Jaroslav Sedláček

Jaroslav Sedláček

Autor

Články autora

  1. Letní filmová škola 2011: Kaurismäki, Kusturica, Rumuni i Sedláček!
    Filmy5. 4. 2011
    Letní filmová škola 2011: Kaurismäki, Kusturica, Rumuni i Sedláček!

    37. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti odtajnil program i první potvrzené hosty. Legendární finský režisér Aki Kaurismäki, kterého pořadatelé prezentují jako mistra minimalistických tragikomických příběhů plných melancholie, černé kávy, pohnutých osudů a rock´n´rolu, uvede svoji kompletní retrospektivu. Dvojnásobný držitel Zlaté palmy z Cannes, bosenský režisér Emir Kusturica, přijede na Moravu i zahrát s kapelou The No Smoking Orchestra. Rumunská kinematografie nabídne svůj kompletní profil - od němé tvorby přes opoziční filmy 70. a 80. let až po současnou novou vlnu, která triumfuje na světových festivalech. České barvy bude hájit originál každým coulem, dokumentarista, scenárista a režisér Robert Sedláček, zřejmě nejdiskutovanější český filmař posledních let.

  2. Rozmarná léta českého filmu: Vetchý fejeton
    Téma5. 4. 2011
    Rozmarná léta českého filmu: Vetchý fejeton

    Dvacetidílný cyklus dokumentů o českém polistopadovém filmu se blíží do své poslední třetiny. A je zajímavé sledovat, jak se náhled na něj vyvíjí v čase. První díly byly ještě hodně o politické a společenské situaci. A jak by ne, když se věnujete letům, kdy politika válcovala doslova všechno. Někdo tím byl nadšen, jiný zhnusen. Další díly se už mnohem víc zabývaly konkrétními tituly, což diváckou obec zase rozdělilo - někdo si pochvaluje, jak jsou tvůrci k sobě a svým dílům po letech upřímní a kritičtí, jiní to samé vnímají jako vzájemné plácání se po ramenou ve stylu: Kam se na nás hrabe Hollywood.

  3. Ivan Trojan pátrá Ve stínu padesátých let
    Filmy29. 3. 2011
    Ivan Trojan pátrá Ve stínu padesátých let

    Déšť, všudypřítomný strach a nejistota, temná zakoutí, řvavá hesla, časté výpadky proudu... Do jednoho z nejtemnějších období české historie se vydal režisér David Ondříček, aby vyprávěl příběh dvou zkušených kriminalistů, kteří se osudově střetnou nad jedním zdánlivě banálním případem vykradeného klenotnictví. Jde tu o princip, peníze nebo snad čest? Ne, o život! V hlavních rolích Ivan Trojan a německá star Sebastian Koch.

  4. Dny evropského filmu zahájí milostný trojúhelník Toma Tykwera
    Filmy25. 3. 2011
    Dny evropského filmu zahájí milostný trojúhelník Toma Tykwera

    Přestože Hanna a Simon žijí ve volném vztahu, životy obou se ocitli tak trochu na mrtvém bodě. Impulzem pro jejich soužití se stává až vztah s Adamem, kteří oba nezávisle na sobě naváží... Snímek 3 režiséra Toma Tykwera, který balancuje na hraně komedie a dramatu a který si dokáže dělat legraci i z rakoviny varlat, odstartuje 14. dubna 2011 Dny evropského filmu. Osobně dorazí i hlavní hvězdy snímku Sophie Roisová a Devid Striesow.

  5. Recenze: Odcházení
    Recenze23. 3. 2011
    Recenze: Odcházení

    Svět se naučil chodit do kina na přímé přenosy oper, letos se podobnou cestou hodlá vydat i tenis díky Wimbledonu, takže proč nezajít do kina i na divadlo? Debut čtyřiasedmdesátiletého exprezidenta Václava Havla je v tomto směru ideální příležitostí. Filmový fanoušek nejspíš bude zaskočen statičností, použitými výrazovými prostředky i hereckými výkony často na samé hranici karikatury, milovník divadla by všechno tohle ale mohl ocenit.

  6. Kriminálka Anděl se vrací. Policistům v ní půjde o život!
    Filmy21. 3. 2011
    Kriminálka Anděl se vrací. Policistům v ní půjde o život!

    Ačkoliv byla loni nominována na televizní cenu Elsa v kategorii nejlepší dramatický pořad roku, teprve letos uvidíme její větší část. Druhá řada populární Kriminálky Anděl se totiž loni stala především zbraní televize Nova proti primáckému seriálu Zázraky života. Ve chvíli, kdy Nova srazila sledovanost konkurence dolů, přestala nasazovat premiérové díly druhé řady a reprízovala díly ze série první. Nyní se tedy dočkáme zbývajících deseti premiérových dílů druhé série, v níž hlavním hrdinům půjde doslova o život!

  7. Básníci se dočkají šestého dílu!
    Filmy21. 3. 2011
    Básníci se dočkají šestého dílu!

    Režisér Dušan Klein oznámil, že intenzivně pracuje na přípravách šestého dílu série příběhů o věčném poetovi života Štěpánu Šafránkovi a jeho věrném životním souputníkovi Kendym. S premiérou se předběžně počítá na příští rok, kdy budou Básníci slavit třicáté narozeniny. Na podzim 1982 totiž do kin dorazil první díl Jak svět přichází o básníky, přičemž s dalšími díly se původně nepočítalo, ty si vynutili sami diváci.

