Martin Svoboda

Martin Svoboda

Autor
Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, přispívá do Cinepuru, Filmu a doby, Dok.Revue a A2. Jako externista prošel Aktuálně.cz a Deníkem N.

Články autora

  1. Druhý Avatar je oficiálně hotový a první reakce svědčí o úchvatném zážitku. Bude to ale stačit?
    Filmy29. 11. 2022
    Druhý Avatar je oficiálně hotový a první reakce svědčí o úchvatném zážitku. Bude to ale stačit?

    Za necelé tři týdny se do kin dostane nepříliš známý nezávislý snímek Avatar: The Way of Water, který dokonce ani nemá český distribuční název. Kinařům je ho tak moc líto, že se v blízké budoucnosti rozhodli nepouštět prakticky nic jiného, aby kanadskému režisérovi Jamesi Cameronovi, jemuž se nepovedlo zrežírovat film už 13 let, aspoň trochu pomohli! O tomhle tajemném malém projektu teď máme pár novinek.

  2. Mysteriózní drama 1899 skvěle využívá prostředí parníku trčícího uprostřed oceánu, ale chytrosti moc nepobralo
    Recenze28. 11. 2022
    Mysteriózní drama 1899 skvěle využívá prostředí parníku trčícího uprostřed oceánu, ale chytrosti moc nepobralo

    Na Netflixu nyní co do čísel sledovanosti poměrně boduje mysteriózní osmidílný seriál 1899. A není se čemu divit, tvůrci totiž nabízejí velmi pěkné retro. Ani ne tak tím, že se děj odehrává na konci předminulého století, ale protože celá produkce připomíná dobu „europudinků“, tedy velkých mezinárodních koprodukcí, kdy několik evropských národů spojilo síly, aby si zahrály na Spojené státy.

  3. Nejfilmovější ze všech filmových žánrů! 11 nejlepších muzikálů všech dob
    Téma27. 11. 2022
    Nejfilmovější ze všech filmových žánrů! 11 nejlepších muzikálů všech dob

    Byly doby, kdy byl muzikál považovaný za nejfilmovější z filmových žánrů. Nabízel uspokojení všech vjemů způsobem, na jaký se zmůže jen stříbrné plátno. Dokonalá vystoupení pánů a dam v těch nejelegantnějších róbách nás zvou do světa, kde neexistují opravdové starosti a každá emoce ožívá hudbou. Časem se to samozřejmě trochu zkomplikovalo… Podívejme se tedy na některé z nejdůležitějších a nejlepších muzikálů všech dob.

  4. Co je větší hororové monstrum než vlastní máma? Chystané drama čeští filmaři točí ve vlastním bytě
    Téma24. 11. 2022
    Co je větší hororové monstrum než vlastní máma? Chystané drama čeští filmaři točí ve vlastním bytě

    V Praze kousek od zastávky Hradčanská se ve zrekonstruovaném a prostorném bytě filmaře Jana Vejnara právě dokončila pražská část natáčení snímku Přišla v noci. Bude vyprávět hororový příběh matky, která se rozhodne infiltrovat život svého dospělého syna a jeho partnerky. Film vzniká bez podpory velkých institucí a jeho autoři ho vytvořili tak, aby ho mohli doslova natočit u sebe doma. Kinobox byl při tom.

  5. V pátém Indiana Jonesonovi Harrison Ford digitálně omládne, aby mohl dát naposledy pěstí do nosu nacistům
    Filmy23. 11. 2022
    V pátém Indiana Jonesonovi Harrison Ford digitálně omládne, aby mohl dát naposledy pěstí do nosu nacistům

    Pátý Indiana Jones sice ještě nemá název, jeho premiéra příští červen už je ale jen půl roku daleko. Zní to skoro neuvěřitelně s ohledem na to, jak dlouho o projektu slýcháme a jak málo o něm víme. Jedna novinka se ale přece jen do světa dostala. A navíc poněkud kontroverzní.

