James Cameron se vrací k Terminátorovi. Plánuje kvůli tomu opustit Avatara?

James Cameron se vrací k Terminátorovi. Plánuje kvůli tomu opustit Avatara?
Terminátor 2: Den zúčtování (1991) | TriStar Pictures
Čerstvý sedmdesátník natočil samozřejmě první dva díly, které už patří do zlatého fondu sci-fi a akčního žánru. Po Dnu zúčtování se ovšem vydal jiným tvůrčím směrem a rozvíjení světa plného Skynetu, apokalypsy a zabijáckých robotů nechal na jiných. Zatímco trojka s podtitulem Vzpoura strojů si ještě své příznivce našla, od „čtyřky“ Salvation to jde s franšízou od desíti k pěti. Takřka deset let staré Genisys je zdaleka nejvysmívanějším filmem série a Temný osud sice měl své světlé chvilky, před komerčním debaklem ho ale nezachránil ani návrat Camerona, jenž se posadil na židličku producenta.
James Cameron
James Cameron

Režisér

8.5
Na filmovém poli je tedy aktuálně značka kaput a na tom seriálovém ji bude chtít za několik dní oživit nový animák Terminator Zero. Seriál od studia Production I.G, které má na kontě např. kultovku Ghost in the Shell, nám nabídne zcela nový příběh, jiné hrdiny a Skynet tentokrát pošle terminátora do minulosti na stopu vědce, jenž vyvíjí konkurenční umělou inteligenci. Sám Cameron ovšem nemá s tímto projektem nic společného, v novém rozhovoru pro The Hollywood Reporter se ho proto zeptali, co si o novince myslí. A dozvěděli se nečekané věci.
Režisér samozřejmě prozradil, že je na seriál zvědavý a chce vidět, s jakým rozvinutím známého světa noví tvůrci přijdou. Hodlá znát jejich úhel pohledu na filmové události a zároveň si pochopitelně přeje, aby měl animák úspěch. A jen tak nenápadně, mezi řečí, prozradil novinku: „Pracuji teď na svém vlastním Terminátorovi, ten ovšem s tímto seriálem nijak nesouvisí.“ Když byl pak dotázán, aby řekl více, začal být Cameron tajnosnubný a s nadsázkou řekl, že pokud by řekl více, musel by na redaktora poslat zabijácké agenty z budoucnosti.
Terminátor (1984)
Terminátor (1984)
Terminátor (1984)
Terminátor 2: Den zúčtování, Arnold Schwarzenegger
Terminátor 2: Den zúčtování, Arnold Schwarzenegger
Nic víc než to, že James Cameron s robotí ságou ještě neskončil a pokouší se ji znovu oživit, se zatím neví. Ani to, jestli se jedná o nový film či vlastní seriál. A už vůbec se netuší, zda by se vrátil na pozici režiséra, nebo by celý projekt pohlídal pouze z producentského hlediska. Režie je ovšem v této fázi krajně nepravděpodobná. Nesmíme totiž zapomenout, že tvůrce má v plánu natočit asi tucet dalších Avatarů.
Momentálně v postprodukci pracuje na třetím dílu, do natáčení čtyřky a pětky pak nejspíš není daleko. I když je pravda, že sám Cameron jednou prohlásil, že si umí představit, že by režii dalších Avatarů mohl přenechat někomu jinému. Že by si pomalu dělal zadní vrátka? Na takové spekulace je opravdu brzy. Jisté ovšem je, že i kdyby se čistě teoreticky k Terminátorovi vrátil, dočkáme se ho až za několik let. Je podle vás další Terminátor od Camerona vůbec potřeba?
Podívejte se na žebříček nejlepších režisérů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: The Hollywood Reporter