Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Od Ucha po Nesmrtelnou tetu. Památné role neselhávající Jiřiny Bohdalové
    Téma21. 5. 2024
    Od Ucha po Nesmrtelnou tetu. Památné role neselhávající Jiřiny Bohdalové

    V neděli si na obrazovkách České televize odbyl premiéru nový film Svatá s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli, který u diváků slaví úspěch. Byl nejsledovanějším pořadem nedělního večera a publikum nešetří pozitivními dojmy. Kromě silného tématu nám však snímek nabídl zejména další výrazný výkon české herecké legendy Jiřiny Bohdalové, která ani v 93 letech nepolevuje. A to nám přijde jako skvělá příležitost k připomenutí jejích dalších ikonických rolí, jež se navždy zapsaly do diváckého povědomí.

  2. Vítěz Survivoru o třetí řadě: Co říká Vláďa na změnu pravidel a kdo je nejslabším hráčem?
    Rozhovory21. 5. 2024
    Vítěz Survivoru o třetí řadě: Co říká Vláďa na změnu pravidel a kdo je nejslabším hráčem?

    Máme tu pro vás další díl pořadu Divočina z ostrova, v němž vítěz prvního ročníku Survivor Česko & Slovensko Vladimír Čapek a Daniel komentují události z nových dílů třetí série. Aktuálně došlo na shrnutí 23. a 24. epizody a samozřejmě si k sobě přizvali i hosta.

  3. HBO Max se loučí. Streamovací služba se definitivně změnila, přináší druhou Dunu a další novinky
    VOD21. 5. 2024
    HBO Max se loučí. Streamovací služba se definitivně změnila, přináší druhou Dunu a další novinky

    Nejdříve to bylo HBO GO, poslední dva roky jsme si užívali HBO Max… a nyní prochází oblíbená streamovací služba další razantní změnou. Platforma se v názvu zbavuje názvu slavné kabelovky a bude se jmenovat pouze a jednoduše Max. Změna to rozhodně není jen kosmetická, služba výrazně obohacuje svou nabídku, mezi níž můžete ode dneška najít i jednu z největších filmových událostí tohoto roku, druhou Dunu (Dune: Part Two).

  4. Top kina ČR: Garfield naplnil sály a rozdrtil konkurenci. Amy Winehouse neměla šanci
    Filmy21. 5. 2024
    Top kina ČR: Garfield naplnil sály a rozdrtil konkurenci. Amy Winehouse neměla šanci

    Uplynulý víkend nebylo venku zrovna ideální počasí a mnoho lidí tak zůstalo doma… a někteří dali přednost kinu. To se týká zejména rodičů s dětmi, kteří vyrazili na nejočekávanější novinku minulého týdne, nového Garfielda (The Garfield Movie). Ten konečně aspoň malinko potěšil kinaře a pozastavil sérii bídných víkendů, kdy do multiplexů nechodil takřka nikdo.

  5. TV tipy: Sci-fi od Spielberga, oscarový Al Pacino i legendární gangsterka
    Téma20. 5. 2024
    TV tipy: Sci-fi od Spielberga, oscarový Al Pacino i legendární gangsterka

    Máme tu pro vás další přehled nejzajímavějších televizních tipů, v nichž chceme shrnout největší české novinky týdne a zároveň upozornit na filmy, jež jinak na streamovacích službách nenajdete a nemáte aktuálně moc jiných možností, kde si je pustit. A jelikož se aktuální týden obejde bez výrazných tuzemských hráčů, projdeme si zejména zahraniční tipy, mezi nimiž najdeme několik hodně výrazných a památných titulů.

