Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Věčné přesýpací hodiny se stále otáčejí. Jak Béla Tarr pracuje s Nietzscheho myšlenkami
    Téma14. 11. 2023
    Věčné přesýpací hodiny se stále otáčejí. Jak Béla Tarr pracuje s Nietzscheho myšlenkami

    Během letošního podzimu se studující FAMU dočkali spolupráce se slavným režisérem Bélou Tarrem. Filmař známý pomalým tempem, dlouhými záběry a filosofickými přesahy svých děl uvedl též několik projekcí v kině Ponrepo. Podívejme se na několik prvků, které především v Satanském tangu (1994) a Werckmeisterových harmoniích (2000) nápadně připomínají stále podnětné dílo filosofa Friedricha Nietzscheho.

  2. Pronásledování čarodějnic i lidské nátury. Den hněvu i po 80 letech ukazuje, jací jsme
    Filmy13. 11. 2023
    Pronásledování čarodějnic i lidské nátury. Den hněvu i po 80 letech ukazuje, jací jsme

    Dánský venkov, rok 1623. Stará kořenářka je další v řadě nebohých žen označených za čarodějnice, a tak se snaží ukrýt u mladé manželky místního pastora, jejíž matce kdysi sama pomohla. Je však jen otázkou času, než se do hledáčku církevních pohlavárů dostane i ona. Nadčasové drama legendárního dánského režiséra má stále hodně co říct.

  3. Protivný sprostý holky jako muzikál. Vrátí se však jen jedna členka původního týmu
    Filmy13. 11. 2023
    Protivný sprostý holky jako muzikál. Vrátí se však jen jedna členka původního týmu

    Protivný sprostý holky (Mean Girls, 2004) na první pohled působily jako další z mnoha zaměnitelných teenagerských komedií, jež na přelomu milénia vznikaly po desítkách. Snímek s rozpočtem 17 milionů dolarů však v kinech utržil skoro osmkrát tolik a dočkal se i nezvyklého množství pochvalných kritik za chytrý scénář a zdařilé herecké výkony. Časem se stal kultovkou a dodnes patří mezi nejpopulárnější komedie počátku 21. století.

  4. Kreslený kojot se s Peacemakerem soudit nebude. Warneři shodili další možný hit pod stůl
    Filmy12. 11. 2023
    Kreslený kojot se s Peacemakerem soudit nebude. Warneři shodili další možný hit pod stůl

    Studio Warner Bros. se opět snaží ušetřit za každou cenu, a tak se opakuje loňská aféra kolem Batgirl. Před více než rokem totiž Warneři oznámili, že natočený film, který byl tou dobou v postprodukci, nedokončí a nevydají. Část nákladů si tak mohli odepsat na daních a také ušetřili za dokončení díla, jeho propagaci a distribuci. Snímek neprovázela obří očekávání a průběžné testovací projekce nedopadly nijak slavně, takže většinová veřejnost této ztráty nelitovala. Teď je však situace trochu jiná.

  5. Nejlepší evropský herec tančí a zabíjí. Uhrančivý Disco Boy ukazuje strasti svobody
    Recenze11. 11. 2023
    Nejlepší evropský herec tančí a zabíjí. Uhrančivý Disco Boy ukazuje strasti svobody

    Koprodukční, smyslově opojné drama Disco Boy mohlo vidět publikum přehlídky Be2Can, nyní se dostává i do běžných kin. Světovou premiéru si osobité dílo odbylo na letošním berlínském festivalu, odkud si Stříbrného medvěda odvezla kameramanka Hélène Louvart. A skutečně hlavně díky její práci stojí snímek za vidění.

  6. Tenhle film chce být českým Sexem ve městě. Jak přežít svého muže je však k nepřežití
    Recenze11. 11. 2023
    Tenhle film chce být českým Sexem ve městě. Jak přežít svého muže je však k nepřežití

    „Musím na záchod, asi jsem to dostala,“ oznamuje neúspěšné herečce Lucii (Jana Bernášková) její kamarádka. Atraktivní třicátnice na základě toho vyhodnotí, že after party po premiéře fiktivní komedie Zoufalci všedního dne propije především sama. Setká se tam však s nesmělým scenáristou Karlem (Marek Němec) i bohatým Jakubem (Tomáš Měcháček), s nimiž následně udržuje částečně pracovní, především však intimní vztahy.

  7. Chystá se životopis Elona Muska, režie se ujme slavné a velmi překvapivé jméno
    Filmy11. 11. 2023
    Chystá se životopis Elona Muska, režie se ujme slavné a velmi překvapivé jméno

    Byla to jen otázka času. Životopisný film o Elonu Muskovi tak moc musí vzniknout, že kdyby se toho nechytil nikdo jiný, šéf Tesly, SpaceX a bývalého Twitteru by se toho jistě ujal sám. Nakonec však život kontroverzního podnikatele zfilmuje kontroverzní režijní génius.

