Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nejlepší historický film a impozantní dílo? Nolanův Oppenheimer má první reakce
    Filmy12. 7. 2023
    Nejlepší historický film a impozantní dílo? Nolanův Oppenheimer má první reakce

    Krátce po pařížské premiéře historického dramatu Oppenheimer, v němž režisér Christopher Nolan líčí vývoj atomové bomby, se na Twitteru a jiných sociálních sítích vynořují první reakce. Očekávaný a hvězdami přeplněný snímek startuje v tuzemských kinech od příštího týdne a všichni se jednohlasně shodují, že jde o impozantní mistrovské dílo.

  2. Piráti z Karibiku plení kina 20 let. Zprvu jim nevěřili a o Deppa nikdo nestál
    Téma12. 7. 2023
    Piráti z Karibiku plení kina 20 let. Zprvu jim nevěřili a o Deppa nikdo nestál

    Dnes už jde s velkou pravděpodobností o zaprášenou značku, k jejíž stagnaci přispěly osobní kauzy Johnnyho Deppa. Piráti z Karibiku však patnáct let představovali tržební jistotu a kapitán Jack Sparrow patřil mezi nejoblíbenější hrdiny stříbrného plátna. První díl s podtitulem Prokletí Černé perly měl premiéru před dvaceti lety a dokázal se vzepřít očekáváním, která ho pasovala na jistý propadák a následovníka nechvalně proslulého Ostrova hrdlořezů.

  3. Nejsilnější karlovarský ročník? Osm festivalových filmů, jež nesmíte minout v českých kinech
    Téma11. 7. 2023
    Nejsilnější karlovarský ročník? Osm festivalových filmů, jež nesmíte minout v českých kinech

    V Karlových Varech skončil 57. filmový festival. Redakce Kinoboxu zrecenzovala čtyři desítky uvedených děl a nad jejich kvalitou panovala všeobecná spokojenost. Nyní přinášíme souhrn osmi nejvýraznějších premiér, které v nadcházejících měsících doputují i do široké tuzemské distribuce. Je přitom pravděpodobné, že řada oceňovaných premiér včetně vítězného snímku hlavní soutěže Blažiny lekce či diváckého favorita Ve jménu cti svého distributora teprve získá.

  4. Na vysoké číhá peklo. Páté Insidious je důstojnou rozlučkou s hororovou sérií
    Recenze11. 7. 2023
    Na vysoké číhá peklo. Páté Insidious je důstojnou rozlučkou s hororovou sérií

    Některé filmové série s úspěchem pokračují, ačkoli místo inovací nabízí stále stejné ingredience. Insidious je s námi od roku 2010, kdy jsme prostřednictvím astrální projekce poprvé navštívili temnou snovou říši zvanou Dálava. Tamní děsivé přízraky si zasedly na dosud šťastnou čtyřčlennou rodinu, které nechtějí dopřát pokoj ani o čtyři filmy později. Insidious: Červené dveře předkládá drsnou rehabilitaci rozložené a poznamenané rodiny a právě sentimentální nádech je tím, co spršce více či méně znepokojivých scén dodává snesitelný a důstojný charakter.

  5. Bitva Wolverina s Deadpoolem v troskách 20th Century Fox na prvních fotkách
    Filmy11. 7. 2023
    Bitva Wolverina s Deadpoolem v troskách 20th Century Fox na prvních fotkách

    Na nejnovějších fotkách z natáčení Deadpoola 3 svádí titulní antihrdina ztvárněný Ryanem Reynoldsem bitvu s Wolverinem v podání Hugha Jackmana. To vše v troskách společnosti 20th Century Fox.

  6. Mission: Impossible: Posedmé a nejlépe? Tom Cruise má pořád recept na dokonalý akční film
    Recenze10. 7. 2023
    Mission: Impossible: Posedmé a nejlépe? Tom Cruise má pořád recept na dokonalý akční film

    Stejně jako se za vydatné pomoci felčarů zbavuje vrásek a šedin, Tom Cruise odmítá stárnout také před kamerami. Coby Ethan Hunt se posedmé vydává na nesplnitelnou misi. Očekávaný snímek Mission: Impossible Odplata – první část znovu natočil a napsal Christopher McQuarrie a v kinech ho můžeme vidět s týdenním předstihem oproti původnímu plánu. Proti Huntovi a jeho věrnému týmu tentokrát stojí všehoschopná umělá inteligence, jejíž zdrojový kód na potopené ruské ponorce je klíčem k ovládnutí světa.

  7. KVIFF: Basketbalový sen znevýhodněných. Woody Harrelson trénuje hollywoodskou revoluci
    Recenze9. 7. 2023
    KVIFF: Basketbalový sen znevýhodněných. Woody Harrelson trénuje hollywoodskou revoluci

    Oblíbený herec z Trojúhelníku smutku ztvárňuje v nové komedii Šampióni kontroverzního basketbalového trenéra, jenž se při plnění veřejně prospěšných prací ujímá týmu složeného z mentálně odlišných lidí. Závěrečný mimosoutěžní snímek karlovarského festivalu stojí na čitelné dějové šabloně a je citlivější verzí Trestné lavice, v níž i herci a herečky s Downovým syndromem dokazují, že nic není nemožné.

  8. KVIFF: Nejmrazivější film. Tání líčí nejčernější stránky erotických pnutí v pubertě
    Recenze9. 7. 2023
    KVIFF: Nejmrazivější film. Tání líčí nejčernější stránky erotických pnutí v pubertě

    Další festivalový den, další devastující drama o dospívání. Belgický snímek Tání rozvádí ve dvou časových liniích nesetřesitelné dopady a původy nejhorších dětských traumat, jaká vás napadnou. Jeho výstavba je možná lehce manipulativní, ale emocionální katarze přesto dopadá dlouho před závěrečnými titulky.

