Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Film Obřad nabízí věrnější popis exorcismu než Vymítač ďábla. Vychází ze skutečných děsivých případů
    Filmy11. 1. 2022
    Film Obřad nabízí věrnější popis exorcismu než Vymítač ďábla. Vychází ze skutečných děsivých případů

    Hororový snímek z roku 2011 Obřad, v němž Anthony Hopkins ztvárňuje vatikánského kněze, jenž po neúspěšném pokusu o vymítání sám končí ve spárech démonické bytosti, si můžete pustit dnes ve 21:45 hodin na Nova Cinema. Podle osob, jejichž životy a svědectví posloužily jako inspirace pro některé motivy filmu, má jít o dosud nejvěrnější zachycení exorcismu na filmovém plátně.

  2. Nejočekávanější filmy roku 2022: Kina by rozhodně strádat neměla
    Téma10. 1. 2022
    Nejočekávanější filmy roku 2022: Kina by rozhodně strádat neměla

    Jaké jsou největší a nejočekávanější filmové tituly, které dorazí do kin a na streamovací služby v průběhu tohoto roku?

  3. Slavní herci a herečky, jejichž filmy soustavně a často bolestivě prodělávají
    Téma9. 1. 2022
    Slavní herci a herečky, jejichž filmy soustavně a často bolestivě prodělávají

    Ačkoli se dokázali prosadit a být hlavními tvářemi velkých hollywoodských produkcí, spolupráce s následujícími herci a herečkami se studiím v posledních letech moc nevyplácí. Jejich filmy totiž místo očekávaného výdělku často končí v obrovském minusu, tudíž není vyloučené, že mnoho z nich už v úspěšném velkofilmu nikdy neuvidíme.

  4. Jedna z nejslavnějších hereček všech dob se dočká filmové biografie. Kdo si zbožňovanou Audrey Hepburn zahraje?
    Filmy7. 1. 2022
    Jedna z nejslavnějších hereček všech dob se dočká filmové biografie. Kdo si zbožňovanou Audrey Hepburn zahraje?

    Ikonická herečka Audrey Hepburn, která byla v padesátých a šedesátých letech jednou z nejzářivějších hollywoodských hvězd, měla život plný nepředstavitelné slávy i bolesti. Nyní si na něj zblízka posvítí oceňovaný italský režisér, který našel ideální představitelku hlavní role.

  5. Zemřel Peter Bogdanovich, čelní osobnost hollywoodské nové vlny
    Téma7. 1. 2022
    Zemřel Peter Bogdanovich, čelní osobnost hollywoodské nové vlny

    Bogdanovich, jehož nejvíce proslavily na Oscary nominované snímky z přelomu šedesátých a sedmdesátých let, zemřel ve čtvrtek 6. ledna přirozenou smrtí ve věku 82 let. Informaci potvrdila jeho dcera Antonia.

  6. Temná dcera: Známá herečka se v tíživém režijním debutu věnuje odvrácené straně mateřství
    Recenze6. 1. 2022
    Temná dcera: Známá herečka se v tíživém režijním debutu věnuje odvrácené straně mateřství

    Působivý filmařský debut herečky Maggie Gyllenhaal se odehrává na prosluněném řeckém ostrově, kde se profesorce lingvistiky oživují vzpomínky na náročné mateřství. Snímek Netflixu je pohlcující sondou do duše ženy, jejíž pracovní sny a sexuální touhy vždy stály v rozporu s příkladným rodinným životem, jehož snad není možné dosáhnout.

  7. Filmy vydělaly minulý rok v kinech neporovnatelně víc než předloni. Rozdíl proti ziskům před pandemií je však stále propastný
    Filmy5. 1. 2022
    Filmy vydělaly minulý rok v kinech neporovnatelně víc než předloni. Rozdíl proti ziskům před pandemií je však stále propastný

    Rok 2021 nabídl několik filmových hitů, které skomírající průmysl pomohly v době koronaviru postavit zpět na nohy. Úplné uzdravení, jež kina a producenti netrpělivě vyhlížejí od začátku pandemie, je ovšem stále daleko.

