Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Na pořádný sex není nikdy pozdě. Komedie o lačné šedesátnici vás vzpruží, ale nestrhne
    Recenze14. 7. 2022
    Na pořádný sex není nikdy pozdě. Komedie o lačné šedesátnici vás vzpruží, ale nestrhne

    Divácký hit letošního karlovarského festivalu představuje Emmu Thompson v roli stárnoucí ovdovělé učitelky, pro niž je život jeden velký stereotyp. V práci se podivuje nad stále kratšími sukněmi svých pubertálních studentek, doma ji čeká „nudný a nevýrazný“ syn a dcera, s níž nevychází, a její sexuální minulost jako by neexistovala. To vše hodlá změnit během série schůzek s profesionálním společníkem, který jí má přivodit vysněný orgasmus. Na povel ale lidské tělo ani mysl nefungují.

  2. Miláček osmdesátek Mickey Rourke si myslí, že kariéra Toma Cruise stagnuje
    Téma14. 7. 2022
    Miláček osmdesátek Mickey Rourke si myslí, že kariéra Toma Cruise stagnuje

    Obrovská hvězda osmdesátých let, která se za roky závislosti na drogách a alkoholu proměnila k nepoznání, veřejně odsoudila kariéru Toma Cruise. Devětašedesátiletý herec a bývalý boxer Mickey Rourke se s úspěšným kolegou nepáral a dokonce ho nazval irelevantním.

  3. Harrisonu Fordovi je 80. Spadl s letadlem, namlátil mladšímu kolegovi a na Star Wars se ho raději neptejte
    Téma13. 7. 2022
    Harrisonu Fordovi je 80. Spadl s letadlem, namlátil mladšímu kolegovi a na Star Wars se ho raději neptejte

    Možná nejslavnější herec světa, jenž zazářil v několika filmových milnících a ztvárňuje dvě z nejoblíbenějších postav – Hana Sola a Indiana Jonese, slaví osmdesáté narozeniny. Harrison Ford si své soukromí střeží, ovšem jeho ryzí a nevypočitatelný charakter je zdrojem legend a jeho postoje k vlastní kariéře bývají často rázovité. Ford je totiž naprostý originál, ať už v životě či na velkém plátně.

  4. Netflix hodlá přitvrdit na kvalitě. Podle oscarové režisérky bude streamovací gigant ostýchavý ohledně bezejmenných tvůrců
    Téma12. 7. 2022
    Netflix hodlá přitvrdit na kvalitě. Podle oscarové režisérky bude streamovací gigant ostýchavý ohledně bezejmenných tvůrců

    Mnohé už bylo napsáno o tom, že největší streamovací služba světa přišla v prvním čtvrtletí tohoto roku o předplatitele. Ztráta dvou set tisíc uživatelů je sice v porovnání s 222 miliony účtů mizivá, ale varovný signál zní jasně a společnost na něj reaguje. Podle novozélandské režisérky Jane Campion, jejíž snímek Síla psa vznikal právě pro Netflix a vynesl jí Oscara, bude světoznámá platforma mnohem méně riskovat.

  5. Šílené jezdce apokalypsy vystřídal džin v lahvi. Režisérský vizionář je ve své novince za pohádkového mudrce
    Recenze11. 7. 2022
    Šílené jezdce apokalypsy vystřídal džin v lahvi. Režisérský vizionář je ve své novince za pohádkového mudrce

    Kariéra australského režiséra George Millera je spjatá především s exploatační sérií Šílený Max, v níž dystopickou budoucnost obývají nebezpečné silniční gangy. Vedle úchvatné akce ale umí vytvořit také univerzálnější příběhy pro celou rodinu a něco takového činí ve své novince s názvem Tři tisíce let touhy, která byla uvedená jako závěrečný film letošního karlovarského festivalu a v níž je z lahve osvobozen nesmrtelný džin.

  6. Karlovy Vary 2022: Výherci a ocenění – Čeští rappeři si podmanili diváky, íránské Nadějné léto porotce
    Festivaly a ceny9. 7. 2022
    Karlovy Vary 2022: Výherci a ocenění – Čeští rappeři si podmanili diváky, íránské Nadějné léto porotce

    Padesátý šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary byl oficiálně ukončen, takže známe názvy filmů a jména výherců jednotlivých soutěžních sekcí. Na závěrečném ceremoniálu převzali z rukou Jiřího Bartošky hmotná ocenění také herci Geoffrey Rush, Benicio Del Toro a Bolek Polívka. Ke každému vítěznému snímku je přiložena festivalová synopse.

  7. Jeden z nejcharismatičtějších herců si Vary lehko podmanil. Osobně i jako bojovník proti drogovým kartelům
    Festivaly a ceny9. 7. 2022
    Jeden z nejcharismatičtějších herců si Vary lehko podmanil. Osobně i jako bojovník proti drogovým kartelům

    Uznávaný americký herec portorikánského původu je známý především zápornými či nejednoznačnými rolemi, k čemuž ho předurčují jeho ostře řezané rysy a úzké vypočítavé oči. Benicio Del Toro ale v Karlových Varech ukázal svou lidskou stránku a při uvádění dvaadvacet let starého snímku, za který obdržel Oscara, oplýval úsměvy a optimismem.

  8. Kapitán Barbossa ohromil Vary svou osobností a uvedl vynikající film
    Festivaly a ceny8. 7. 2022
    Kapitán Barbossa ohromil Vary svou osobností a uvedl vynikající film

    Australský herec známý díky sérii Piráti z Karibiku si pobyt v Karlových Varech evidentně užívá a dobrou náladu přenáší také na návštěvníky, kteří mohli ve čtvrtek večer zhlédnout jeho oscarový výkon v životopisné klasice, již osobně uvedl.

