmy6. 6. 2024
    Všimli jste si drsného vtípku v Titanicu? Cameron svému producentovi přichystal obskurní osud

    Titanic se dočkal už bezpočtu rozborů a analýz, které se pokoušely vystihnout úspěch jeho skloubení dojemného melodramatu a katastrofické epiky. Ačkoli jde o tříhodinový, z hlediska rozpočtu i komparzu obří kolos, fanoušky nepřestává fascinovat míra detailu, jíž byl James Cameron ochotný věnovat pozornost. Díky tomu lze na snímku i po mnoha zhlédnutích objevit něco zcela nového – třeba dobře známý pád jedné ze zcela vedlejších postav, která ale byla pro Camerona velmi důležitá.

  12. Stephen King chválí hororový hit: Brutální pecka s kýbly krve a nejděsivějším Mimoněm
    Filmy6. 6. 2024
    Stephen King chválí hororový hit: Brutální pecka s kýbly krve a nejděsivějším Mimoněm

    Stephen King se často a rád vyjadřuje k filmům – a to nejen k nekonečným zástupům adaptací svých knih. Nyní na sociální síti X pochválil očekávaný horor, který se i od kritické obce zatím dočkal nadšeného přijetí, ale většinové publikum je zatím o poznání opatrnější.

  13. 5 nejlepších filmů Jima Jarmusche. Od Patersona ke Ghost Dogovi, nezávislá legenda pořád baví
    Filmy5. 6. 2024
    5 nejlepších filmů Jima Jarmusche. Od Patersona ke Ghost Dogovi, nezávislá legenda pořád baví

    Osamělí hrdinové, komedie s kamennou tváří, meditativní tempo. To jsou jedny ze základních charakteristik děl Jima Jarmusche, pomyslné rockové hvězdy zámořské nezávislé scény. Pro své filmy pravidelně píše scénáře, občas i hudbu a někdy je i sám stříhá. Ztělesňuje ideál nekonvenčního autora, jenž se řídí svou intuicí a nedbá na požadavky trhu.

  14. Jak se bojuje za svobodu slova ve stínu okupace? Mádlovo drama Vlny tasí našlapaný trailer
    Filmy5. 6. 2024
    Jak se bojuje za svobodu slova ve stínu okupace? Mádlovo drama Vlny tasí našlapaný trailer

    „Prozíravost neznamená vědět, jak to dopadne. Prozíravost znamená bejt připravenej na všechny varianty,“ slyšíme v ukázce na novou tuzemskou dobovku s názvem Vlny. Jedná se o třetí režijní počin Jiřího Mádla, který se tentokrát vrací do ožehavé doby konce 60. let a prostřednictvím špionážního thrilleru předkládá trudný obrázek období plného paranoii a skrytých nebezpečí.

  15. „Totální nesmysl.“ Komička Rebel Wilson má jasný názor na to, kdo by měl hrát gay postavy
    Téma4. 6. 2024
    „Totální nesmysl.“ Komička Rebel Wilson má jasný názor na to, kdo by měl hrát gay postavy

    „Když máte nadváhu, můžete o tom dělat vtipy. Ale pokud ji nemáte, tak nemůžete. Takhle nějak to momentálně vypadá. Těžko říct, jestli je to pro komedii dobře. Míří to stejným směrem, jako kdybyste řekli, že pouze heterosexuální herci mohou hrát heterosexuální role a gay herci jen gay role, což považuji za úplný nesmysl,“ myslí si herečka a komička Rebel Wilson a zase jednou trochu píchá do vosího hnízda. Měli by gay postavy hrát pouze gay herci a herečky?