Stephen King chválí hororový hit: Brutální pecka s kýbly krve a nejděsivějším Mimoněm

Stephen King chválí hororový hit: Brutální pecka s kýbly krve a nejděsivějším Mimoněm
In a Violent Nature | IFC Films
Konkrétně jde o kanadský slasher In a Violent Nature (tedy volně přeloženo „Násilným způsobem“), což je celovečerní debut Chrise Nashe. Němý zabiják ve snímku vyvražďuje teenagery uprostřed kanadské přírody, což zní jako to nejotřepanější slasherové klišé, ale Nash přišel se zajímavým ozvláštněním – film totiž nesledujeme z pohledu vystrašených obětí, jak je zvykem, nýbrž z perspektivy samotného vraha.
In a Violent Nature: 2. trailer | IFC Films
Nezávislý snímek se dočkal úspěšné premiéry v lednu na festivalu Sundance a před pár dny se objevil i v zámořských kinech. Obě skupiny jej však přijaly zcela odlišně a není těžké hádat proč. Nash totiž jako své inspirační zdroje jmenoval Terrence Malicka či Guse Van Santa, obecněji pak směr slow cinema. Zabijáka tudíž sledujeme v dlouhých statických záběrech a bez hudebního doprovodu.
Jde tedy o značně nedivácký přístup ke slasherovému subžánru, což odráží i hodnocení na serveru Rotten Tomatoes. Zatímco 86 procent kritiků a kritiček uděluje pomyslný palec nahoru, zhlédnutí doporučuje pouze 44 procent diváků a divaček. King se řadí k první skupině a o svůj názor se podělil na sociální síti X.
In a Violent Nature (2024)
In a Violent Nature (2024)
In a Violent Nature (2024)
In a Violent Nature (2024)
In a Violent Nature (2024)
„Pokud chcete vidět slasher, s tímhle nešlápnete vedle. Je pomalý, skoro až ospalý, ale když už teče krev, jsou jí plné kýble. Vrah v masce navíc vypadá jako nejděsivější Mimoň na světě,“ podělil se King i o překvapivou paralelu se štěbetajícími animovanými hrdiny. Zároveň však potvrdil to, co popisují i zámořské recenze – totiž že násilí je opravdu brutálnější a znepokojivější, než jsme běžně zvyklí.
Pokud tedy na názor mistra literárního hororu dáte, mohlo by se vám In a Violent Nature líbit. Zatím není ohlášená česká distribuce a lze pochybovat, že se snímek do našich kin vůbec dostane; v průběhu roku by se však aspoň měl objevit na hororové platformě Shudder, takže žánroví nadšenci jej snad uloví aspoň tam.
Podívejte se na náš žebříček nejlepších hororů posledních deseti let.
Zdroje: X, ScreenRant, Rotten Tomatoes