Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. 'Byl jsem troska.' Komediální hvězda přiblížila svůj boj se závislostí při tvorbě průlomového hitu
    Téma13. 4. 2021
    'Byl jsem troska.' Komediální hvězda přiblížila svůj boj se závislostí při tvorbě průlomového hitu

    V pracovním životě zažíval velký kariérní posun, v tom osobním se však oddával sebedestruktivní alkoholické závislosti. Britská hvězda komedií i populárních hollywoodských sérií otevřeně promluvila o svém temném období.

  2. Legendární Godzilla a Kong zachraňují stagnující kina. Hollywood zřejmě zažívá úsvit monster filmů
    Filmy12. 4. 2021
    Legendární Godzilla a Kong zachraňují stagnující kina. Hollywood zřejmě zažívá úsvit monster filmů

    Souboj Godzilly a King Konga si v kinech vede nad očekávání dobře a v dobách pandemie je majákem, který skomírajícímu průmyslu ukazuje světlo na konci tunelu. Budoucnost epického MonsterVersa je tak rázem o mnoho veselejší.

  3. Na superhrdinský propadák se dál lepí kontroverze. Režisér si proti sobě poštval celý štáb a došlo i na soudní vyšetřování
    Téma10. 4. 2021
    Na superhrdinský propadák se dál lepí kontroverze. Režisér si proti sobě poštval celý štáb a došlo i na soudní vyšetřování

    Natáčení komiksové Ligy spravedlnosti bylo studnicí tragických osobních zvratů, problémů a konfliktů, které zdánlivě neberou konce. A hlavním záporným aktérem je podle všeho náhradní režisér, jenž je trnem v oku pro herce i scenáristy.

  4. The Reckoning - režisér krvavých béček Soudný den a Psí vojáci pořádá hon na čarodějnice v dobách morové epidemie
    Recenze9. 4. 2021
    The Reckoning - režisér krvavých béček Soudný den a Psí vojáci pořádá hon na čarodějnice v dobách morové epidemie

    Historický horor nás zavádí do 17. století, kdy Británii sužoval smrtelný mor a církev prováděla nechvalně proslulé čarodějnické procesy, jimž padly za oběť tisíce nevinných žen.

  5. Turecké Hvězdné války už nejsou samy. Zapomenutá sovětská verze Pána prstenů je zdarma ke zhlédnutí
    Filmy8. 4. 2021
    Turecké Hvězdné války už nejsou samy. Zapomenutá sovětská verze Pána prstenů je zdarma ke zhlédnutí

    Revoluční oscarová trilogie Petera Jacksona dostala zcela nečekaně východní konkurenci, která je poněkud odlišným zážitkem.

  6. Chtěl být sněden a vydal se napospas kanibalovi. Děsivou událost líčí i dva znepokojivé filmy.
    Téma7. 4. 2021
    Chtěl být sněden a vydal se napospas kanibalovi. Děsivou událost líčí i dva znepokojivé filmy.

    Roku 2006 vznikly hned dva snímky na motivy bezprecedentní skutečné události, která začátkem století otřásla celým Německem. Počítačový technik Armin Meiwes si tehdy přes internet domluvil schůzku s cizím mužem, jenž se toužil stát obětí kanibala. Jejich společný večírek, na němž se servíroval čerstvě useknutý penis, si Meiwes nahrál na videokazetu a stal se jedním z nejunikátnějších kriminálních i soudních případů v novodobých dějinách. Mnohoznačné interpretaci události pak odpovídá také dvojice filmů, která už více odlišná být nemůže.

  7. Krvavé řádění kulturistů rozhodně nebylo tak k popukání, jako ve filmu. Proslulý gang z posilovny neměl slitování
    Filmy6. 4. 2021
    Krvavé řádění kulturistů rozhodně nebylo tak k popukání, jako ve filmu. Proslulý gang z posilovny neměl slitování

    Dnes večer si můžete od 22:00 na Prima Max naladit akční komedii Michaela Baye Pot a krev, která vychází z neuvěřitelného skutečného příběhu, odehrávajícího se ve druhé polovině devadesátých let. Parta kulturistů tehdy zatoužila přijít k rychlým penězům a celý měsíc ve skladišti mučila zámožného byznysmena, jenž pouze zázrakem zůstal naživu.

  8. Pokračování nejúspěšnějšího filmu historie vznikají pod drtivým tlakem. Na scenáristy jsou kladeny nevídané nároky.
    Filmy5. 4. 2021
    Pokračování nejúspěšnějšího filmu historie vznikají pod drtivým tlakem. Na scenáristy jsou kladeny nevídané nároky.

