Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Největší filmový hit poslední doby je neodbytný. Do kin zamíří prodloužená verze s dosud neviděnými scénami
    Filmy14. 6. 2022
    Největší filmový hit poslední doby je neodbytný. Do kin zamíří prodloužená verze s dosud neviděnými scénami

    Jeden z nejvýdělečnějších snímků všech dob během zimy dokázal, že na některé projekty je koronavirus krátký. Spider-Man: Bez domova je jasně největším filmovým hitem od propuknutí pandemie, a přestože už nějaký čas vychází i na blue-ray, v kinech ještě neřekl poslední slovo.

  2. Věk je pouze číslo. Herci a herečky, kteří si zopakovali své slavné role po desítkách let a neztrapnili se
    Téma12. 6. 2022
    Věk je pouze číslo. Herci a herečky, kteří si zopakovali své slavné role po desítkách let a neztrapnili se

    V kinech stále řádí elitní pilot Pete Mitchell v podání Toma Cruise, jenž tuto roli oživil po neskutečných 36 letech. A není v tom sám. Premiéru si v týdnu odbyl rovněž Jurský svět: Nadvláda, v němž vystupuje trojice herců z původního, tři dekády starého filmu. Návraty ke kořenům a ke klasickým protagonistům jsou zkrátka v kurzu a pro mnohé herce jde o vítaný způsob, jak oživit či minimálně okořenit jejich kariéru, která s postupujícími roky nevyhnutelně ustupuje omladině.

  3. Adam Sandler v Životní trefě opět dokazuje, jak velkým hereckým tahounem umí být
    Recenze10. 6. 2022
    Adam Sandler v Životní trefě opět dokazuje, jak velkým hereckým tahounem umí být

    Sportovní drama Netflixu vypráví o jednom basketbalovém zázraku, síle mentorství jako novém životním impulzu i o tom, jak pouhý talent k vysněnému angažmá zkrátka nestačí. A byť nepřináší vůbec nic nového, Životní trefa je příjemná a povznášející nejen zásluhou charismatu Adama Sandlera.

  4. Masivní břímě. Nový Jurský svět završuje sérii, kterou započal největší a zřejmě i nejlepší blockbuster všech dob
    Téma9. 6. 2022
    Masivní břímě. Nový Jurský svět završuje sérii, kterou započal největší a zřejmě i nejlepší blockbuster všech dob

    Do tuzemských kin dnes vstupuje závěrečná část trilogie Jurský svět, v níž si prehistorický život konečně najde cestu do lidské civilizace a dostojí slovům, která Jeff Goldblum pronesl už roku 1993 v Jurském parku. Ten se s odstupem necelých třiceti let stále jeví jako dokonalý prototyp hollywoodského blockbusteru a vyvrcholení principu, spočívajícím ve fascinovaném pohledu na plátno plné odzbrojujících efektů a atrakcí. Nastavená laťka je tak vysoko, že snad ani nemůže být překonána.

  5. Nejšílenější herec ztvárňuje sám sebe a žehrá na nedostatek nových příležitostí. Na rozdíl od Top Gunu jde o vtipnou parodii
    Recenze8. 6. 2022
    Nejšílenější herec ztvárňuje sám sebe a žehrá na nedostatek nových příležitostí. Na rozdíl od Top Gunu jde o vtipnou parodii

    Legenda, mýtus, mem. Přirovnání, jimiž bývá v popkultuře častován Nicolas Cage, by vydala na celý samostatný text. A rozhodně i na jeden celovečerní film, o což se nyní postaral režisér Tom Gormican. Jeho novinka s trefným názvem The Unbearable Weight of Massive Talent (Nesnesitelná tíha obrovského talentu) je otevřenou filmovou poctou i kariérním povzdechnutím, jaké se v takto parodickém měřítku dosud žádný hollywoodský herec nedočkal. A byť je ve finále nejlepší samotný nápad, na který se lepí jeden bizarní zvrat za druhým, už pro svou jedinečnost film za zhlédnutí určitě stojí.

