Tomáš Stibor

Tomáš Stibor

Autor

Narozen 17.3.1998 v Praze.

Milovník slova a obrazu, pospolu i samostatně.

"Choose life" (z filmu Trainspotting)


Články autora

  1. Japonská Godzilla vs. americký King Kong: Jak se zrodila slavná popkulturní monstra?
    Téma3. 2. 2021
    Japonská Godzilla vs. americký King Kong: Jak se zrodila slavná popkulturní monstra?

    Premiéra blockbusteru Godzilla vs. Kong byla k radosti diváků posunuta již na 26. březen, přičemž proběhne souběžně v kinech a na HBO Max. Při příležitosti vydání prvního traileru jsme se rozhodli zevrubně osvětlit původ obou titánů.

  2. Proč se těšit na seriál Falcon a Winter Soldier. Přinášíme detailní rozbor traileru
    Téma20. 1. 2021
    Proč se těšit na seriál Falcon a Winter Soldier. Přinášíme detailní rozbor traileru

    Ačkoliv byly všechny filmové projekty studia Marvel několikrát odsunuty, nemusí oddaná nerdovská základna truchlit. V posledních měsících nás Marvel zásobuje trailery na seriály, které budou k zhlédnutí na streamovací platformě Disney+. Zatím se nám dostalo trailerů ke čtyřem seriálům: WandaVision, Falcon a Winter Soldier, Loki a What if…?, přičemž dle dostupných materiálů lze očekávat žánrovou pestrost a produkční kvalitu srovnatelnou s filmy.

  3. WandaVision klepe na dveře. Tyto fanouškovské teorie jsou ve hře
    Seriály11. 1. 2021
    WandaVision klepe na dveře. Tyto fanouškovské teorie jsou ve hře

    Ačkoliv byly všechny filmové projekty studia Marvel několikrát odsunuty, nemusí oddaná nerdovská základna truchlit. V posledních měsících nás Marvel zásobuje trailery na seriály, které budou k zhlédnutí na streamovací platformě Disney +. Zatím se nám dostalo trailerů ke čtyřem seriálům: WandaVision, Falcon a Winter Soldier, Loki a What if…?, přičemž dle dostupných materiálů lze očekávat žánrovou pestrost a produkční kvalitu srovnatelnou s filmy.

  4. Když plakát prozradí příliš, herec se "prokecne" a hračka odhalí filmovou zápletku
    Téma20. 9. 2020
    Když plakát prozradí příliš, herec se "prokecne" a hračka odhalí filmovou zápletku

    Propagace snímku je zásadní faktor ovlivňující výsledný úspěch projektu. Je zapotřebí správně načasovat vydání trailerů, které by měly lehce nastínit děj, nalákat a zároveň ponechat podstatná překvapení zastřena. Celý štáb se navíc v rámci nespočtu interview musí neustále hlídat, aby si nepustil pusu na špacír navzdory novinářům, kteří se vtíravými dotazy neustále snaží vydolovat víc než jen mlhavé neurčitosti.

  5. Dnes v TV: Souboj pohlaví - obrovský balík peněz, boj za rovnoprávnost a někde za tím tenis
    Recenze12. 9. 2020
    Dnes v TV: Souboj pohlaví - obrovský balík peněz, boj za rovnoprávnost a někde za tím tenis

    Dnes večer si v televizi (od 20:00 na Prima MAX) můžete pustit komedii inspirovanou skutečnými historickými událostmi z první poloviny 70. let minulého století. Stojí za to věnovat hvězdně obsazenému snímku s Emmou Stone a Stevem Carellem v hlavních rolích pozornost? Připomínáme dobovou recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2018: V roce 1973 si 55 letý showman s patologickou soutěživostí „poměřoval pinďoura“ s ambiciózní 29 letou lesbičkou (v tu dobu ještě nepřiznanou), co se pyšnila velkými brýlovými obroučky a ještě větším bicepsem. Přihlíželo tomu přes 50 miliónů diváků a onen střet byl se vší velkodušností nazván „Souboj pohlaví“. Stanuli proti sobě totiž muž hájící machismus a žena bojující za rovnost pohlaví. A mimochodem šlo o tenis.