  6. Spielbergův vysněný film je místy úchvatný. To ale neznamená, že by mistrovi občas neprospělo slyšet „ne“
    Recenze22. 11. 2022
    Spielbergův vysněný film je místy úchvatný. To ale neznamená, že by mistrovi občas neprospělo slyšet „ne“

    Zákon vypozorovaný z dějin kinematografie ukazuje, že u každého režijního velikána stoupá s přibývajícími lety pravděpodobnost, že natočí o svém dětství a vlastní iniciaci do světa filmu, prakticky ke sto procentům. A Steven Spielberg přeci je režijní nestor, určující osobnost americké mainstreamové kinematografie. Takže ano, je to tady!

  7. Robert Sedláček: „Každý film potřebuje říct aspoň jednu srozumitelnou větu“
    Rozhovory21. 11. 2022
    Robert Sedláček: „Každý film potřebuje říct aspoň jednu srozumitelnou větu“

    Promlčeno s Karlem Rodenem rozhodně dokáže zaujmout. Asi proto se snímek po uvedení na Netflixu zařadil mezi nejsledovanější filmy v Česku. Co stojí za vznikem těžko uchopitelného projektu? Přečtěte si rozhovor s režisérem Robertem Sedláčkem.

  8. Černohumorná kriminálka Před vraždou chce být o hodně chytřejší, než na co opravdu má. Stojí za to nechat se jí oblbnout?
    Recenze18. 11. 2022
    Černohumorná kriminálka Před vraždou chce být o hodně chytřejší, než na co opravdu má. Stojí za to nechat se jí oblbnout?

    Showrunner Sherlocka a několika z nejúspěšnějších řad moderního Doktora Who se pokusil pro Netflix připravit další zamotaně zábavnou černohumornou kriminálku Před vraždou, kde by ukázal veškeré své know-how. Problém je, že to všechno jsme už viděli a ne každý chce zas.

  9. Horor, ve kterém vám luxusní večeři servíruje Ralph Fiennes, je dostatečně chytrou a vtipnou satirou, aby nevadilo, že z ní nic moc nevyplyne
    Recenze17. 11. 2022
    Horor, ve kterém vám luxusní večeři servíruje Ralph Fiennes, je dostatečně chytrou a vtipnou satirou, aby nevadilo, že z ní nic moc nevyplyne

    Filmy jsou v krizi, opakuje se zas a znova. Jeden žánr ale překvapivě vzkvétá, a to komerčně i umělecky: horor. V Česku se do oficiální distribuce dostane jen malý zlomek celkové produkce. Snímek Menu představuje z letošní nabídky dostupné i u nás jeden z lepších chodů.

  10. Tvůrce Mostu! a Okresního přeboru přichází s křupanskou road movie. Sympatizovat s hrdiny Grand Prix není snadné
    Recenze16. 11. 2022
    Tvůrce Mostu! a Okresního přeboru přichází s křupanskou road movie. Sympatizovat s hrdiny Grand Prix není snadné

    Jan Prušinovský nemá v českém prostředí obdobu. Jde o talentovaného a schopného režiséra, ovšem bez ambicí točit filmy určené pro mezinárodní festivalový trh. Místo toho zůstává v prostředí lokálního mainstreamu, jehož možnosti testuje a v lepších chvílích i posouvá. Zapsal se hlavně hity Most! a Okresní přebor, kritika si ho zamilovala za Kobry a užovky.

  11. On, ona, oni… Nebinární Emma D’Arcy z Rodu draka příští rok zatřese kategoriemi filmových cen. Vzniklá diskuze rozhodně není ztrátou času
    Téma15. 11. 2022
    On, ona, oni… Nebinární Emma D’Arcy z Rodu draka příští rok zatřese kategoriemi filmových cen. Vzniklá diskuze rozhodně není ztrátou času

    Filmové a televizní ceny jsou v mnoha ohledech přežitek. V dnešním roztříštěném světě není nikdo doopravdy zvědavý, koho jaká skupina prohlásí za „nejlepšího“ v čemkoli. A když, tak jen proto, aby se o tom dalo hádat. Sledovanost slavnostních večerů padá, skandály ohledně předpojatosti a legitimity porot se sčítají. Emma D’Arcy a její zástup fanoušků a fanynek se ale postará o to, aby televizní ceny měly příští sezónu téma. U nebinárních osob totiž není zcela jasné, v jaké kategorii je ocenit za skvělý herecký výkon.