  8. Herci a režiséři Harryho Pottera se scházejí v televizním speciálu, který nostalgicky proletí dějinami kouzelnického fenoménu
    Recenze3. 1. 2022
    Herci a režiséři Harryho Pottera se scházejí v televizním speciálu, který nostalgicky proletí dějinami kouzelnického fenoménu

    Fanoušci a fanynky Harryho Pottera obdrželi na Nový rok dárek v podobě vzpomínkového speciálu HBO, v němž se herci i režiséři ohlíží za odkazem a zákulisními událostmi osmidílné filmové série. Chybějící J. K. Rowlingová ovšem není jedinou trpkou absencí, na níž tento projekt plný slz a nostalgie doplácí.

  9. Seriál Hawkeye od Marvelu je vánoční oddechovkou pro celou rodinu
    Recenze3. 1. 2022
    Seriál Hawkeye od Marvelu je vánoční oddechovkou pro celou rodinu

    Seriál pod hlavičkou MCU se věnuje oblíbenému superhrdinovi, jemuž k boji se zlem stačí luk a sada speciálních i zcela obyčejných šípů. Šestidílný příběh dává Hawkeye dohromady s dospívající rebelkou Kate Bishop, jíž bývalý Avenger pomáhá odhalovat spiknutí v režii newyorské mafie.

  10. Nepopulární názor: Nový Spider-Man nepostrádá myšlenku, ale je podlézavým a umělým filmem
    Recenze1. 1. 2022
    Nepopulární názor: Nový Spider-Man nepostrádá myšlenku, ale je podlézavým a umělým filmem

    Pavoučí superhrdina drancuje pokladny kin a podle mnohých se konečně dočkal skvělé trilogie, jejíž završení sklízí chválu a obdiv diváků i kritiků. Jsou ale převážně nadšené reakce opravdu na místě?

  11. Hvězda Hry na oliheň sdílela první informaci o příběhu druhé série
    Seriály31. 12. 2021
    Hvězda Hry na oliheň sdílela první informaci o příběhu druhé série

    Herec Jung-jae Lee, jenž ztvárnil hlavního protagonistu v největším seriálovém fenoménu Netflixu Hra na oliheň, navnazuje fanoušky a fanynky prvními náznaky ohledně příběhu druhé série.

  12. Netflix vyhlásil Smrt roku 2021. Je skvělé vidět, že nás v těžkých časech neopouští smysl pro humor
    Recenze29. 12. 2021
    Netflix vyhlásil Smrt roku 2021. Je skvělé vidět, že nás v těžkých časech neopouští smysl pro humor

    Streamovací velikán navazuje na ironické ohlédnutí se za rokem 2020, které předplatitelům nabídl o minulých svátcích. A jelikož se loňský rok nyní jeví jako pouhá předehra ke všem pandemickým, ekologickým či politickým problémům současnosti, nejnovější satirický dokument může tnout do živého. A občas se mu to také daří.

  13. „Je to fikce s draky,“ říká Peter Dinklage. Hvězda Hry o trůny nechápe fanoušky, kteří odepsali poslední řadu
    Téma29. 12. 2021
    „Je to fikce s draky,“ říká Peter Dinklage. Hvězda Hry o trůny nechápe fanoušky, kteří odepsali poslední řadu

    Jedna z čelních hereckých tváří úspěšné i zatracované Hry o trůny, představitel Tyriona Lnnistera Peter Dinklage, nemá pochopení pro vlnu kritiky, která se snesla na finální osmou sérii. Postoj náročných fanoušků byl podle něj jednotvárný a zpátečnický.

  14. Recenze: K zemi hleď! je zábavnou agitací slavného DiCapria, v níž to lidstvo pořádně schytává
    Recenze28. 12. 2021
    Recenze: K zemi hleď! je zábavnou agitací slavného DiCapria, v níž to lidstvo pořádně schytává

    Netflix na Štědrý den uvedl svůj dosud nejhvězdněji obsazený snímek, v němž se dvojice astronomů marně pokouší přesvědčit otupělé lidstvo, že k Zemi směřuje zkázonosná kometa. Satirická komedie od Adama McKaye se ohání akutním ekologickým námětem a měla políčeno na Oscary, ovšem navzdory nepochybné zábavnosti jí škodí vágní a nevyrovnané uchopení.

  15. Zemřel Jean-Marc Vallée, jeden z nejvýraznějších režisérů minulé dekády
    Téma27. 12. 2021
    Zemřel Jean-Marc Vallée, jeden z nejvýraznějších režisérů minulé dekády

    Režisér kanadského původu natáčel oscarové filmy i úspěšné televizní seriály. Jeho smrt v pouhých 58 letech přišla jako blesk z čistého nebe.