Columbo měl vypadat úplně jinak. Slavné tváře roli odmítly a hvězdu pomohl definovat Spielberg

Columbo měl vypadat úplně jinak. Slavné tváře roli odmítly a hvězdu pomohl definovat Spielberg
Columbo | ABC
Peter Falk ostatně nebyl prvním hercem, jenž si úlohu neomylného losangeleského detektiva zahrál. Postavu už roku 1960 vytvořili scenáristé Richard Levinson a William Link, kteří ji představili v epizodě povídkového pořadu The Chevy Mystery Show. Tehdy ji ztvárnil Bert Freed, často obsazovaný charakterní herec s bohatými zkušenostmi z filmu i televize. Dvojice autorů posléze napsala divadelní hru Vražda na předpis (Prescription: Murder), již se stanice NBC rozhodla roku 1968 adaptovat do televizní události týdne.
Columbo
Columbo
  • SkyShowtime
75%

Osudové hledání

Jevištní představitel Columba Thomas Mitchell nepřipadal v úvahu a začala sháňka po novém a, jak se poté ukázalo, definitivním hereckém představiteli. Scenáristé chtěli dostat na palubu držitele dvou oscarových nominací, sedmapadesátiletého Lee J. Cobba známého z filmů V přístavu či Dvanáct rozhněvaných mužů. Ten však měl jiné závazky a na řadu přišlo poměrně nečekané jméno – pětašedesátiletý zpěvák a držitel hereckého Oscara Bing Crosby. Autor vánočních hitů však nabídku slavně odmítl, neboť se obával, že by mu pak nezbylo dost času na golf.
Columbo: Vražda na předpis
Columbo: Vražda na předpis | NBC
Richard Irving, tvůrce pověřený režií televizní Vraždy na předpis, nakonec produkci přesvědčil, aby dala šanci Peteru Falkovi. A to i přesto, že herec tehdy sbíral jen menší televizní štěky a v jednačtyřiceti letech byl zdánlivě mladý na roztržitého mudrce oplývajícího zkušenostmi, jehož manželství mělo spět k diamantové svatbě. Nepříliš známý herec nicméně do obráceného konceptu vnesl ideální energii a Vražda na předpis, televizní film celovečerních kvalit, rozprášila veškeré pochybnosti ohledně jeho obsazení.

Progresivní mládí

O tři roky později Irving natočil další nášup Výkupné za mrtvého a v NBC se chystala první řada regulérního seriálu. Mladičký talent Steven Spielberg už pro NBC režíroval dvě epizody seriálu Night Gallery a pilotní Columbův díl Vražda podle knihy mu stanice svěřila také proto, že dokázal zvládnout celovečerní formát. Nejen to – režisér fascinovaný evropským modernismem miloval komplikovanější prostorové inscenace či alternaci objektivů, tudíž Columbův oficiální nástup spadá mezi formálně nejprogresivnější televizní počiny své doby.
Columbo: Výkupné za mrtvého
Columbo: Výkupné za mrtvého
Columbo – Vražda podle knihy
Columbo – Vražda podle knihy
Columbo – Vražda podle knihy
Falk už byl s postavou srostlý a na palubu se vrátili Levinson s Linkem, kteří napsali skvělý scénář o dvojici knižních autorů, z nichž ten ambicióznější provedl vraždu svého kolegy i s přípravou neprůstřelného alibi. Když se ale do vizuálně členité expozice, jejíž komunikativní a současně informace zadržující formu Spielberg dál rozvíjel v Dobyvatelích ztracené archy (představení hrdiny) či v E.T. - Mimozemšťanovi (představení záporáků s chrastícími klíči), přišourá zvídavý Columbo, arogantní pachatel (Jack Cassidy) má zaděláno na vězeňské ubytko.
Vražda podle knihy měla u publika úspěch souhrou všech faktorů, z nichž vyčníval Falkův zábavný výkon i Spielbergova schopnost hravě zužitkovat už existující Columbovy charakteristiky a přidat k nim stylisticky výrazné prvky. Falk už zůstal s postavou srostlý a do roku 1977 natočil sedm výborných sérií, o dvanáct let později se vrátil pro nadstavbové tři řady. Spielberg se zásluhou epizody dostal k režii televizního thrilleru Duel a měl volnou cestu k celovečerákům pro kina, přičemž kritikou obdivovaný Sugarlandský expres následoval menší film o žralokovi zvaný Čelisti. To už je ale jiná historie.
Na většinu dílů seriálů Columbo se můžete podívat na platformě SkyShowtime. Prohlédněte si také žebříček nejlepších krimi seriálů podle našich uživatelů a uživatelek.
Zdroje: SlashFilm, CBR