  8. Odcházení: Všichni dělali víc, než museli!
    Filmy15. 3. 2011
    Odcházení: Všichni dělali víc, než museli!

    Je to unikát ve 113 leté historii české kinematografie. Pětasedmdesátiletý debutant na postu režiséra tu ještě nebyl. A je to i světový unikát. Který prezident natočil po svém odchodu z funkce celovečerní hraný film? Navíc o tom, co jako prezident prožil a cítil. Odcházení Václava Havla vstoupí do českých kin 24. března.

  9. Drsná Vendeta proti sobě postavila Vetchého a Kaisera!
    Filmy10. 3. 2011
    Drsná Vendeta proti sobě postavila Vetchého a Kaisera!

    Jeden z nejdrsnějších českých filmů vůbec. Nekompromisní thriller, který vás zas a znovu napíná a překvapuje. Vysoce adrenalinová záležitost, nedávající vydechnout hlavním hrdinům, ani divákovi. Snímek, v němž si nemůžete být jisti dobrem ani zlem... Taková by měla být Vendeta, kterou začal 7. března 2011 natáčet v Praze a nejbližším okolí debutující Miroslav Ondruš s Ondřejem Vetchým a Oldřichem Kaiserem v hlavních rolích.

  10. Spokojená Lucerna: Nejlepší Lev za poslední léta
    Filmy6. 3. 2011
    Spokojená Lucerna: Nejlepší Lev za poslední léta

    Tvůrci Pout chystají na léto natáčení nového filmu * Eliška Balzerová si připadala jako ve snu, ze kterého se nechce probudit * Jiří Vejdělek chce být novým Zdeňkem Svěrákem * Saša Gedeon po mnohaletém úsilí konečně dopsal scénář k filmu Klíč ke snu a chce ho točit co nejdřív * Karel Roden přijal roli u Bohdana Slámy * Jaroslav Plesl nakonec s Davidem Ondříčkem točit nebude * Helena Třeštíková si předplatila výhru tisícovkou

  11. Český lev 2010: Pouta králem, Kuky princem, Občanka chuďasem
    Filmy5. 3. 2011
    Český lev 2010: Pouta králem, Kuky princem, Občanka chuďasem

    Pět trofejí pro Pouta, tři pro snímek Kuky se vrací, dvě pro Ženy v pokušení a po jedné pro Kajínka, Mamas & Papas a Přežít svůj život. Komediální drama Občanský průkaz neproměnilo ani jednu nominaci z jedenácti a stalo se tak v tomto ohledu smutným rekordmanem v osmnáctileté historii Českých lvů! Cenu za mimořádný přínos české kinematografii si z Lucerny odnesl Zdeněk Svěrák.

  12. Český lev 2010: Do síně slávy vstoupí Zdeněk Svěrák!
    Filmy4. 3. 2011
    Český lev 2010: Do síně slávy vstoupí Zdeněk Svěrák!

    Přišel na svět jako náhradník za staršího bratra, aby ho rodičům nahradil. Dnes patří mezi těch nemnoho českých filmařů, jejichž jméno a práci zná v této zemi doslova každý. Po Vratných lahvích sice avizoval, že je to jeho vůbec poslední scénář, nyní ale ještě jeden kousek přece jen nevylučuje.

  13. Čeští lvi se roztančí na šlágry z českých filmů
    Filmy2. 3. 2011
    Čeští lvi se roztančí na šlágry z českých filmů

    Větší napětí a větší dynamiku slibuje 18. ročník výročních filmových cen Český lev, který v pražské Lucerně proběhne už tuto sobotu, 5. března 2011 od 20 hodin. O to první se postará postupné zužování pěti nominovaných na tři a následné vyhlášení vítěze, o to druhé taneční skupina The Pastels, která loni na podzim zazářila v televizní show Česko Slovensko má talent.

  14. Zemřela Annie Girardotová. Nejmilejší ze všech francouzských hvězd
    Filmy28. 2. 2011
    Zemřela Annie Girardotová. Nejmilejší ze všech francouzských hvězd

    Stalo se to před necelými jedenácti lety, kdy hvězda filmů Rocco a jeho bratři, Žít a užít, Něžné kuře, Stará panna, Černý talár pro vraha, Ukradli torzo Jupitera či Pianistka přijela na festival do Zlína. Na smluvený rozhovor sice přišla s téměř hodinovým zpožděním, ale to čekání stálo za to. Následoval totiž uragán, který jsem už potom s nikým nikdy nezažil.

  15. Recenze: Ostrov svaté Heleny
    Recenze25. 2. 2011
    Recenze: Ostrov svaté Heleny

    "Dobrý den, já jsem Franta Kůzle a hledám svoji dceru..." Ne, zadržme. Ačkoliv by bylo velmi snadné udělat si z (rádoby)filmu Ostrov svaté Heleny legraci, výsměch si přece jen nezaslouží. Už proto, že chtěl vyprávět o něčem velmi křehkém a těžko uchopitelném a sice o pocitu promarněného života a úporné snaze slepit jeho trosky na poslední chvíli dohromady. Že se to zoufale nepovedlo, je věc druhá, byť očekávatelná, protože celé tohle domácí video je produktem party amatérských nadšenců.