  9. KVIFF: Natáčení po bejrútském výbuchu. Tanec na okraji sopky zve do zpleněné země
    Recenze8. 7. 2023
    KVIFF: Natáčení po bejrútském výbuchu. Tanec na okraji sopky zve do zpleněné země

    Tři roky po masivní explozi v bejrútském přístavu, jíž dle mnohých obyvatel Libanonu šlo zabránit, má v Karlových Varech premiéru dokument Tanec na okraji sopky. Hořký náhled do země dlouhodobě zmítané sociálními, politickými či válečnými konflikty probíhá formou filmu o filmu. Sledujeme štáb, který natáčí snímek Costa Brava, Lebanon poblíž betonových trosek, které vrhají stín na celou tamní společnost.

  10. KVIFF: Policisté, vězni a korejský Frankenstein. Vlčí lov je až extrémně brutální
    Recenze7. 7. 2023
    KVIFF: Policisté, vězni a korejský Frankenstein. Vlčí lov je až extrémně brutální

    Přepravovat na jedné nákladní lodi ochránce zákona i nejhorší vyvrhele zní jako nápad pro výživný akčňák ve stylu Con Air. Jihokorejský Vlčí lov, uváděný v půlnoční sekci v Karlových Varech, do této partie přimíchává ještě zmutovaného vojáka ze druhé světové války. Lodí, kterou otřásá vězeňská vzpoura, monstrum prochází jako nezastavitelný stroj na zabíjení. A o nic jiného vlastně tvůrcům nejde.

  11. KVIFF: Co je dobré, nemusí být férové. Obzor analyzuje téma pomoci bližnímu
    Recenze7. 7. 2023
    KVIFF: Co je dobré, nemusí být férové. Obzor analyzuje téma pomoci bližnímu

    Působivý celovečerní debut rumunského režiséra Mihaie Mincana patří k nejvypjatějším zážitkům letošního karlovarského festivalu. Obzor vypráví o dvojici evropských migrantů, kteří se ve Španělsku tajně nalodí na tanker směřující do Kanady. Posádka složená z tchajwanských důstojníků a filipínských strojvůdců černé pasažéry netoleruje, ale vlídný a pobožný Filipínec Joel hodlá učinit správnou věc. Jenže co je vlastně správné, když se životy všech brzy ocitnou v ohrožení?

  12. KVIFF: Blažiny lekce jsou nekompromisní. A nástrahy moderního světa nepředstavitelné
    Recenze6. 7. 2023
    KVIFF: Blažiny lekce jsou nekompromisní. A nástrahy moderního světa nepředstavitelné

    Bulharské drama Blažiny lekce pojednává o sedmdesátileté seniorce, která naletí telefonnímu podvodu a manipulativním zlodějům přenechá všechny své úspory. Ty přitom nutně potřebuje na zaplacení hrobu zesnulého manžela, jehož musí dle křesťanské tradice pochovat do čtyřiceti dní po smrti. V posmutnělém a místy mrazivém dramatu dojde k přesvědčení, že pro peníze jsou lidé schopní skutečně čehokoli.

  13. KVIFF: Fascinace sériovými vrahy a dark webem. Red Rooms rozvádí nejhorší zvěrstva
    Recenze6. 7. 2023
    KVIFF: Fascinace sériovými vrahy a dark webem. Red Rooms rozvádí nejhorší zvěrstva

    Světovou premiéru kanadského filmu Red Rooms na karlovarském festivalu provázel hlasitý aplaus, ale rovněž nervozita a napětí. Realisticky působící a stylisticky agresivní snímek režiséra Pascala Planteho totiž zachází s motivy, které v současnosti fascinují tvůrce mnoha true crime pořadů či děl o hrozbách kyberterorismu. Protagonistku Kelly-Anne přitahuje muž obžalovaný z brutálních vražd tří puberťaček, kterou natočil na video a nahrál na dark web, kde se následně dražila. Apatická žena, která má k temným zákoutím internetu přístup, se účastní soudního procesu. Nakonec se v něm angažuje mnohem víc, než by kdokoli očekával.

  14. KVIFF: Čarodějnice proti kolonizátorům. Chválené historické drama zmrazí i uspí
    Festivaly a ceny5. 7. 2023
    KVIFF: Čarodějnice proti kolonizátorům. Chválené historické drama zmrazí i uspí

    Tak jako takřka každý rok, karlovarský festival i letos zařadil do programu hororové drama s čarodějnickou tematikou. Je jím chilský snímek Čarodějnictví od režiséra Christophera Murrayho, odehrávající se na sklonku 19. století na jižním cípu země. Třináctiletou původní obyvatelku Rosu připraví o otce německý kolonizátor, jenž na něj poštve psy, a osamocená křesťanská dívka nachází útočiště v odbojářské sektě praktikující černou magii.

  15. KVIFF: Ze samoty se dá radovat. Legendární Wim Wenders uvádí Dokonalé dny
    Recenze4. 7. 2023
    KVIFF: Ze samoty se dá radovat. Legendární Wim Wenders uvádí Dokonalé dny

    Klasik nejen německé kinematografie Wim Wenders natáčí i v 77 letech. Jeho drama Dokonalé dny situované do dnešního Tokia se ucházelo o Zlatou palmu v Cannes a v sekci Horizonty ho uvádí také karlovarský festival. Wenders v něm místy nezapře snovou poetiku Nebe nad Berlínem, ale jinak podává až neorealistický portrét vlídné osobnosti, která se necítí osamělá, přestože tráví většinu času potichu a sama.