  6. Kvíz: Jak moc máte rádi Star Wars? Ověřte si, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky
    Filmy19. 5. 2024
    Kvíz: Jak moc máte rádi Star Wars? Ověřte si, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky

    Tento týden si fanoušci nejslavnější filmové franšízy všech dob připomínají dvě zásadní výročí. V úterý 14. května oslavil tvůrce a duchovní otec předaleké galaxie George Lucas kulaté 80. narozeniny. Dnes, tedy 19. května, pak uplynulo 25 let od premiéry ve své době jednoho z nejočekávanějších filmů všech dob, snímku Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace). A to jsou rovnou dva velké důvody k tomu si ověřit, jak moc dobře svět Star Wars vlastně znáte.

  7. Kevin Costner jako nejdrsnější kovboj na světě. Trailer na jeho westernový návrat je splněným snem
    Filmy19. 5. 2024
    Kevin Costner jako nejdrsnější kovboj na světě. Trailer na jeho westernový návrat je splněným snem

    Zdá se, že rok 2024 je pro věhlasné filmaře dobou, kdy si plní své kinematografické sny. Po Francisu Fordu Coppolovi, jenž v Cannes představil nepříliš oslavně přijatý snímek Megalopolis, se stejným riskem přichází i herecký matador Kevin Costner. Ten se vrací k režii po 21 letech, aby vytvořil největší westernovou ságu všech dob. Už její první část s názvem Horizont: Americká sága (Horizon: An American Saga - Chapter 1) je z komerčního hlediska velmi riskantním počinem, nejnovější trailer ovšem navozuje atmosféru Divokého západu tak dokonale, že budete chtít jít ihned do kina.

  8. Čtvrtí Mizerové servírují akční nářez. Epický trailer nešetří přestřelkami ani výbuchy
    Filmy18. 5. 2024
    Čtvrtí Mizerové servírují akční nářez. Epický trailer nešetří přestřelkami ani výbuchy

    Začínající letní filmová sezóna nabízí mnoho otazníků, řada blockbusterů nás totiž může vzhledem ke svým ambicím jak hodně potěšit, tak ošklivě zklamat. Najde se však mezi nimi i jeden titul, jenž by se dal označit naprostou sázkou na jistotu. Ano, jsou jimi čtvrtí Mizerové (Bad Boys: Ride or Die), jejichž poslání je po finálním a pořádně natřískaném traileru jasné – chtějí zkrátka naservírovat co nejhlasitější letní výplach bez větších ambicí. A po minulých zkušenostech nemáme důvod jim to nevěřit.

  9. VOD tipy: Návrat Bridgertonových, dvojitá porce Sylvestera Stalloneho a český horor
    VOD17. 5. 2024
    VOD tipy: Návrat Bridgertonových, dvojitá porce Sylvestera Stalloneho a český horor

    Aktuální týdny jsou v televizi ve znamení hokeje, jimž žije většina republiky. Pokud ale nepatříte mezi sportovní příznivce nebo si chcete čas mezi jednotlivými zápasy zkrátka jen zpříjemnit, nabídka streamovacích služeb nabízí solidní alternativy. Obzvláště Netflix se tentokrát v rámci novinek činil a servíruje nám dokonce třetí řadu jednoho ze svých největších hitů.

  10. Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc
    Filmy17. 5. 2024
    Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc

    Filmový Čaroděj ze země Oz (The Wizard of Oz) patří mezi ty největší filmové klasiky připomínající zlatou éru Hollywoodu a zejména v USA jde pořád o modlu a zásadní dílo, na které se nevyplatí sahat. Své o tom ví i protřelý režisér Sam Raimi, jehož prequelová pohádka Mocný vládce Oz skončila obřím propadákem. Od té doby už ovšem uběhlo několik let, a tak se producenti rozhodli vymačkat slavný fantaskní svět znovu, a tentokrát rovnou dvakrát.