  6. Podívejte se na klip, v němž mocnému Thorovi vyfoukne kladivo jeho bývalka
    Filmy6. 6. 2022
    Podívejte se na klip, v němž mocnému Thorovi vyfoukne kladivo jeho bývalka

    Premiéra čtvrtého Thora s podtitulem Láska jako hrom klepe na dveře a u příležitosti MTV Movie & TV Awards byl zveřejněný první dvacetivteřinový klip z filmu, který ukazuje návrat legendárního kladiva Mjolnir, byť ne do těch rukou, které by publikum i hlavní mužský hrdina očekávali.

  7. Kinům svitla naděje. Nový Cruisův trhák je tak úspěšný, že do kinosálů vrací starší publikum
    Téma6. 6. 2022
    Kinům svitla naděje. Nový Cruisův trhák je tak úspěšný, že do kinosálů vrací starší publikum

    Tržby nového Top Gunu předčily i tak vysoká očekávání a na světě je konečně filmový hit, který nepochází ze stáje Marvelu. V době psaní tohoto článku přepočítával letecký vehikl Toma Cruise už 435 milionů celosvětově, a to je v kinech teprve druhý víkend. Na nedávno uvedeného Doctora Strange to sice v průběžných číslech nestačí, ale oproti epické marvelovce má Top Gun výhodu mnohem pozitivnějších recenzí, a především většího zájmu ze strany staršího publika, které v době pandemie takřka přestalo navštěvovat kina.

  8. Když fandíme hajzlíkům. Top Gun a další filmy, kde jsou hrdinové horší než záporáci
    Téma5. 6. 2022
    Když fandíme hajzlíkům. Top Gun a další filmy, kde jsou hrdinové horší než záporáci

    Filmoví hrdinové bývají často mnohoznační, nečitelní a vypočítaví. Někdy je to zřejmý účel a například spaghetti westerny s Clintem Eastwoodem by s příkladným protagonistou nikdy nemohly fungovat. Jindy ale tvůrci naše sympatie tlačí směrem k aktérům či aktérkám, jejichž činy přitom statusu klaďase evidentně odporují. A mnohdy z vyprávění vycházejí dokonce hůř než postava, která má být v očích publika záporná.

  9. Pavoučí invaze na obzoru. Jedna z nejlepších hororových komedií dostane novou verzi od těch nejpovolanějších tvůrců
    Filmy4. 6. 2022
    Pavoučí invaze na obzoru. Jedna z nejlepších hororových komedií dostane novou verzi od těch nejpovolanějších tvůrců

    Arachnofobie z roku 1990 je oblíbenou a na našich obrazovkách často reprízovanou hororovou komedií s hvězdným tvůrčím zázemím. Nyní můžeme doufat, že něco podobného za pár let řekneme také o její nové verzi, která byla nově ohlášena.

  10. Prequel akčního spektáklu, který před sedmi lety uhranul celý svět, se konečně začíná natáčet
    Filmy2. 6. 2022
    Prequel akčního spektáklu, který před sedmi lety uhranul celý svět, se konečně začíná natáčet

    Nejnovější update ohledně produkce netrpělivě očekáváného prequelu ke snímku Šílený Max: Zběsilá cesta poskytl na Twitteru herec Chris Hemsworth.

  11. Útěkář z vězení, po němž prahly všechny ženy, slaví 50. Život se s ním nemazlil a nadělil mu překvapivou diagnózu
    Téma2. 6. 2022
    Útěkář z vězení, po němž prahly všechny ženy, slaví 50. Život se s ním nemazlil a nadělil mu překvapivou diagnózu

    Herec Wentworth Miller se po celém světě proslavil díky seriálu Útěk z vězení, který se vysílal od roku 2005. Úloha potetovaného Michaela Scofielda mu obstarala nominaci na Zlatý glóbus i obdiv milionů fanynek, které ale měly smůlu. V minulé dekádě herec zveřejnil svou gay orientaci a posléze nadobro upustil od ztvárňování heterosexuálních postav. Dnes se ale vyrovnává především s čerstvě diagnostikovaným autismem a otevřeně hovoří o tom, jak mu život ničily deprese a myšlenky na sebevraždu.