  8. Miluje mě, nebo ne? Vytrhněte si nehet a uvidíte. Tohle je nejdivnější romantika roku
    Recenze8. 11. 2023
    Miluje mě, nebo ne? Vytrhněte si nehet a uvidíte. Tohle je nejdivnější romantika roku

    Před třemi lety měl na benátském festivalu premiéru snímek Jabka (Apples), který ukázal, že ani odchodem Yorgose Lanthimose do zámoří se zájem o řeckou divnou vlnu nevyčerpal. Neformální hnutí, jehož hlavním představitelem byl právě Lanthimos, během uplynulé dekády a půl fascinovalo festivalové diváctvo i kritickou obec. Christor Nikou teď přichází se svou novinkou Nehty (Fingernails).

  9. Víkendoví rebelové poučují o autismu prostřednictvím fotbalu. Hlavně ale ždímají emoce
    Recenze4. 11. 2023
    Víkendoví rebelové poučují o autismu prostřednictvím fotbalu. Hlavně ale ždímají emoce

    „Nejsem Rain Man,“ uklidňuje desetiletý Jason (Cecilio Andresen) svého otce poté, co zavtipkuje ohledně počítání kukuřice na talíři. Scenárista Richard Kropf a režisér Marc Rothemund tak dávají najevo, že tři a půl dekády od premiéry filmu se stále nejslavnějším autistou je nejvyšší čas na přehodnocení stereotypů, které o poruchách autistického spektra mezi lidmi pořád panují.

  10. Prezident Biden viděl Mission: Impossible. Vyděsil se a jde do boje s umělou inteligencí
    Téma2. 11. 2023
    Prezident Biden viděl Mission: Impossible. Vyděsil se a jde do boje s umělou inteligencí

    Americký prezident Joe Biden se bojí umělé inteligence od chvíle, co viděl poslední díl akční série Mission: Impossible s podtitulem Odplata – první část (Dead Reckoning Part One). Zní to jako zpráva ze satirického webu The Onion, který produkuje směšně přestřelené fake news, jenže v tomto případě se jedná o pravdu.

  11. „Nevím, jak jim pomoct.“ David Fincher dává ruce pryč od zoufalců, co milují Klub rváčů
    Téma2. 11. 2023
    „Nevím, jak jim pomoct.“ David Fincher dává ruce pryč od zoufalců, co milují Klub rváčů

    Od premiéry Klubu rváčů (Fight Club) zanedlouho uplyne už čtvrt století, antisystémový thriller však stále patří mezi nejlepší filmy Davida Finchera. A z hlediska popkultury jde možná dodnes o jeho nejvlivnější dílo. To však nemusí zdaleka znamenat jen něco dobrého.

  12. Na Štědrý večer se na ČT otevře nebeská brána. Boží hod zase nabídne cestování časem
    Filmy1. 11. 2023
    Na Štědrý večer se na ČT otevře nebeská brána. Boží hod zase nabídne cestování časem

    Česká televize představila svůj vánoční program. Premiérově se představí hned několik pohádek, nebudou chybět adventní koncerty a komedie. Jednatřicátou štědrovečerní pohádkou bude Klíč svatého Petra režiséra Karla Janáka, na Boží hod nás čekají Tři zlaté dukáty a nová je rovněž pohádka pro neslyšící s názvem Dvě Mařenky. Premiérově se v televizi objeví i loňský Princ Mamánek, který má za sebou úspěšné tažení kinosály.

  13. „Máte sklep?“ Kulový blesk stále baví cimrmanovskou absurditou i normalizačním marasmem
    Filmy1. 11. 2023
    „Máte sklep?“ Kulový blesk stále baví cimrmanovskou absurditou i normalizačním marasmem

    Hořká komedie Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka Kulový blesk patří mezi stálice televizního programu a nejoblíbenější normalizační díla. Populárním tvůrcům se zde podařilo spojit absurdní cimrmanovský humor s prvky melancholie a nostalgie, díky čemuž je snímek něčím víc než jen prvoplánovou řachandou. Nově ho najdete na iVysílání České televize, kde bude dostupný do 4. listopadu.

  14. Ji.hlava rozdala ceny a pokračuje online. Oceněné dokumenty můžete vidět doma
    Festivaly a ceny30. 10. 2023
    Ji.hlava rozdala ceny a pokračuje online. Oceněné dokumenty můžete vidět doma

    V neděli skončil 27. ročník Mezinárodního filmového festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Ceny se rozdaly, ale dokumentární žně nekončí. Až do 12. listopadu totiž probíhá Ji.hlava Online, zahrnující více než 170 filmů včetně většiny oceněných titulů.

  15. Neonacista Edward Norton vládne Kultu hákového kříže. Po 25 letech je ještě aktuálnější
    Filmy30. 10. 2023
    Neonacista Edward Norton vládne Kultu hákového kříže. Po 25 letech je ještě aktuálnější

    Leckteré společensky uvědomělé filmy zestárnou poměrně rychle. Předmět jejich zájmu během pár let vyvane z centra společenské pozornosti, dobově podmíněné odkazy přestanou být pochopitelné, možná se některé problémy občas i vyřeší. A pak tu jsou jiné snímky, jimž se podaří uchovat si břitkou relevanci navzdory zubu času. Do téhle skupiny lze zařadit i nesmlouvavé drama Kult hákového kříže s Edwardem Nortonem na vrcholu fyzických sil.