    Pokud s ambicemi navazujete na projekt, jenž v dané branži okupuje rekordní pozice, pravděpodobně se u toho dost zapotíte. Dosavadní vývoj několika filmových pokračování Avatara je v tomto ohledu v podstatě bezprecedentním příkladem.

  9. Průlomová role v nejočekávanějším filmu století mu přinesla výhružky smrtí i myšlenky na sebevraždu
    Téma4. 4. 2021
    Průlomová role v nejočekávanějším filmu století mu přinesla výhružky smrtí i myšlenky na sebevraždu

    Dnes večer (od 20:00 na Nova Cinema) v televizi běží první epizoda a úvodní prequel nejslavnější filmové ságy z předaleké galaxie. Ve své době nejočekávanější a enormně navštěvovaný snímek však u publika spíše propadl a připravil náročnou životní zkoušku pro tehdy pětadvacetiletého herce, jenž ztvárnil nejvíce nenáviděnou postavu.

  10. Recenze: The Father je úžasným, byť frustrujícím koncertem jednoho z nejlepších herců historie
    Recenze1. 4. 2021
    Recenze: The Father je úžasným, byť frustrujícím koncertem jednoho z nejlepších herců historie

    Jeden z nejlépe hodnocených snímků uplynulého roku půjde do boje o Oscary hned se šesti nominacemi. Jeho protagonistou je muž v důchodovém věku, jenž se potýká s těžkými dopady Alzheimerovy choroby a je pro něj stále složitější vnímat časoprostorové souvislosti či poznávat své blízké.

  11. Deset let po posledním dílu se herec z Harryho Pottera změnil k nepoznání. Svou životní roli miluje i proklíná
    Téma31. 3. 2021
    Deset let po posledním dílu se herec z Harryho Pottera změnil k nepoznání. Svou životní roli miluje i proklíná

    Osmidílná filmová série ze světa kouzelníků získala globální věhlas a představitelům dětských rolí přinesla slávu i prokletí - o tom se čerstvě rozhovořil také herec, jenž ztvárnil chrabrého popletu Nevilla Longbottoma.

  12. Zkouška divácké trpělivosti aneb Liga spravedlnosti Zacka Snydera pohledem diváka, jenž neviděl vysmívanou kinoverzi
    Recenze29. 3. 2021
    Zkouška divácké trpělivosti aneb Liga spravedlnosti Zacka Snydera pohledem diváka, jenž neviděl vysmívanou kinoverzi

    Fanoušci DC Comisc dostali v březnu dáreček v podobě úplné čtyřhodinové verze Ligy spravedlnosti, tedy první regulérní týmovky v rámci nově budovaného filmového vesmíru DC. Jejich nadšení je bezpochyby na místě, ale jak lze tento sledovaný režisérský sestřih vnímat střízlivější optikou diváka, jenž se neřadí ke skalním fandům a není ovlivněn původní, negativně přijímanou kinoverzí?

  13. Recenze: Moje učitelka chobotnice - intimní vztah člověka s hlavonožcem ve strhujícím a emotivním dokumentu
    Recenze28. 3. 2021
    Recenze: Moje učitelka chobotnice - intimní vztah člověka s hlavonožcem ve strhujícím a emotivním dokumentu

    Unikátní dokumentární snímek od Netflixu se dočkal zasloužené oscarové nominace a rozhodně patří k projektům, které byste na streamovací službě neměli přehlížet.

  14. Recenze: The Mauritanian - hon na teroristy po 11. září v dramatu podle skutečných událostí
    Recenze27. 3. 2021
    Recenze: The Mauritanian - hon na teroristy po 11. září v dramatu podle skutečných událostí

    Filmová rekonstrukce života domnělého teroristy z Mauritánie, jenž byl bez důkazů po dobu 14 let vězněn v kubánské námořní pevnosti Guantánamo, disponuje skvělými herci a vychází z autobiografického knižního bestselleru. Její pohled na závažné téma je však poněkud strohý a neobjevný.

  15. Nejlepší momenty ve filmech Quentina Tarantina
    Téma27. 3. 2021
    Nejlepší momenty ve filmech Quentina Tarantina

    Quentin Tarantino alias blázen z videopůjčovny je možná trochu kontroverzní figurkou světové popkultury, jehož filmy nesedí úplně všem, ale úspěch a naprostou specifičnost jeho děl mu asi nikdo upřít nemůže. Předloni uvedl do kin svůj předposlední snímek Tenkrát v Hollywoodu (2019) a právě dnes Quentin slaví 58. narozeniny.