Jaroslav Sedláček

Jaroslav Sedláček

Autor

Články autora

  1. Za školou 1: Landa zmlátil Hanzlíka, bouře roztrhala plátna
    Festivaly a ceny24. 7. 2010
    Za školou 1: Landa zmlátil Hanzlíka, bouře roztrhala plátna

    Ačkoliv největší hvězdy jsou teprve na cestě (Fridrik Thór Fridriksson, Béla Tarr, Ken Loach!!!) a oficiální formulky o zahájení zazněly na pódiu kina Hvězda teprve před chvílí, 36. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti má už za sebou první den a bouřlivou noc.

  2. Český (půl)lev 2010: Rýsují se favorité výroční ceny?
    Téma21. 7. 2010
    Český (půl)lev 2010: Rýsují se favorité výroční ceny?

    První polovina roku 2010 přinesla do našich kin devět celovečerních hraných filmů a šest dokumentů. Kdo z nich může pomýšlet na křišťálovou sošku lva připraveného ke skoku? Pokusili jsme se trochu spekulovat, trochu napovídat akademikům a hlavně nediskriminovat lehčí žánry...

  3. Robert Sedláček? Největší z Čechů!
    Filmy19. 7. 2010
    Robert Sedláček? Největší z Čechů!

    Komedie Největší z Čechů o lidech, kteří mají doma osm tisíc čtyřlístků nebo dokáží prolézt squashovou pálkou, vznikla během pouhých dvanácti dní. "Paradoxně je to ale nejsvobodnější celovečerní film, jaký jsem kdy natočil," říká režisér Robert Sedláček, autor ceněných snímků Pravidla lži a Muži v říji.

  4. Postel - výjimečná, ale stále utajená
    Téma16. 7. 2010
    Postel - výjimečná, ale stále utajená

    Ačkoliv se jedná o jeden z nejpozoruhodnějších českých filmů posledních dvaceti let, málokdo ho viděl. Postel režiséra Oskara Reifa, černobílou obrazem a černou humorem, totiž provází výrazná nepřízeň osudu. Naposledy minulý týden. Česká televize uvedla tento snímek po jedenácti letech (sic!), ovšem naprosto v nesmyslném čase během konání karlovarského festivalu. Kdo chce tuto širokoúhlou perlu vidět, má šanci - navíc na plátně - na Letní filmové škole v Uherském Hradišti 31. července 2010.

  5. Bartoška a Plesl budou policejní Sráči!
    Filmy14. 7. 2010
    Bartoška a Plesl budou policejní Sráči!

    Režisér Robert Sedláček zažívá mimořádně plodný rok. Příští měsíc uvede do kin melancholickou komedii Největší z Čechů, minulý měsíc dotočil moralitu Rodina je základ státu a koncem tohoto měsíce začíná natáčet drsný příběh ze současnosti Sráči.

  6. Karlovarské účtování aneb Jaké to vlastně letos bylo?
    Festivaly a ceny13. 7. 2010
    Karlovarské účtování aneb Jaké to vlastně letos bylo?

    K vrcholům závěrečného ceremoniálu letošního karlovarského festivalu bezpochyby patřil sestřih režiséra Zdeňka Suchého z minulých 45 ročníků. Vtipný, chytrý, dynamický, se spoustou nápadů. Copak by se asi do podobného sestřihu vešlo z letošního roku? Karaoke Jude Lawa, sprinterský souboj Jiřiny Bohdalové a Karla Schwarzenberga, Nikita Michalkov v kapitánské čapce. Jenže odpovídala by taková úderná mediální zkratka realitě?

  7. Ve Varu 4: Štvanice na Kukyho! A kdo vyhrál?
    Festivaly a ceny10. 7. 2010
    Ve Varu 4: Štvanice na Kukyho! A kdo vyhrál?

    Nebyli bychom to snad ani my, kdybychom se na konci nepoplivali. Začalo to v brzkém odpoledni, kdy se kuloáry Thermalu rozšířila neověřená zpráva, že Křišťálový glóbus večer získá český snímek Kuky se vrací. Češi okamžitě začali spekulovat, jestli je to vítězství zasloužené, jestli není napadnutelné, když Festivalový deník celý týden Svěrákovu novinku tak pilně propagoval, jestli... Kde se vzalo tolik nenávisti? A proč nebohému plyščeti nebylo odpuštěno ani ve chvíli, kdy místo Křišťálového glóbu a 30 000 dolarů získalo "jen" Zvláštní uznání a 20 000 dolarů? Jo aha, já si otázkou už odpověděl...