  12. Fanoušci se těšili, tříminutový Star Wars film kultovního japonského studia ale v jejich očích nezachraňuje ani Baby Yoda
    Filmy14. 11. 2022
    Fanoušci se těšili, tříminutový Star Wars film kultovního japonského studia ale v jejich očích nezachraňuje ani Baby Yoda

    Vzrušující umělecké kolaborace očekáváme od hudebníků, někdy od filmařů, většinou každopádně od individuálních umělců. Málokdy se stane, že by konzumenty (pop)kultury zvlášť zajímala zpráva, že na nějakém projektu budou pracovat dvě studia. Na tom nakonec není nic neobvyklého. Jenže tentokrát tak učinily firmy se značnou osobní identitou, od nichž by na první pohled spolupráci čekal málokdo. Mainstreamový americký gigant Lucasfilm (spadající pod Disneyho) a kultovní japonské studio Ghibli.

  13. Britney Spears vzkazuje zájemcům o natočení jejího životopisu: „Nejsem mrtvá, vole!“ Je proto její příběh pro filmaře tabu?
    Téma14. 11. 2022
    Britney Spears vzkazuje zájemcům o natočení jejího životopisu: „Nejsem mrtvá, vole!“ Je proto její příběh pro filmaře tabu?

    Životopisné filmy platily dlouhé roky za poněkud ospalý žánr, který se točí hlavně tehdy, když studio chce posbírat filmová ocenění. Poslední dobou ale biografie chytají druhou mízu. Tento rok mezi ty největší patří Elvis a Blondýnka, jež jsou obviňovány z ledasčeho, nikdy ale z fádnosti a sázení na jistotu. Ne každý je však nadšený. Mezi nimi ti, kteří nechtějí vidět film sami o sobě. Popová ikona přelomu století Britney Spears by na příběh o sobě do kina nevyrazila.

  14. Z LGBTQ+ verze Olověné vesty se nakonec vyklubal krásně pozitivní zážitek
    Recenze10. 11. 2022
    Z LGBTQ+ verze Olověné vesty se nakonec vyklubal krásně pozitivní zážitek

    Queer festival Mezipatra končí svou pražskou část (naváže v Brně) a jedním z divácky nejlépe přijatých fikčních filmů je rakouské drama Eismayer, jež sleduje komplexní problematiku homosexuálních vztahů v armádě a přeneseně v celé společnosti. Přináší zakázanou romanci podle skutečné události, která znamená tak hodně a tak málo.

  15. Falešný trailer to dotáhl na celovečerní film. Největšího podivína americké popkultury v něm ztvárňuje Harry Potter. Stálo to ale za námahu?
    Recenze9. 11. 2022
    Falešný trailer to dotáhl na celovečerní film. Největšího podivína americké popkultury v něm ztvárňuje Harry Potter. Stálo to ale za námahu?

    Byť se tuto část americké popkultury nepodařilo exportovat stejně úspěšně jako seriózní dramata a akční blockbustery, Weird Al Yankovic je doma ve Spojených státech jednou z nejznámějších a nejpopulárnějších tváří televizní zábavy. Muž se širokým úsměvem, šílenýma očima, trademarkovými kudrnatými vlasy a akordeonem v rukách tvoří už skoro půl století parodie známých písní. Je tedy něco jako Těžkej Pokondr. Tedy kdyby Těžkýho Pokondra někdo považoval za „národní poklad“. Nyní se Al dočkal svého životopisu Weird: The Al Yankovic Story. I když… Jak se to vezme.