  9. Liev Schreiber alias seriálový Ray Donovan ve Varech rozebral své ukrajinské kořeny a prozradil, co právě natáčí v Praze
    Festivaly a ceny4. 7. 2022
    Liev Schreiber alias seriálový Ray Donovan ve Varech rozebral své ukrajinské kořeny a prozradil, co právě natáčí v Praze

    Jedna z čelních hvězd letošního filmového festivalu v Karlových Varech, americký herec, režisér, scenárista a producent Liev Schreiber, se v neděli odpoledne sešla s novináři. Vyzpovídal jej Scott Feinberg z magazínu Hollywood Reporter a čtyřiapadesátiletý herec vstřícně odpovídal na dotazy, které proletěly jeho filmovou i divadelní kariéru a dotkly se také jeho ukrajinských kořenů.

  10. „Jsem jednou nohou v důchodu.“ Nejslavnější herec posledních třiceti let s obavami vyhlíží poslední fázi kariéry
    Téma3. 7. 2022
    „Jsem jednou nohou v důchodu.“ Nejslavnější herec posledních třiceti let s obavami vyhlíží poslední fázi kariéry

    Ženami i muži obdivovaný herec, jenž od počátku devadesátých let zdobí jeden úspěšný filmový hit za druhým. Jeho přítomnost bývá sázkou na jistotu co do kvality filmu, což může tvrdit jen hrstka hollywoodských kolegů. V osmapadesáti letech jako by nestárl a pořád si troufá na akční, stále častěji i na komediální úlohy, v nichž se našel podobně jako ve vlastním životě. Tím vším je Brad Pitt, jenž v rozhovoru pro magazín GQ prozradil, že dlouho bojoval s depresemi a že vstupuje do závěrečné fáze své úctyhodné kariéry.

  11. Novinka od režiséra Mouchy je jako noční můra, do níž se každý den nevědomky probouzíme
    Recenze2. 7. 2022
    Novinka od režiséra Mouchy je jako noční můra, do níž se každý den nevědomky probouzíme

    Přestože mu táhne na osmdesát, legendární kanadský režisér David Cronenberg nepolevuje. Znovu vyrukoval s dystopickou sci-fi, v níž je lidské tělo předmětem odporu i fascinace. Jeho novinka Zločiny budoucnosti, která byla po Cannes uvedená také v Karlových Varech, zatíná drápy nejen do ničení životního prostředí a transgenderové komunity, ale především do samotného umění. To zde podobně jako lidští jedinci nabývá obludných rozměrů a duši svého stvořitele vybarvuje nejednoznačně, současně romanticky i hororově. Tuto alegorickou baštu není snadné podchytit, ovšem za pozornost a ochotu naslouchat se vám odmění.

  12. Děsivé svědectví o Ukrajině, jež stálo tvůrce život, či portrét úpadku USA. Škála karlovarských filmových novinek bude i letos pestrá
    Téma30. 6. 2022
    Děsivé svědectví o Ukrajině, jež stálo tvůrce život, či portrét úpadku USA. Škála karlovarských filmových novinek bude i letos pestrá

    Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary startuje už zítra a na návštěvníky čeká takřka dvě stě titulů. Světové klasiky, české novinky i půlnoční perličky jsme vám již v průběhu týdne představili (pokud jste tyto tipy nezaznamenali, odkazy najdete pod článkem) a nyní zbývá uvést ještě deset doporučení na zahraniční festivalové snímky, o nichž se možná tolik nemluví, ale pozorní diváci a divačky by je neměli minout.

  13. Byla provokativnější konkurentkou Marilyn Monroe s nejpamátnějším výstřihem. Její život skončil brutálně a tragicky
    Téma30. 6. 2022
    Byla provokativnější konkurentkou Marilyn Monroe s nejpamátnějším výstřihem. Její život skončil brutálně a tragicky

    Přesně 55 let od děsivé nehody, která ukončila život čtyřiatřicetileté americké herečky, zpěvačky, playmate a matky pěti dětí Jayne Mansfield, uběhlo 29. června. Byť její jméno nemá ve světě zdaleka takovou váhu, ve své době byla velkou konkurentkou Marilyn Monroe, která zemřela o pět let dříve v šestatřiceti letech.

  14. Výroby nových orgánů a cestování dimenzemi díky análnímu kolíku. Ve Varech letos můžete zajít na tyto půlnoční podivnosti
    Téma28. 6. 2022
    Výroby nových orgánů a cestování dimenzemi díky análnímu kolíku. Ve Varech letos můžete zajít na tyto půlnoční podivnosti

    Padesátý šestý ročník filmového festivalu v Karlových Varech startuje již tento pátek a nabídka nových i klasických titulů z celého světa bude jako tradičně pestrá. Vedle časem ověřených klasik a tuzemských i zahraničních festivalovek v hlavní soutěži nebudou chybět také filmy převážně z půlnoční sekce, které do Varů zavanou svěží vítr díky svým osobitým, místy neskrývaně podivínským schématům. Na deset takových se nyní podívejme.

  15. Nejrealističtější filmoví psychopati. Na Psycho a Mlčení jehňátek můžete zapomenout
    Téma28. 6. 2022
    Nejrealističtější filmoví psychopati. Na Psycho a Mlčení jehňátek můžete zapomenout

    Lidé s poruchou osobnosti, jimž se v lékařských kruzích dříve říkávalo psychopati, tvoří dle průzkumů přibližně jedno procento populace. Projevy jejich mentální či emocionální odchylky mohou být různé. Následující filmové postavy odpovídají těm nejrealističtějším popisům.