  11. Nový Zaklínač je tady. Náhrada za Henryho Cavilla se představuje na prvních fotkách
    Seriály17. 5. 2024
    Nový Zaklínač je tady. Náhrada za Henryho Cavilla se představuje na prvních fotkách

    Asi žádný seriál aktuálně není ve složitější situaci než Zaklínač (The Witcher). Adaptace fantasy ságy od Andrzeje Sapkowského svými změnami oproti předloze stačila nakrknout velkou řádku fanoušků a kvality druhé a třetí série taky leckoho nepotěšily. Po třetí sezóně se navíc se seriálem definitivně rozloučila hlavní hvězda Henry Cavill, jehož tak v následující čtvrté a finální páté řadě nahradí Liam Hemsworth. A nyní už víme, jak mu to bude v paruce a s mečem v ruce slušet.

  12. Filmová Amy Winehouse ukazuje talent i utrpení. Pochopit ji ale pořád nedokážeme
    Recenze16. 5. 2024
    Filmová Amy Winehouse ukazuje talent i utrpení. Pochopit ji ale pořád nedokážeme

    Éra hudebních biografií v kinech pokračuje a po Freddiem Mercurym, Elvisu Presleym, Eltonu Johnovi či Bobu Marleym to nyní zkusí ikona „nultých“ let Amy Winehouse. Její oslňující, ale bohužel také dosti krátká kariéra už inspirovala tvůrce oceňovaného dokumentu Amy. Dokáže ovšem tragický osud zpěvačky bojující s vlastními démony zaujmout také v celovečerním formátu? A zvládla být novinka i něčím víc než oslavným pomníkem?

  13. Kvíz: Noc na Karlštejně se vrací do kin. Jak dobře legendární muzikál znáte?
    Filmy16. 5. 2024
    Kvíz: Noc na Karlštejně se vrací do kin. Jak dobře legendární muzikál znáte?

    Když se řekne český muzikál, asi první snímek, který každému přijde na mysl, je nesmrtelná Noc na Karlštejně. Historický výlet do dob Karla IV., na jehož oblíbený hrad nesměla vstoupit žádná žena, se nesmazatelným písmem zapsal do tuzemské filmové historie a asi navždy zůstane televizní stálicí. Nyní si však můžete tuto klasiku znovu vychutnat i v kinech, a to rovnou ve speciální restaurované verzi.

  14. Duna je zpátky! Návrat sci-fi ságy láká v traileru na mrazivé počátky temného sesterstva
    Seriály16. 5. 2024
    Duna je zpátky! Návrat sci-fi ságy láká v traileru na mrazivé počátky temného sesterstva

    Když režisér Denis Villeneuve začal před lety připravovat novou hranou adaptaci opěvované sci-fi ságy Duna od Franka Herberta, mnozí se obávali propadáku či toho, že si šikovný tvůrce na údajně nezfilmovatelné látce vyláme zuby. Místo toho ale vznikly už dva sci-fi eposy, které byly v kině obřím audiovizuálním zážitkem. Letošní druhý díl navíc v kinech utržil 700 milionů dolarů, což už je dost důvodů k tomu, aby studio Warner Bros. v budování světa pokračovalo. Ještě před chystaným třetím dílem tedy dostaneme i první seriál z tohoto světa, který nás přenese hluboko do minulosti.

  15. Simpsonovi jen tak neskončí. Tvůrce prozradil, jaké historické mety chce se seriálem dosáhnout
    Seriály15. 5. 2024
    Simpsonovi jen tak neskončí. Tvůrce prozradil, jaké historické mety chce se seriálem dosáhnout

    Legendární rodinka letos slaví 35 let od své premiéry a od té doby jsme se Homera a spol. na obrazovkách nezbavili. Jedná se o historicky nejdéle běžící americký animovaný seriál i sitcom a už teď je jasné, že minimálně již potvrzenou 36. sérií Simpsonovi (The Simpsons) své seriálové působení prodlouží. I když seriálu mnoho fanoušků vyčítá okoukanost či únavu materiálu, letos nabrali „žluťáci“ podle kritiků druhý dech. Tedy v jejich případě už tak čtvrtý či pátý. I to je jeden z důvodu, proč tvůrci nehodlají skončit. Naopak mají velké ambice.