Recenze filmu Godzilla Minus One

75%

Komentáře a recenze 51

Dle počtu bodů
JaraSlama
JaraSlama
2 551 bodů
8
Godzilla patří mezi nejslavnější kulturní symboly Japonska. Film reflektuje osobní vývoj postav a stav japonské společnosti po válce. Expresivní a melodramatická nálada může být pro mnohé diváky náročná, ale výpravné scény destrukce a vizuální stránka jsou zpracovány na jedničku. Režisér Takaši Jamazaki spojuje japonskou svéráznost s hollywoodskými postupy a tím úspěšně představuje Godzillu. Navzdory přehnaným scénám film vyniká emocionálním dopadem, což ho činí zajímavým pro diváky a kupodivu jde o lepší podívanou, než nám nabízí samotný Monsterverse.
Flyer.Nick
2 520 bodů
8
Japonce už asi štvalo Americké prznění Godzilly, tak si po letech zase udělali svoji. I když ta inspirace Americkými filmy tam je. Ale má to daleko lepší efekty, než leckterý Americký stamilionový trhák. Příběh to taky nemá vůbec špatný, ale těch nesmyslů je v něm snad víc než v Americe. Hlavně časově tam nesedí snad nic, ani v rámci filmového času, a věci, které by měly trvat dny nebo týdny trvají pár minut, maximálně hodin.
Myslivir
Myslivir
1 763 bodů
9
Tady někdo vařil... A fandové Godzilly si tyto tučné porce obsahu poslední roky nepochybně užívají, v porovnání se svojí americkou verzí je však Minus One jiný kafe. Nový hollywoodský Godzilla se totiž promenáduje krajinou a někde v příběhovém pozadí pobíhají nějaké ty lidské postavičky, zatímco tento japonský se do plnohodnotného příběhu lidí bez většího varování nebo build-upu spawne jen čtyřikrát, aby jim zničil život, jakmile se jim začne dařit (v tom má hlavní hrdina snad ještě větší smůlu než chudák Cutomu Jamaguči). Ale když už je teda Godzilla na obrazovce, stojí to za to (hlavně ten audio design mi rval koule). Co mě ovšem skutečně zaskočilo nejvíce, byla emocionální a alegorická hloubka a ideové poselství celého filmu - v době, kdy světem zmítá válka, člověk může být hrdý na to, že v ní nebyl. Damn, takovýto smysl pro hodnotu lidského života spoustě lidem chybí. Jenže tento film, ať už je vystavěný dobře jak chce, jim ho stejně asi nedá.
FilmySMartinem
FilmySMartinem
1 420 bodů
10
Je to velkolepý, neúprosný a miluju to. Godzilla tu vypadá famózně, je drsná, neúprosná a chce prostě jen všechno zničit. Několikrát si budete říkat, že už to lepší nebude, ale ono fakt bude a tohle je TEN Godzilla film. Postavy jsou taky skvěle napsané a především zajímavé. Objeví se totiž dost různých archetypů a každý si tady najde svého oblíbence, narozdíl od předešlých Godzilla filmů, které byly strašně nezáživné a postavy nudné. Zpětný boj hlavních hrdinů spolu s překvapivými zbraněmi dohromady dává silné finále a je to prostě podle mě nejlepší film s Godzillou. Hudba se jim setsakra povedla a před každým setkáním s Godzillou vám naběhne husina a ještě víc právě s touto osudovou hudbou. Napětí ucítíte skoro pořád a emoční investice do postav vás taktéž nemine. Společně s Gran Turismem řadím Godzillu mezi největší překvapení roku 2023 a doopravdy nebudete litovat. (a když bychom brali v potaz ještě nízký rozpočet, tak fakt tleskám, protože CGI je mnohdy na úrovni áčkových filmů!)
Pasadenka
Pasadenka
1 407 bodů
8
Neskutečná podívaná. V kině se napětí dalo krájet. Japonci si Godzillu berou zpět. 😎

Oproti té barevné teen variantě je tento příběh zemitější, vážnější, dobový a odehrává se v Japonsku. 🥰 Je krásné sledovat vývoj postav a v přenesené podobě i vývoj Japonska, které se musí vypořádat se zvířátkem, které je zdánlivě nad jejich síly. A jelikož jsme v dobových kulisách, nemáme žádné kouzelné hračky, jen intelekt a odvahu proti ničivé živočišní síle.

Film nenadchne úplně každého, ale mě moc bavil. Hlavně proto, že byl krásně vyvážený, a měl dobře napsané postavy. Když to srovnám s Americkou verzí, tak se jedná o zcela jiný film a mě baví oba. A oba ze zcela jiných důvodů. 🥹
Barv666
Barv666
1 263 bodů
8
Pro mě rozhodně nejlepší Godzilla. Mě patetické japonské herectví baví. A jasně, že ty triky nejsou první třída, ale sakra, za méně než desetinu rozpočtu velkofilmu jsou naprosto úžasné - v Hollywoodu by za to natočili trailer. A co mě nejvíc potěšilo, že lidi tu nejsou jen nějaké figurky pro zábavu monstra, ale pro opravdový příběh, který má hlavu a patu. Vlastně si úplně dokážu představit tenhle film bez Godzilly a pořád by tam toho bylo dost - traumata z války, obnova totálně zničené země, tradici popírající nové vztahy atp., - a pořád by to bylo super!
Robynson
Robynson
1 013 bodů
6
Film vypadá, jako kdyby se natáčel někdy v padesátých letech, s čímž mám velký problém, stejně jako se způsobem jak se herci pitvoří, což je však zřejmě dané kulturním teritoriem. Pro fandy japonské kinematografie asi zajímavé dílko. Film mne nezaujal, ale podle hodnocení si zřejmě svého diváka získal. Četl jsem si nevěřícně pochvalné recenze a jen kvůli nim jsem celý film nakonec dokoukal. Měl jsem z toho pocit jako bych se díval kdesi na Sibiři v cirkusu na muže se sloní hlavou, nebo siamská dvojčata jezdící na motorce. Na druhou stranu vyrobit toto za 15 milionů a v 35 lidech, tak to zase smekám.
Dannyss
Dannyss
931 bodů
8
Dobově jedna ze starších verzí Godzilly v novodobém provedení se odehrává ve válkou zničeném Japonsku, jenž se snaží s tímto gigantem měřit své síly. Výskyt monstra je však velmi umírněn značným důrazem na vývoj hlavních postav, který je navíc eskalován časovými skoky pro svižnější pohyb a budování nosné zápletky, jenž byla příhodně nastavena na samotném začátku. Oproti dnešním podobám epického velikána si nelze nepovšimnout jiné stavby těla a strnulého pohybu, což bylo zřejmě cílem, aby se snímek přiblížil svým prapůvodním variantám. Nicméně je tento fakt často úsměvným a sráží vystavěné emoce na nižší úroveň. Tím, že se příběhově nacházíme v relativně dávné historii, počin je náchylný k tomu být nezábavným a nudným díky svým tradičním dialogům. Vyzdvižení se dostává až na samém konci, kde finální bitva funguje obstojně a završuje prvotní výčitky ústřední persony do zapadajícího rámce atraktivního pro hodnotově založeného diváka. 7,5/10.
Pavel_T
Pavel_T
749 bodů
7
Žádný lepší film s tímhle legendárním monstrem za poslední desítky let nevzniknul. I když to jede podle klasické šablony, zasazení do poválečného Japonska byl skutečně geniální nápad.
Jankrizek
Jankrizek
711 bodů
7
Příspěvek obsahuje spoiler!