  6. James Cameron: Co jste nejspíš nevěděli o geniálním režisérovi... (2. část)
    Téma17. 8. 2020
    James Cameron: Co jste nejspíš nevěděli o geniálním režisérovi... (2. část)

    Slavný Kanaďan se smyslem pro novátorství a perfekcionismus včera oslavil 66. narozeniny. Je autorem převratného Avataru (2009), za veleúspěšný Titanic (1997) obdržel hned 3 Oscary - za střih, režii a film. Fanoušci akce a sci-fi nedají dopustit na jeho snímky z 80. a 90. let. Cameronovy popkulturní megahity zná každý, málokdo ale ví, jaké problémy doprovázely takřka každý jeho film. Cameron se s nimi však díky svému přísnému velení na place vždy dokázal vypořádat. Dnes vám v druhé části tématického článku představíme další pětici zajímavostí.

  7. James Cameron: Co jste nejspíš nevěděli o geniálním režisérovi... (1. část)
    Téma16. 8. 2020
    James Cameron: Co jste nejspíš nevěděli o geniálním režisérovi... (1. část)

    Kanadský režisér, který dnes slaví 66. narozeniny, proslul perfekcionismem a inovátorským přístupem. Je autorem převratného Avataru (2009), za veleúspěšný Titanic (1997) obdržel hned 3 Oscary - za střih, režii a film. Fanoušci akce a sci-fi nedají dopustit na jeho snímky z 80. a 90. let. Cameronovy popkulturní megahity zná každý, málokdo ale ví, jaké problémy doprovázely takřka každý jeho film. Cameron se s nimi však díky svému přísnému velení na place vždy dokázal vypořádat. Dnes se podíváme na 5 zajímavostí týkajících se jeho svérázného natáčení.

  8. Recenze: Bratrstvo pěti - Válka ve Vietnamu z afroamerické perspektivy
    Recenze1. 7. 2020
    Recenze: Bratrstvo pěti - Válka ve Vietnamu z afroamerické perspektivy

    Čtyři afroameričtí veteráni se vrací do Vietnamu, aby si vyzvedli zakopaný poklad a ostatky svého spolubojovníka a mentora Normana (Chadwick Boseman). Země, dříve sužovaná válečnou vřavou, se z války vzpamatovala – nahradila bombardování a napalm mrakodrapy a nekonečnou kolonou skútrů. To samé ovšem neplatí o čtveřici navrátilců. I přes novou podobu v nich Vietnam rozněcuje staré, ale stále nezahojené rány.

  9. Recenze: Jednotky vesmírného nasazení aneb Blbost jako univerzální vlastnost?
    Seriály15. 6. 2020
    Recenze: Jednotky vesmírného nasazení aneb Blbost jako univerzální vlastnost?

    Spojení Stevea Carella a Grega Danielse dalo před lety vzniknout americké verzi Kanclu, která se, přestože skončila už v roce 2013, dodnes pohybuje na předních příčkách sledovanosti na Netflixu. A jelikož vlastní streamingovou platformu zanedlouho založí i americká stanice NBC, stojící za veleúspěšným seriálem, přijde Netflix o další zlidovělý sitcom, podobně jako v případě Přátel.

  10. Recenze: Pán tygrů – Dokumentární fenomén, který nekriticky přijímá kruté chování hlavních „hvězd“
    Seriály29. 4. 2020
    Recenze: Pán tygrů – Dokumentární fenomén, který nekriticky přijímá kruté chování hlavních „hvězd“

    Kovboj. Buran. Polygamní homosexuál. Country zpěvák. Milovník zbraní. Kandidát na prezidenta. Tím vším je Joe Exotic, bývalý majitel ZOO s (nejen) velkými šelmami ve státě Oklahoma, skrze jehož výstřední osobnost je divákům nabídnut vhled do komunity chovatelů velkých šelem.

