Sci-fi Megalopolis má před premiérou další problémy. Režisér musí za film pořád platit

Sci-fi Megalopolis má před premiérou další problémy. Režisér musí za film pořád platit
Megalopolis | American Zoetrope
Coppola, v jehož odkazu úspěšně pokračuje také dcera Sofia, režisérka oceňovaných filmů Smrt panen či Priscilla, nebo synovec Nicolas Cage, se netají fascinací starověkým Římem a jeho utopickou okázalou architekturou. Megalopolis vypráví o New Yorku, který v budoucnosti potká přírodní katastrofa. Architekta Cesara Catilina (Adam Driver) pověří opětovnou výstavbou metropole a vypuštěné trailery odhalují až psychedelickou koláž na pomezí historického Caliguly a futuristického Metropolis, kde se tříští fyzická realita a ke slovu se dostává i detektivní žánr noir.
Megalopolis
Megalopolis
70%
Výrobu zajímavě obsazeného filmu, v němž vystupují také Nathalie Emmanuel, Laurence Fishburne, Jon Voight, Aubrey Plaza či chválený záporák Shia LaBeauf, doprovázely zvěsti o blížící se katastrofě, šíleném a chaotickém natáčení a duchem nepřítomném režisérovi, jenž hodiny vysedával ve svém přívěsu a hulil trávu. Driver to vyvracel, ale o unikátní blockbuster vznikající zcela mimo Hollywood přesto po skepticky přijatých testovacích projekcích nikdo neměl zájem. V Cannes se publikum rozdělilo a 17. června přišla spásná zpráva, že Coppolovi vytáhne trn z paty Lionsgate.
Ten má film v říjnu poslat do patnácti stovek kin, přičemž po nechtěném odpadlíkovi sáhl také IMAX. Našly se ostatně recenze, podle nichž Coppola vytyčuje nový směr kinematografie, a to koresponduje s vizí globální sítě obřích pláten, jejímž režisérským synonymem se stal Christopher Nolan. Podle zdrojů by Lionsgate na takové plošné uvedení musel uvolnit patnáct až dvacet milionů dolarů na propagaci, což však studio odmítá. Očekává se tudíž, že Coppola už kousek před finišem necukne a zbývající výdaje uhradí sám. Kvůli filmu se už zbavil části svých výnosných vinic a zdůrazňoval, že na stará kolena už na finance nehledí – zvlášť s přihlédnutím k tomu, že jeho potomci stojí na vlastních nohách a o střechu nad hlavou se bát nemusí.
Megalopolis: teaser trailer | American Zoetrope
Během tiskových konferencí režisér opakoval, že víc než na tržby hledí na poselství filmu, které zrcadlí jeho osobní tvůrčí odyseu: „Muž posedlý projektem vybudování lepšího světa.“ Podle prvních reakcí musí spoléhat na to, že jeho pravděpodobná derniéra přečká úvodní nepochopení a postupně nabyde kultovního statusu. Z obchodního hlediska nicméně neexistuje reálná šance, že by i dvacetimilionový marketing (na největší dnešní filmy se normálně uvolňuje i 100 milionů dolarů) nějak pomohl zalátat bezprecedentní soukromé výdaje. Postoj Lionsgate je pochopitelný, z Megalopolis nicméně činí ještě unikátnější dílo, které si od všech cinefilů minimálně za osobní oběť kdysi největšího hollywoodského režiséra zaslouží zvídavou šanci.
Podívejte se na žebříček nejlepších režisérů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: The Hollywood Reporter