  8. Ve Varu 3: Popáleni sluncem, unaveni délkou
    Festivaly a ceny10. 7. 2010
    Ve Varu 3: Popáleni sluncem, unaveni délkou

    Ačkoliv jsem si dal právě ledovou sprchu a zkombinoval všechny v tuto nočně-ranní hodinu dostupné energetické nápoje, nemohu začít jiným slovem než ÚNAVA! Je všudypřítomná - davy před sály rapidně řídnou, nadšený potlesk thermálnímu pokladači mikrofonu (konečně!!!) slábne, novináři přestávají brblat (wtf???) a ze suchých producentů se stávají skvělí komici. Pavel Strnad v duchu hesla "už se jenom jednou (ne)vyspíme a pojedeme domů" zkracoval tiskovou konferenci tak, že si několikrát vysloužil potlesk na otevřené scéně. Geparda, ani Nikitu Michalkova ale nezkrátil. Bohužel.

  9. Ve Varu 2: Miliónový Vejdělek a stopadesátitisícový kompars
    Festivaly a ceny9. 7. 2010
    Ve Varu 2: Miliónový Vejdělek a stopadesátitisícový kompars

    Jiří Vejdělek dělá čest svému jménu. Napsal, režíroval a spoluprodukoval film Ženy v pokušení a královsky vydělal, neboť vstoupil do klubu milionářů. Snad se tam nebude ve společnosti Jana Svěráka (Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve) a Jana Hřebejka (Pelíšky) cítit osaměle. Za posledních patnáct let se totiž žádnému jinému českému tvůrci nepodařilo překonat magickou milionovou hranici. Nevnímají ovšem někteří intelektuálněji založení jedinci (tvůrci, kritici, diváci...) oslavu tohoto mimořádného komerčního úspěchu na uměnímilovném festivalu tak trochu jako provokaci či dokonce surovost?

  10. Ve Varu 1: Největší z Čechů nebo džihád mečem?
    Festivaly a ceny8. 7. 2010
    Ve Varu 1: Největší z Čechů nebo džihád mečem?

    Přijet do Karlových Varů v polovině festivalu skýtá jednu obrovskou výhodu - mám pročtené blogy na nejrůznějších serverech, znám výkřiky nadšení i hnusu od přátel na facebooku, tudíž vím, že něco jako objektivní pravda prostě neexistuje! Každý si festival prožívá po svém! Proto vězte, že vše, co popisuji na následujících řádcích (a v dalších dílech varského blogování) je čistě můj názor a moje osobní zkušenost. Případná podobnost s módní policií, poledním klidem či cinefilovými zápisky je čistě náhodná a v žádném ohledu nemá nic společného s realitou.

  11. Kupuje svět české filmy? Moc ne. Zájem mají většinou jen východní bratři
    Filmy2. 7. 2010
    Kupuje svět české filmy? Moc ne. Zájem mají většinou jen východní bratři

    České filmové centrum zveřejnilo čerstvá data o prodeji českých filmů z loňského a letošního roku. Největší zájem je zatím o animovaný film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?, okupační drama Protektor, dobrodružný film pro děti a mládež Ať žijí rytíři! a letní komedii 2Bobule.

  12. Recenze: Muži, kteří nenávidí ženy
    Recenze1. 7. 2010
    Recenze: Muži, kteří nenávidí ženy

    Seversky syrová krajina kulisami drsné detektivky o mocném podnikatelském rodu Vangerů, jednom čtyřicet let starém záhadném zmizení a tajemstvích, jež měla zůstat navždy pečlivě skryta.

  13. Zemřel Václav Babka, kantor českého filmu
    Filmy1. 7. 2010
    Zemřel Václav Babka, kantor českého filmu

    Ve věku 82 let zemřel v Olomouci herec Václav Babka, nenápadný služebník českého filmu, jehož osudem se staly role tatínků, učitelů a příslušníků Veřejné bezpečnosti. Ačkoliv hrál řadu výrazných rolí, například v komedii Parta hic odborového předáka Janečka, který nutí pít horníky mléko, do myslí diváků se zapsal především jako Franta Lampa v legendární poválečné kronice českého venkova Všichni dobří rodáci!

  14. Čeští akademici vybrali kandidáty na Evropské filmové ceny!
    Filmy29. 6. 2010
    Čeští akademici vybrali kandidáty na Evropské filmové ceny!

    Prezídium České filmové a televizní akademie (ČFTA) v tajné volbě vybralo české kandidáty na Evropské filmové ceny. V kategorii hraných filmů doporučilo mezinárodní výběrové komisi snímky 3 sezóny v pekle, Kuky se vrací a Protektor, v kategorii dokumentů Katku.

  15. Václav Havel si plní životní sen. Režíruje filmové Odcházení!
    Filmy28. 6. 2010
    Václav Havel si plní životní sen. Režíruje filmové Odcházení!

    Režijní debut v necelých 74 letech! Dramatik a bývalý český prezident Václav Havel začíná od 1. července natáčet filmovou verzi své zatím poslední divadelní hry Odcházení, komorní to drama o ztrátě moci. V hlavních rolích Josef Abrhám a Dagmar Havlová!