  11. Recenze: Americká fabrika aneb Když se kapitalismus střetává s komunistickým hybridem
    Recenze20. 4. 2020
    Recenze: Americká fabrika aneb Když se kapitalismus střetává s komunistickým hybridem

    Když v roce 2008 ekonomická krize postihla Ameriku, množství továren bylo zavřeno. Stejně tomu bylo v případě továrny General Motors v Ohiu, v Daytoně. O práci tehdy přišlo přes 10 000 lidí a následující roky většinou strávili marným hledáním práce. A když už se na ně usmála štěstěna a práci sehnali, bývala mizerně ohodnocená. Proto občané Daytony s nekritickým nadšením uvítali příchod čínského magnáta do USA v roce 2015, který se rozhodl jejich zpustošenou továrnu znovuotevřít jako pobočku nadnárodní korporace Fuyao, největšího výrobce skel do aut na světě. Rozjařené úsměvy se ale brzy mění v ustarané tváře, když musí čínští a američtí dělníci spolupracovat. Odlišná životní východiska se vyjevují jako nepřekonatelně vzdálená a firma značně zaostává za původním plánem.

  12. Zvrhlík, sukničkář a nejvtipnější terorista? Co jste nejspíš nevěděli o Charliem Chaplinovi
    Téma16. 4. 2020
    Zvrhlík, sukničkář a nejvtipnější terorista? Co jste nejspíš nevěděli o Charliem Chaplinovi

    Charlie Chaplin je znám jako věhlasný komik, jenž bez využití slov bavil davy. Právě on stál u zrodu němého filmu a zpopularizoval v té době nový, neprobádaný žánr. Projevil se jako génius mnoha oborů, přičemž pod většinou svých děl se podepsal jako hlavní protagonista, režisér, scénárista, ale také hudební skladatel.

  13. Recenze #2: Díra - Sněz, nebo budeš sněden. Jak vypadá opravdový hlad?
    Recenze6. 4. 2020
    Recenze #2: Díra - Sněz, nebo budeš sněden. Jak vypadá opravdový hlad?

    Vertikální samosprávní centrum neboli Díra. 2 lidé v jedné místnosti. Číslo na zdi určující patro, v němž se nacházíte. Uprostřed podlahy a stropu obdelníkový výřez, kterým se pohybuje platforma vezoucí jídlo. V nejvyšším obydleném patře, tedy prvním, platforma překypuje nejvybranějšími delikatesami a pochoutkami. Po určeném času platforma sjede o patro níž. Čím hlouběji se noří, tím méně jídla s sebou nese. Nešťastníkům obydlujícím nejnižší podlaží se nakonec naskýtá jen svírající pohled na špinavé nádobí, z nějž jsou i nepatrné zbytky jídla pečlivě vyjedeny. Každý měsíc se sice stěhujete do nového patra, co když ale natrefíte na dvě vysoká čísla za sebou? Hlad probouzí pud sebezáchovy, který se dříve či později nesmiřitelně konfrontuje s lidskostí.

  14. Recenze: Spravedlnost podle Spensera – Mark Wahlberg, bezpráví a sevřená pěst
    Recenze28. 3. 2020
    Recenze: Spravedlnost podle Spensera – Mark Wahlberg, bezpráví a sevřená pěst

    Spenser (Mark Wahlberg) býval dobrý policajt. Alespoň do té doby než byl usvědčen z napadení policejního šéfa, o němž byl přesvědčen, že je zkorumpovaný a záměrně maří vyšetřování vraždy. Při soudním přelíčení Spenser přijímá všechny body obžaloby, ale nezapomíná podotknout, že „ten zkurvysyn si to zasloužil.“ Je to ve filmu poprvé, ale zdaleka ne naposled, kdy se Spenserovo silné morální cítění střetává s bezprávím. A není překvapením, že je takový konflikt řešen se sevřenou pěstí. Když se totiž Spenser po pěti letech vrací z vězení, je zmiňovaný policejní šéf zavražděn. Nezbývá než se pustit do vlastního vyšetřování, jelikož policie očividně obviňuje nesprávného.

  15. Amadeus: Honba za Oscary a rozvrácením socialistické republiky
    Téma25. 2. 2020
    Amadeus: Honba za Oscary a rozvrácením socialistické republiky

    Oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk dnes slaví 88. narozeniny. Pojďme si připomenout pozadí vzniku snímku Amadeus (1984), který byl oceněn 8 soškami "zlatého plešouna" a na jehož úspěchu se právě Pištěk významnou měrou podílel. Film se natáčel v komunistickém Československu a přítomný americký štáb se potýkal s nejedním nezvyklým problémem. Pojďme si připomenout legendární natáčení Amadea a pomyslný střet kultur.