  12. Tom Cruise je stále největší hvězdou Hollywoodu. Díky své píli i ochotě udělat ze sebe šaška
    Téma1. 6. 2022
    Tom Cruise je stále největší hvězdou Hollywoodu. Díky své píli i ochotě udělat ze sebe šaška

    Nový Top Gun, na který se čekalo 36 let, je největším finančním úspěchem ve čtyřicetileté kariéře Toma Cruise, jenž se nyní ocitá na pomyslném vrcholu. Na prahu šedesátky, kdy většina kolegů dávno přesídlila k usedlejším „úřednickým“ rolím, běhá slavný herec z jednoho akčního spektáklu do druhého a dokazuje, že věk může být opravdu jen číslo. A že není nutné ustupovat mladším konkurentům, pokud si ohlídáte kvalitu a naleznete ideální hereckou polohu, která vypráví víc o vás než o vaší fiktivní filmové postavě.

  13. Kdy nás čeká další film ze světa Star Wars a kdo jej natočí?
    Filmy31. 5. 2022
    Kdy nás čeká další film ze světa Star Wars a kdo jej natočí?

    Ve spojitosti s předalekou galaxií se momentálně skloňuje seriál Obi-Wan Kenobi a v srpnu nás čeká dvanáctidílná série Andor. Po Vzestupu Skywalkera, jenž si dokráčel k více než rozporuplným recenzím před třemi lety, je ale v rámci celovečerní tvorby Lucasfilmu ticho po pěšině. To by se mělo změnit na Vánoce 2023, kdy se plánuje uvedení nového hraného filmu ze světa Star Wars.

  14. Prehistorická planeta seznamuje s dinosaury dle nejmodernějších vědeckých poznatků. Na Jurský park můžete zapomenout
    Seriály30. 5. 2022
    Prehistorická planeta seznamuje s dinosaury dle nejmodernějších vědeckých poznatků. Na Jurský park můžete zapomenout

    Pětidílná dokumentární série Prehistorická planeta z dílny BBC má aktuálně premiéru na Apple TV+. David Attenborough v ní provází rozmanitou faunou a flórou, která opanovala naši planetu před 66 miliony let. A jde o vědecky aktuální, nejnovějšími poznatky naplněné seznámení s životy vyhynulých druhů v období pozdní křídy, v němž jsou veškeré spekulace či fabulace opřené o vyčerpávající a špičkový výzkum. A které tedy vyvrací chybné znázornění dinosaurů především ve filmové popkultuře.

  15. Ženatý se závazky je s námi 35 let. Sitcom plný urážek, sexismu a pornohereček byl revoluční i kontroverzní
    Téma29. 5. 2022
    Ženatý se závazky je s námi 35 let. Sitcom plný urážek, sexismu a pornohereček byl revoluční i kontroverzní

    Legendární komediální seriál Ženatý se závazky, který zesměšňuje idealizované a sentimentální zobrazení průměrné rodiny, je jedním ze symbolů televizních osmdesátek a devadesátek. Nejen na tuzemských stanicích jde i po 35 letech od premiéry první epizody o často reprízovaný kult, který má dokonce dostat animované pokračování. Mnoho diváků a divaček ovšem seriál pobouřil už v době vysílání, neboť drsné vtípky Ala Bundy se především s ženami moc nemazaly. Pojďme si připomenout některé zákulisní zajímavosti či společenské reakce, které jste o slavném sitcomu možná přehlíželi.