Recenze filmu Katyň

70%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
6
Za druhé světové války se stalo hodně špatných událostí, kterými se zúčastněné strany moc nechlubí a spousta z nich byla zfilmovaná. Ať už se jednalo o masakry židů nebo o různé bitvy. O katyňském masakru polských vojáků, které provedla sovětská strana se však tolik nemluví. A možná právě proto vznikl tento polský snímek. Jako doplnění historických znalostí funguje film na výbornou a vše do podrobna vysvětluje, což je ale hlavní kámen úrazu. Snímek je příliš rozvleklý, pomalý a postrádá něco co by diváka dokázalo více vtáhnout do děje a přinutilo ho souznit s postavami. I konec mě nechal naprosto chladným a to je u takového silného tématu obrovská chyba.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 530 bodů
6
Nemám nic proti té extrémní úctě k události, ale tady spíš škodí. Ten film je zkrátka jen zhmotněný odstavec z učebnice dějepisu. Vyloženě mě mrzí, že nebylo mnohem víc prostoru věnováno té samotné lži a událostem následujícím, zobrazování masakru samotného je možná působivé, ale v podstatě o té události nic neříká...
kunafix
kunafix
20 062 bodů
2
Soráč, ale jeden z nejnudnějších předvá-vá-poválečnejch filmů, co jsem kdy viděl. Jasně, je to polská tragédie, ale nešlo to kruci natočit trochu zajímavěji? Protože tahle samotná kapitola o spojenectví Ruska a Německa a ruských sviňárnách na Polsko je málo známá a já se o tom poprvé dozvěděl z filmu. Ale hrozně zmateně. Místama jsem měl pocit, že nevím, jestli za ty popravy mohli fašisti nebo komunisti. A chtěl bych vědět, proč měl vlastně Stalin Polsko v merku a proč je nechal popravit. Měl k tomu důvod nebo se to neví? Krom toho jsem taky nevěděl, kdo je kdo a jak koho kdo zná a kdo je čí a jaká rodina. Neříkám, že to je chyba filmu, ale možná moje, protože jsem už nedával pořádně pozor, protože mě to nebavilo (a to už chyba filmu je). Samotné popravy nepříliš povedené, když uvážím, že exhumované lebky měly díru po kulce tam i ven. Postřeh po pár letech, poté, co se zřítilo letadlo s Kaczynskim a celou polskou sebrankou: ne, nedonutí mě to k tomu, abych se na to kouknul znovu.
Sheldon
Sheldon
16 079 bodů
9
Zkušený režisér Wajda natočil spoustu uznávaných filmů a musím říct, že už poznávám jeho režijní styl. Ze všech východoevropských režisérů se mi na něm líbí, že s vyprávěním neotálí, rychle stříhá a dobře vede herce. Katyň je národně sebemrskačské téma. Katyň je surové a drsné vyprávění s ukázkami anatomie, ze kterých vám vůbec nebude dobře a takhle silný závěr z paměti už nevymažete. Klobouk dolů.
Spooner
Spooner
15 874 bodů
8
Silné, mrazivé a emotivní zpracování smutné události, které však mohlo být klidně o nějakou půlhodinku kratší. Tam kde první polovina filmu nabízí mnoho silných scén a místy jsem skoro nedýchal, tak druhá polovina se rozmělňuje na epizodky několik postav, z nichž některé se předtím na plátně ani neobjevily. Vím, čím chtěl tím Andrzej Wajda dosáhnout, ale oproti první hodince se to naprosto míjí účinkem a moc se to k tomu nehodí. I tak jde ovšem na poli evropského filmu o dost nadprůměrný zážitek.70%
Patrikcz
Patrikcz
9 420 bodů
6
Pro poláky jistě velmi silný film. Ja musím poznamenat, že mě osobně by stačilo vidět jen jen začátek a konec filmu- to byly ty nejdůležitější části. Prostředek obsahoval docela nudné části...6/10.
liborek_
liborek_
7 279 bodů
10
Katyň Andrzeje Wajdy byl pro mě jeden z nejočekávanějších filmů tohoto roku. Teď, po jeho zhlédnutí, si nejsem úplně jistý, co napsat... Vkrádají se totiž na mysl tradiční klišé o trvalé památce a nutnosti nezapomenout, do popředí se dere plno patetických frází, které by ale komentář k tomuto výbornému filmu degradovaly. Toho brzy určitě budou plné noviny... Upřímně, síla snímku tkví především v jeho obsahu, v zobrazení jednoho z největších válečných zločinů II. světové války a v popisu snah umlčet v poválečných letech pravdu o této genocidě (a kašlu na právnické definice onoho slova). Po filmařské stránce jde o řemeslně skvěle odvedenou práci, která ovšem není nijak převratná a sama o sobě by nestačila. Wajda však dobře kombinuje příběhy zoufalých příbuzných s takřka dokumentární rekonstrukcí katyňského masakru (a událostí mu předcházejících) a podobně jako ve svých dřívějších filmech režisér umocňuje děj zařazením záběrů z filmových týdeníků. Atmosféra snímku je od počátečních záběrů pořádně napnutá a v ohromném stresu se odvíjí celých téměř sto dvacet minut. Zatímco u první půlhodiny jsem si nebyl jistý, jestli se Wajda s touto tragickou událostí vypořádá dobře, posledních třicet minut však nechá v krku vykynout pořádně velký knedlík... Pozici polského národa výborně vystihuje symbolika první scény, v níž z jedné strany mostu prchají lidé na východ před Němci a z druhé strany na západ před Rudou armádou. Přitom ale film není ani na chvíli protiruský nebo protiněmecký. Je to prostě dokonalý prototyp historického filmu, v němž se ohlížíme za minulostí bez záště a slepé ideologie, zato však s náležitou pietou.
markuc
markuc
3 665 bodů
2
Hodne spatny film, bez hlavy a paty, bez jakekoli myslenky, jen zkopirovane historicke udaje.
Krupe
Krupe
2 368 bodů
9.5
Začátek filmu mi připadal hysterický a nezajímavý, ale posléze to dostane grády a na konec jsem i přivíral oči. Závěrečné scény jsou emotivní, docela jsem zíral, jaký to na mě zanechalo dojem. Film každopádně doporučuji ke shlédnutí, zvláště voliči KSČM by měli sedět v první řadě.
miza
miza
2 336 bodů
7
Drsná pravda o skutečné události,která měla být navždy umlčena.Nutí přemýšlet kdo byl větší zrůda.Hitler nebo Stalin.